banner55

COVİD 19 'un düşmanı ışık

Hızla artan dünya nüfusu ve çevre kirliliği yaşamayı güçleştirmektedir. Masteruv antiseptik steril lambalar ultraviyole ışınları kullanılarak başta sular olmak üzere steril edilmesi işlemi anlatılmaktadır.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
06 Nisan 2020 Pazartesi 12:05
COVİD 19 'un düşmanı ışık

Ümit GÖKÇEN

MASTERUV YÖNETİM KURULU BAŞKANI & GENEL MÜDÜRÜ

Hızla artan dünya nüfusu ve çevre kirliliği yaşamayı güçleştirmektedir. Masteruv antiseptik steril lambalar ultraviyole ışınları kullanılarak başta sular olmak üzere steril edilmesi işlemi anlatılmaktadır.

Steril, sularda bulunan ve hızla çoğalabilen; insan, hayvan ve hatta bitki sağlığı açısından sakıncalar teşkil eden virüsler dahil tüm patojen mikroorganizmaların (bakteriler, sporlar, parazitler) yok edilmesi veya üreme imkanlarının sona erdirilmesi olarak tanımlanabilir.

UV teknolojisi ile dezenfeksiyon, 254 nm dalgaboylu UV-C ışınları kullanılarak sağlanır. Bu ışınlar mikroorganizmalar ile temas ettiklerinde, DNA’larına “fotooksidasyon” yoluyla hasar vermektedir.

DNA’sı tahrip olan canlının üreme dahil tüm hücre faaliyetleri durur ve hücre ölümü gerçekleşir. UV dezenfeksiyonu için geliştirilmiş cihazlar, 254 nm dalgaboylu UV ışınları üreten özel UV lambalarla donatılmıştır. Dezenfekte edilecek su bu cihaz içinden akarken yoğun şekilde UV ışınlarına maruz kalmakta, su içindeki mikroorganizmalar etkisiz hale gelmektedir.

UV cihazlarının seçiminde, dezenfekte edilecek suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile anlık su debisi en önemli parametrelerdir. Doğru tasarlanmış ve kapasitesi uygun bir UV cihazı, montaj noktası da uygun belirlenmiş ise, istenmeyen yan etkiler oluşturmadan güvenli bir steril aracı olabilmektedir

Dezenfeksiyon Teknolojiler

UV-C ışınlarının dezenfektan etkisini su arıtımında kullanmaya yönelik çalışmalar 19. yy sonlarına dayanır. İhtiyaç duyulan UV-C ışınlarını sentetik olarak üreten civa buharlı UV lambalar 20. yy başlarında keşfedilmiş ve dünyanın ilk UV su dezenfeksiyon sistemi 1910 yılında Marsilya - Fransa’daki arıtma tesisinde devreye alınmıştır. Fakat birkaç yıllık işletmeden sonra uygulama durdurulmuş, yerine daha kolay ve ucuz olması nedeniyle klorlama uygulaması getirilmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte UV lambalar daha etkili ve ekonomik hale gelmiş, her kapasitede UV dezenfeksiyon cihazları üretilebilmiştir. 1950’li yıllardan itibaren UV ışınları ile su dezenfeksiyonu hızla yaygınlaşmış ve günümüzde standart ve güvenilir bir uygulama halini almıştır.

Su steril örnek tablo

ETKİ MEKANİZMASI

Doğada UV ışınlarının kaynağı güneştir (Şekil-1). Güneşten atmosferimize ulaşan UV-A (315-…-400 nm) ve UV-B (280-…-315 nm) ışınları yeryüzüne kısmen ulaşabilir. Bu ışınlar aşırıya kaçılmadıkça insanlar açısından faydalıdır, örneğin vücudumuzun D vitamini sentezi yapmasını veya cildimizin bronzlaşmasını sağlar. Buna karşın dezenfektan etkisi olan güçlü UV-C (200-…-280 nm) ışınları ozon tabakası tarafından büyük oranda emilmekte ve yeryüzüne ulaşamamaktadır. Aksi halde bu ışınlar mikro yaşamı yok edecek, dünyada insan dahil hiçbir canlının gelişmesi mümkün olmayacaktı. Şekil 1’deki “hücre ölüm eğrisinden” görüldüğü gibi, mikroorganizmaların DNA’sı üzerinde en fazla tahribata yol açan UV ışınları 240 ila 280 nm aralığındaki UV-C ışınlarıdır. Eğrinin pik noktasında yaklaşık 253 - 256 nm dalga boylu ışınlar için etki en üst noktaya ulaşır.

Bu etki kısaca şöyle açıklanabilir: Yaklaşık 254 nm dalga boylu yüksek enerjiye sahip UV-C ışınları mikroorganizmaların hücre zarından içeri süzülür ve DNA’yı oluşturan başta “Timin” adlı nükleik asitler tarafından absorbe edilir. Bu enerji transferi sonucu DNA zinciri bir çok noktasından tahrip olur. DNA’sı bozulan canlının üreme dahil tüm hücre faaliyetleri durur ve hücre ölümü gerçekleşir.

UV teknolojisi nedir ?

