banner55

31 Aralık 2019 tarihi itibarı ile Kocaeli’nin nüfusu 1 milyon 391 bin olarak kabul ediliyor, Kocaeli'nin 12 ilçesi olmasına rağmen bilindiği gibi lokomotif olarak Gebze ve İzmit ilçeleri öne çıkıyor.

Yine 31 Aralık 2019 verilerine göre Kocaeli’nin en büyük ilçesi Gebze’nin nüfusu 382 bin 166, Gebze’den sonra Koceli’nin ikinci ilçesi İzmit’in nüfusu 367 bin 990, yani  bundan 9 ay öncesine kadar Gebze’nin nüfusu İzmit’ten 14 bin 176 kişi daha fazlaydı, Geçen 9 aylık zaman dilimi içerisinde nüfus oranlarının nasıl değiştiği ile ilgili ise şu an bir bilgimiz yada fikrimiz yok.

2009 yılında Gebze’de AK Parti seçime Adnan Köşker ile CHP ise Kocaeli Halil Çalık ile girmiş seçimden Adnan Köşker belediye başkanı olarak çıkmıştı, Kocaeli’nin diğer büyükük ilçesi İzmit’te ise AK Parti Nevzat Doğan ile CHP ise Fikret Toker ile katılmış, Belediye başkanlığını AK Parti adayı Nevzat Doğan kazanmıştı.

2014 yılında yapılan seçime Gebze’de AK Parti yine Adnan Köşker ile katılırken CHP Balıkesir/Gökçeyazı’da belediye başkanlığı yapan Yakup Yılmaz ile katılmış o yarıştan AK Parti adayı Adnan Köşker galip çıkmış, İzmit’te ise AK Parti adına mevcut belediye başkanı Nevzat Doğan aday gösterilirken CHP Sefa Sirmen ile yarışa girmiş, Seçimden Nevzat Doğan galip çıkmıştı.

31 Mart 2019 tarihinde Gebze’de AK Parti yarışa 2004-2009 yılları arasında teknik başkan yardımcısı olarak görev yapan Zinnur Büyükgöz  Cumhur ittifakının adayı olarak Recep Dursun ise Millet ittifakının adayı olarak katılmış yarıştan Zinnur Büyükgöz galip çıkmış, Nevzat Doğan “Ben artık Büyükşehir aday olmak istiyorum” diye İzmit’ten vazgeçince yerine AK Parti Kocaeli eski milletvekili A.Sibel Gönül başkan adayı gösterilmişti.

İzmit’te 2009 yılında Fikret Toker ile 2014 yılında ise Sefa Sirmen ile başarılı olamayan CHP 31 Mart 2019 yılında yapılan seçime CHP Kocaeli milletvekili Avukat Fatma Kaplan Hürriyet ile girmiş ve seçime başta İYİ Partinin büyük desteği olmak üzere Millet İttifakının adayı Fatma Kaplan Hürriyet, Sibel Gönül karşısında galip gelerek İzmit belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

31 Mart tarihinde Gebze’de seçimi kazanan Zinnur Büyükgöz’ün diğer aday Recep Dursun ile arasındaki fark çok büyük, Ancak İzmitte seçimi Fatma Kaplan Hürriyet kazanmasına rağmen belediye meclisinde Cumhur ittifakının üyesi sayısı daha fazla.

Gebze ile İzmit arasındaki karşılaştırmayı yapmamızın amacı bir sonraki belediye başkanlığı seçiminde özellikle Büyükşehir belediye başkan adaylarının seçilip seçilemeyeceğini bu iki ilçeden çıkan oyların belirleyecek olmasıdır.

Gebze’de AK Parti halen çok kuvvetli, İzmit’te ise Millet İttifakı destekli Fatma Kaplan Hürriyet vesilesi ile çok uzun yıllar sonra CHP tekrar belediye kazandı, Dolayısı ile gelecek seçimde Zinnur Büyükgöz ile Fatma Kaplan Hürriyet’in alacakları mesafe kendi ilçeleri ile birlikte partilerinin Büyükşehir belediye başkan adaylarının da yolunu açacak yada kapatacaktır.

Türkiye gibi siyasetin çok ilgi gördüğü bir memlekette 3,5 yıl sonrasını görebilmek yada hesap edebilmek son derece zor ancak eldeki bilgileri birbirine bağladığımızda İzmit belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in  gelecek seçimde CHP’nin yada Millet ittifakının Kocaeli Büyükşehir adayı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’ün aklından Kocaeli büyükşehir başkan adaylığı geçip geçmediğini bilmiyoruz, ancak yaşının gençliği, tecrübesi ile Tahir Büyükakın’ın yukarılardan “Seni bakan yapıyoruz, yada o değerde bir makama getiriyoruz” şeklinde bir çağrı gelmediği takdirde kendisinin de bir dönem daha Büyükşehir adayı olarak gösterilmesi hiç kimse için sürpriz olmayacaktır.

Kocaeli Büyükşehir belediye başkanlığının kazanılması adına Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’ün 31 Mart tarihindeki rakibi Recep Dursun ile arasındaki 46 bin 549 oyu aşağılara indirmemesi en azından muhafaza etmesi gerekirken Fatma Kaplan Hürriyet’in rakibi A.Sibel Gönül karşısındaki 8 bin 746 oy farkını çok daha yukarılara çekmesi gerekiyor.

Daha açık bir ifade ile gelecek seçimde büyükşehir adayı olması beklenilen Fatma Kaplan Hürriyet’in kendisine çalışması gerekirken, Zinnur Büyükgöz’ünde, gelecek seçimde tekrar aday olmasını beklediğimiz Tahir Büyükakın için çok daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.

Bu yüzden içerisinde bulunduğumuz zaman dilimi Gebze ve İzmit belediye başkanları için çok önemli, Gün dediğiniz çabucak geçip gidiyor, 31 Mart seçimleri daha dün gibi ancak üzerinden nerede ise 19 ay geçmiş.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siyaset değişiyor, insan davranışları, tercihleri ve alışkanlıkları değişiyor, Hatırlayınız daha 1994 yılında yapılan yerel seçime kadar Gebze Sol siyasetin kalesi olarak kabul ediliyordu ancak bir baktık ki sandıktan RP adayı rahmetli Ahmet Penbegüllü belediye başkanı olarak çıkmış.

Kocaeli’de 12 İlçe bulunuyor ancak bizim kadar hemen herkes amiral gemilerini Gebze ve İzmit olarak kabul ediyor, bu yüzden “Zinnur Büyükgöz ile Fatma Kaplan Hürriyet’in omuzlarında kendi partileri açısından bütün Kocaeli’nin yükü var” desek sanıyoruz fazla mübalağa etmiş olmayız.

Bekleyelim görelim..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37