31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçime günler kala, partilerin ve partililerin göstereceği adayların seçimi kazanmak adına ellerindeki bütün malzemeleri kullandıklarını seçmenden oy alabilmek adına gece gündüz demeden, atak üzerine atak yaptıklarını görüyoruz.

Öteden beri  Kocaeli’nin en büyük ilçelerinden birisi olan Gebze’de seçimleri kimin kazanacağı hep merak konusu olacaktır. Bir zamanlar solun kalesi olarak bilinen Gebze’nin 1994 yılından itibaren muhafazakar yapıdaki partilerin eline geçtiği de bilinen bir gerçek.

31 Mart tarihine yaklaştığımız şu günlerde Gebze’de son derece ilginç seçim çalışmalarına şahit oluyoruz. Seçime katılan adayların sahadaki performanslarına ve sahadaki görsellerine baktığımızda 31 Mart tarihinde sanki son derece ilginç neticelerin çıkacağı gibi bir hisse kapılıyoruz.

AK Parti mevcut belediye başkanı Adnan Köşker’i üçüncü dönem için tekrar aday göstermedi. Köşker’in yerine 2004 yılında kendisi ile birlikte belediye meclis üyesi seçilen ve imardan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Zinnur Büyükgöz’ü aday olarak sahaya sürdü.

Cumhur İttifakı’nın henüz tam olarak ete kemiğe bürünmediği günlerde MHP Gebze ilçe Teşkilatı’nın nerede ise kesin aday olarak açıkladığı Serap Çakır, MHP adayı olarak genel merkez tarafından adaylığının açıklanmasını beklediği sıralarda MHP’nin Gebze’de aday göstermeyeceği, arkasından da Cumhur İttifakı gereğince belediye meclis listesi de yazmayacağı kararı alınınca, Zinnur Büyükgöz Cumhur İttifakı’nın adayı olarak seçmenin karşısına çıktı.

MHP’nin Gebze’de aday çıkarmayacağı ve AK Parti adayını destekleyeceği netleşince o ana kadar MHP’den Gebze belediye başkan adayı olmaya hazırlanan Serap Çakır’ın, MHP’den istifa ederek bağımsız Gebze belediye başkan adayı olma kararı aldığı, MHP Gebze ilçe başkanı Ferit Taşdemir’in de Cumhur İttifakı’nın ilkelerine uygun çalışmalar içerisinde olmadığı gerekçesi ile MHP Genel Merkezi tarafından görevden alınarak yerine Serkan Kural’ın atanması nerede ise yıldırım hızı ile gerçekleşti.

Yerel seçime CHP, Avukat Recep Dursun ile katılacak. Gebze’de taraflı tarafsız hemen herkes tarafından sevilip sayılan Recep Dursun’un seçimi kazanıp kazanmayacağı, en azından seçime ortak olup olamayacağı tartışılırken, İYİ Parti cephesinde meydana gelen gelişmeler Gebze’de Recep Dursun’u , dolayısı ile CHP’yi birden bire seçim kazanma potasına getirdi.

31 Aralık tarihinde yapılacak yerel seçime İYİ Parti, Dr. Burcu Çetinkaya ile katılacağını açıklamış ve kabul etmek gerekir ki Burcu Çetinkaya’da çok erkenden çalışmalar için sahaya çıkmıştı. Ancak CHP ile İYİ Parti’nin seçime Millet İttifakı çerçevesinde birlikte katılacağı, bu yüzden Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanlığının İYİ Parti adayı Dr.Serdar Kaman’a verilmesi ile Gebze MHP’de Serap Çakır’ın aday olmasını engelleyen süreç, Gebze İYİ Parti’de de Burcu Çetinkaya’nın başkan adaylığı yolunu sonuna kadar kapatmış oldu.

İYİ Parti’de siyaset yapma imkanı kalmayan Burcu Çetinkaya’nın SP’den Gebze belediye başkan adayı olacağını kamuoyu ile paylaşan gazeteci muhtemelen bu satırların yazarı Yüksel Ercan’dır. Bizim, “Burcu Çetinkaya SP’den başkan adayı olacak” şeklindeki yazımızdan sonra aklı evvel pek çok isim “Yüksel Ercan bırak bu işleri SP bayan aday göstermez” diye esip savurmalarından bir kaç gün sonra SP Gebze İlçe Teşkilatı resmen “Burcu Çetinkaya SP’nin Gebze Belediye başkan adayıdır” açıklamasını bir toplantı ile kamuoyuna ilan etti.

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçim yarışına Gebze’de AK Parti yani Cumhur İttifakı Zinnur Büyükgöz ile CHP yani Millet İttifakı Recep Dursun ile, SP Burcu Çetinkaya ile DSP Hasan Yıldız ile, DP Üzeyir Mert ile katılacak. Serap Çakır ise bilindiği gibi Gebze belediye başkanlığı için bağımsız adaylığını ilan ederek sahada çalışmalara gece gündüz devam ediyor.

2014 yılında yapılan yerel seçimde bilindiği gibi Gebze’de AK Parti yüzde 48.77 oran ile 95 bin 800 oy, CHP yüzde 23.82 oran ile 46 bin 790 oy, SP yüzde 13.73 oran ile 26 bin 971 oy, MHP ise 09.61 oran ile 18 bin 873 oy almışlardı.