Dalgaboyu insan gözünün görebildiği ışınlardan daha kısa ancak X-ışınlarından daha uzun olan mor ötesi ışınlara ultraviyole denir. Zira insan gözü kırmızı ve mor ışık aralığını görebilir

Dezenfektan olarak yararlanılan bu özel ışığa, kısa dalga boylu ışık veya UV-C ışığı denmektedir.
Bu ışık boyu 200 nm (nanometre) ile 280 nm arası UV-C bandına girmektedir.

Dezenfeksiyon için gerekli olan ışığın dalga boyu 253.4 nm (0.0002534 mm) dir. Bu lambalar yararlanılacakları ortamlara göre değişik sekillerde aplikasyonu yapılarak sterilizatör olarak kullanılmaktadır.

Bakterilerin,virüslerin,küf ve mantar sporlarının DNA yapısını bozarak onları derhal etkisiz hale getirir.
DNA yapısındaki Timin molekulleri arasındaki replikasyonu engeller.

http://www.ultraviyole.net/img8.gif

Ultraviyole (UV) ışığı insan gözüyle görülmez. Üç kategoriye ayrılabilir: UVA, UVB ve UVC. 315 ila 400 nm arası UV-A 280 ila 315 nm arası UV-B 100 ila 280 nm arası UV-C.

UVC radyasyonunun bakteri, virüs ve sporların DNA'sını kırdığı bilinmektedir. Sonuç olarak, zararsız hale getirilirler.

UV radyasyonu, su ve hava arıtımında birçok amaç için kullanılabilir, ancak öncelikle mikroorganizmaları kimyasallar olmadan inaktive eden bir dezenfeksiyon işlemi olarak kullanılır. Diğer uygulamalar için UV, klor, kloraminler, ozon ve ortaya çıkan kirletici maddeler dahil olmak üzere organik ve inorganik kimyasalların uzaklaştırılması için kullanılır.

UVC teknolojisinin faydaları

  1. UVC radyasyonunun kolera, hepatit, çocuk felci, tifo, giardia, cryptosporidium ve diğer birçok bakteriyel, viral ve paraziter hastalıktan sorumlu olanlar da dahil olmak üzere su kaynaklı patojenik mikroorganizmalara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  2. UVC radyasyonu, içme suyunda veya atık suda pestisitler, hormonlar ve diğer farmasötikler gibi kimyasal kirleticileri yok etmek için kullanılabilir
  3. UVC kurulumları düşük sermaye ve işletme maliyetine sahiptir
  4. UVC teknolojisi çevre dostudur
  5. UVC kurulumlarının kullanımı ve bakımı kolaydır
  6. UVC radyasyonunun aşırı dozda zararlı bir etkisi yoktur
  7. UVC radyasyonu anında çalışır ve etkinlik su sıcaklığına bağlı değildir.
  8. UVC dezenfeksiyonu fiziksel bir işlemdir: suya hiçbir madde eklenmez
  9. UVC dezenfeksiyonu Klor dezenfeksiyonu için tamamlayıcıdır: Giardia ve cryptosporidium gibi Klora dirençli organizmaları devre dışı bırakır
  10. UVC lambalar, su kalitesinin değişmesi ve su akışlarının değiştirilmesi için arıtmayı optimize etmek üzere kolayca düzenlenebilir
  11. UVC radyasyonu rezervuarların yüzeyini biyofilmden temiz tutacaktır
  12. UVC dezenfeksiyon etkisi doğrudan UV dozu ile ilişkilidir (mikroorganizmaların yoğunluğunun ve maruz kalma süresinin ürünüdür), bu nedenle sistem tasarımı doğrulandıktan sonra etkinliği kolayca ölçülebilir

BAŞLICA KULLANIM YERLERİ

Kullanım alanları:

Hastanelerde ve Kliniklerde Hasta Bekleme Odaları ve Hasta Yatakhaneleri
· Acil ve Yoğun bakım odaları
· Ameliyathanelerde

· Doktor ve Dişçi Bekleme Odaları

· Gıdada kırmızı Et, Beyaz Et, Balık ,Sebze, Baharat, Unlu, şekerli, Mamul üretim alanları
Peynircilik ve Sütlü Mamul üretim,Raf ömrü,Yaşlandırma, Alanları
Yumurta Dezenfeksiyonu ve Yumurta Üretim Alanları
Gıda Ambalaj Malzemesi Üretim ve Paketleme Tesis ve Alanları
Konveyorler,Taşıyıcı Bantlar,Ekipmanlar


Yemek Üretim Fabrikaları ve Yemek İmalathaneleri
· Et Kombinaları ve Soğuk Hava Depoları


· İlac Fabrikalari Üretim alanları
· Su imalatı ve Su Depolamada


· Kapalı Gösteri Yerlerinde
Hotellerde Havalandırma Sistemleri Kötü Koku Giderimi
Spor Salonlari,Giyinme Odalari


· Okullarda Kantinler,Öğretmen Odaları ..
· Kapalı Ofis Ortamlarında Klima Kullanılan Ortamlarda
· Yuva ve Kreşlerde
· Evlerde Hasta Odaları, Çocuk Odaları Astım ve Alerjide.

Hava sterilizasyonu çok önemlidir.Bir çok sektorde önemi vardır ve kullanılmalıdır
Yurt dışında kullanım alanları neredeyse standart hale gelmiştir.

Son Güncelleme: 06.04.2020 14:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37