Yağmur onları da vurdu!

Yağmur onları da vurdu!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Haziran 2017 Pazar 13:39
 Yağmur onları da vurdu!


DENİZLİ'nin kiraz deposu Honaz İlçesi'nde, hasadının başlamasına iki hafta kala yaşanan rüzgar, dolu ve yağmur nedeniyle Avrupa'nın birçok ülkesine ihraç edilen Napolyon kirazında rekolte yarıya düştü. Bazı bahçelerde ise ürünler yüzde 80 oranında zarar gördü.

İzmir Kemalpaşa'dan hemen sonra kiraz hasadına başlanan ikinci merkez olan Denizli'nin Honaz İlçesi'nde bu yıl kiraz üreticisi, yağmurlar nedeniyle hüsrana uğradı. İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda yapılan Napolyon kirazı olarak bilinen 'A900' cinsi kiraz üretiminde bu yıl hasada iki hafta kala iklim şartlarının olumsuz gitmesi nedeniyle rekoltede yüzde 50 oranında kayıp oldu. 

Büyük bölümü Avrupa, İskandinav ve Arap ülkelerine ihraç edilen Napolyon kirazı rekoltesi yarıya düştü. Kemalpaşa'nın ardından kiraz hasadının başladığı ikinci merkez olması nedeniyle her yıl ürünlerini yüksek fiyatlara satan kiraz üreticileri, bu yıl verilen fiyattan memnun olduklarını, ancak ihraç edecek kiraz olmadığını söyledi. İlçede her yıl yaklaşık 8-9 bin ton kiraz ihracatı yapılırken, bu yıl bu rakamın 4-5 bin tona düşmesi bekleniyor.

Honoz'da Napolyon cinsi ihraç kiraz üretimi yapan çiftçi Mehmet Ali Bayrak, bu yıl ağaçlarının veriminin iyi olduğunu, ancak hasattan 2 hafta önceki olumsuz hava koşullarının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Bayrak, şöyle dedi:

"Önce rüzgar kirazları döktü, dalları ayırdı, söktü. Ardından dolu, sonrasında hiç durmayan yağış bizi olumsuz yönde vurdu. Altın yılımızı yaşayacakken, en kötü yılımızı yaşıyoruz. Dört beş senedir önce bir soğuk oldu, en az üç sene Honaz'ı etkiledi. Ağaçlar tam kendini toparladı, tam verime yatacakken bir de yağmurla karşılaştık. Çok zor durumdayız. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz."

İhracata ayrılan ürünün kilo fiyatının bu sene 12 liradan başladığı belirten Bayrak, "Yağmur yağdıkça düştü. Şu an 9-9.5 lira civarında. Ama ihracata gidecek kiraz bulamıyoruz. Bazı bahçelerde yüzde 80 zarar var, çok büyük bir zararımız var" diye konuştu.

Honaz Belediye Başkanı AK Partili Turgut Devecioğlu ise, bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle yüzde 50 rekolte eksikliği olduğunu belirtti. Devecioğlu, "Ürettiğimiz kirazların çoğu Avrupa ülkelerine, İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor. Rekolte yüzde 50 civarında düşük. Hasat devam ediyor. Honaz'da 7-8 bin ton civarında kiraz üretimi oluyor ama bu yıl bunun yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyorum" dedi.

Honaz'da kiraz hasadı sürerken, üniversiteli kız öğrenciler de çalışıyor. Pamukkale Üniversitesi'nde okuyan Emine Kumral, okullar kapandıktan sonra eğitimlerine katkı sağlamak için kiraz bahçelerinde kiraz topladıklarını, bunun zevkli bir iş olduğunu söyledi. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 04.06.2017 13:40
Anahtar Kelimeler:
YEŞİLAYSigaraMesaj
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37