Züccaciye sektörü 5 bin görüşme ile 1 milyar dolarlık iş hacmini yakalayacak

Pazar büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan ve yılı 6 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanan züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), ihracata destek olmak ve iç ticareti artırmak amacıyla “8. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları”nı 24-27 Kasım tarihleri arasında Antalya Titanic Mardan Palace’da düzenliyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Kasım 2021 Salı 22:34
Züccaciye sektörü 5 bin görüşme ile 1 milyar dolarlık iş hacmini yakalayacak

Pazar büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan ve yılı 6 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanan züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), ihracata destek olmak ve iç ticareti artırmak amacıyla “8. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları”nı 24-27 Kasım tarihleri arasında Antalya Titanic Mardan Palace’da düzenliyor.

1 milyar dolarlık iş hacminin oluşacağı zirvede, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün önemli üretici, ihracatçı, marka firmalarıyla; Avrupa’dan, ABD’den, Latin Amerika’dan, Türki Cumhuriyetlerden, Ortadoğu’dan, Afrika’dan olmak üzere, 50'den fazla ülkenin en büyük toptancı, zincir market ve mağazalarını bir araya gelerek 5 binin üzerinde yüz yüze görüşme yapılacak.

Türkiye’nin 3,6 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla, dış ticaret fazlası veren 5. sektörü olan züccaciye sektörü, 2020 yılını 4,5 milyar dolar ihracatla kapattıktan sonra 2021 yılını 6 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Dünyanın 200’den fazla noktasına ulaşan züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER, sektörün ihracatını ve de iç pazardaki ticaret hacmini arttırmak için her yıl “ZÜCDER’le Zirveye!” konsepti altında “Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları”nı düzenliyor.

Bu yıl Antalya Titanic Mardan Palace’da 24-27 Kasım tarihleri arasında 8.’si düzenlenecek zirveye, Avrupa’dan, ABD’den, Latin Amerika’dan, Türki Cumhuriyetlerden, Ortadoğu’dan, Afrika’dan, yani neredeyse tüm dünyqdan 50’den fazla ülkenin en büyük toptancı, zincir market ve mağazaları katılıyor. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün önemli üretici, ihracatçı, marka firmalarıyla, yabancı markalar 5 binin üzerinde yüz yüze görüşme yapacaklar.

Zirvenin sonucunda ise 1 milyar dolarlık bir iş hacminin oluşması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “7 yıldır düzenlediğimiz zirvelerimizin kapsamını her yıl biraz daha artırıyoruz. 3 sene önce uluslararası boyuta taşıdığımız yurt dışından da büyük ilgi görüyor. Bu sene ABD, Afrika, Türki Cumhuriyetler, Uzakdoğu gibi farklı coğrafyalar da dahil 50’den fazla ülke katılım gösterecek ve Türkiye’nin en büyük üretici, ihracatçı, marka firmalarıyla 5 binin üzerinde yüz yüze görüşme sağlanacak. Zirvelerin sonucunda iş hacmimiz yaklaşık yüzde 30 oranında artarken, son 3 yıldır zirvelerin gücünü ihracat rakamlarımızda görmüş olduk. Bu sene de 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bekliyoruz.” dedi.

İHRACAT HEDEFİNİ 6 MİLYAR DOLAR OLARAK REVİZE ETTİK

Zirveler sayesinde ithalatçıların, üretici firmaları daha yakından tanıyarak ürün alımlarını yurt içine çevirdiklerini, ithalattan ziyade kendi üreticilerimize öncelik verilmesinin sağlandığını ifade eden Öksüz, “10 milyar dolar büyüklüğe sahip sektörümüzün perakende kısmı, özellikle tüm Türkiye’de açılan AVM’lerin artmasıyla birlikte gelişen zincir mağazacılık, sektörün markalaşma trendleri, dijitalleşme ve franchise sistemleriyle atağa geçmiştir.

Perakendeyi öncelikle markalaşma konusunda incelemek gerekirse, züccaciye sektörü Türkiye’nin en çok markalaşan sektörlerinden biridir.” belirtirken, gerçekleştirdikleri ihracatın kilogram başına 3,4 dolar olduğunu ifade ederek ihracatın yüzde 52’sini ise Avrupa ülkelerine yaptıklarını söylüyor.

Başarının sürdürülebilir olması için katma değeri yüksek ürünler üretilmesi, “Türk Züccaciye Malı” imajının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mesut Öksüz, “Sektörümüz, dünyada güçleniyor. 2020 yılında 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, kendimize 2021 yılı için 5 milyar doların üzerinde bir ihracat belirlemiştik.

Başarılı bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken ihracat hedefimizi 6 milyar dolar olarak revize ettik. Düzenlediğimiz zirve, fuar gibi etkinliklerle 2022 yılında 7 milyar dolar ihracat rakamını yakalayarak dünya 8.’liğinden 6.’lığına rahatlıkla yükselebiliriz” açıklamalarında bulundu.

ZÜCDER HAKKINDA:

2004 yılında kurulan ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), Türkiye’nin önde gelen porselen, seramik, cam, plastik, çelik eşyadan hediyelik eşyaya kadar çok çeşitli ürün grubunda faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı ve perakende firmalarını temsil etmektedir.

Sayıları 470’i bulan ve ürün ile hizmetlerinde dünya standartları kalitesinde özgün tasarımları olan ve tüm dünyadaki rakipleri ile rekabet edebilen Türkiye züccaciye sektörünü oluşturan üyeler, TSE, ISO gibi yerli; ayrıca CE, TÜV ve benzeri birçok uluslararası kalite belgesinin sahibidirler. ZÜCDER’in yönetim kurulu başkanlığını Mesut Öksüz üstlenmektedir.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37