Nerede ise 35 yıldır Gebze’de ikamet eden, gazetecilik yapan, siyaset ile uğraşmasına rağmen son derece başarısız olan bir Türkiye Cumhuriyeti olarak Gebze’de seçime katılan partilerin adaylarını açıklamalarından sonra  işin doğrusu ilk anlarda “Seçimi Zinnur Büyüköz açık ara kazanır” fikrini savunuyor ve bu fikrimizde ısrar ediyorduk.

Aradan geçen zaman dilimi içerisinde İYİ Parti’nin, CHP Adayı Recep Dursun’a verdiği katkının ortaya çıkardığı sinerjinin AK Partililer tarafından bile kabul edilmesi geçtiğimiz seçim ya da seçimlerde AK Parti içerisinde gece gündüz çalışan pek çok siyasetçinin, bu dönem CHP listelerinden, İYİ Parti listelerinden SP listelerinden meclis üyesi olarak yazılmaları ister istemez seçmenin kafasını karıştırmaya başladı.

İşin bir de saha ile olan kısmı var ki bizim kadar Gebzeli seçmenin kafasını karıştıran, bağımsız aday Serap Çakır ile SP adayı Burcu Çetinkaya’nın hiç kimse tarafından beklenmeyen saha performanslarıdır. Gebze’nin hangi tarafından merkeze girmeye karar verirseniz verin karşınıza il olarak mutlaka Serap Çakır ve Burcu Çetinkaya’nın görselleri çıkıyor.

SP’nin hemen her seçim ne kadar başarılı seçim çalışması yaptığını ancak bu çalışmaların bir türlü oya dönüşmediğini hep biliriz. Yıllar sonra SP’nin bulabildiği en iyi adaylardan birisi olduğuna inandığımız Burcu Çetinkaya’nın partililere kattığı enerji, SP’nin geçen seçim aldığı 26 bin 971 oy sayısını bu sefer çok daha yukarılara taşıyacağı hemen herkes tarafından kabul edilen bir gerçek.

Serap Çakır ve ekibinin her geçen gün yukarıya doğru çıkan performansı  şu sıralar bizi de hayretler içerisinde bırakıyor. Gebze’nin dört bir yanında açılan seçim büroları, kenti bir boydan bir boya süsleyen görselleri, 7/24 hiç durmadan propaganda yapan seçim araçları Serap Çakır’ı bu süreçte en çok ilgi duyulan aday haline getirdi.

İYİ Parti’nin kurulması ile birlikte Gebze’de önemli sayılabilecek bir MHP kadrosunun da İYİ Parti’de siyaset yaptığını herkes biliyor. Serap Çakır’ın bağımsız belediye başkan adayı olmasından sonra yıllar yılı MHP’de siyaset yapan önemli bir kesimin de kendisi ile birlikte saha olduğu da artık ayan beyan ortada.

Bu kadar peşrevden sonra bize “Yüksel Ercan, Serap Çakır seçim kazamabilir mi, Burcu Çetinkaya seçim kazanabilir mi ?” şeklinde soru yöneltilse  bu soruya cevabımız hiç kolay değil olacaktır.
Ancak bize “Peki Yüksel Ercan, Serap Çakır ve Burcu Çetinkaya, Cumhur İttifakı  adayı Zinnur Büyükgöz’e seçim kaybettirebilir mi?” şeklinde bir soru yöneltilse cevabımız “Evet kaybettirebilir” olacaktır.

Gebze’de siyasetin kenarından, köşesinden tutan herhangi birisi ile sohbet ettiğinizde muhatabınız anında "Serap Çakır ve Burcu Çetinkaya’nın alacağı her oy Zinnur Büyükgöz’ün yani Cumhur İttifakı’nın eksi hanesine yazılacaktır. Her iki isim de oylarını CHP’den değil, AK Partiden alacaklardır. Özellikle Serap Çakır’ın MHP’den önemli miktarda oy alacağı kesin" cevabını alıyorsunuz.

Dolayısı ile Gebze’de seçimin her parti açısından son derece zor geçeceği muhakkak. AK Parti içerisinde görev yapan siyasetçiler bile “Gebze belediye meclisinde artık AK Parti’nin geçen dönem olduğu gibi 29 meclis üyesi çıkarması çok zor. AK Parti seçimi kazansa bile makasın ucu öyle fazla açık olmaz. Kıran kırana, nefes nefese bir seçim sonucu bekliyoruz” diye görüş belirtiyorlar.

AK Parti Gebze İlçe Teşkilatı muhtemelen bizim bu yazdıklarımızın çok daha ötesini biliyor. Bunun için de her zamankinden daha fazla bir efor sarf ediyor. Bu çabaların sonucunun 31 Mart tarihine nasıl yansıyacağını şimdiden bilmiyoruz ancak Gebze’de aday olan iki bayan adayın gece gündüz demeden ortaya koydukları performansın, erkek adaylardan birisini saha dışına göndereceği de artık herkes tarafından kabul ediliyor.

Gebze son 20 yılın en zor seçimini yaşıyor.

Galibin burun farkı ile nefes nefese olacağı bir seçim bize gerçekten büyük heyecan veriyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37