Düve ve manda alımlarına %40 hibe desteği verilecek

Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada TÜRKVET’e kayıtlı sığır işletmesi olan üreticilere, işletme kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde satın aldıkları düve/manda başına, %40 oranında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe desteği verileceği belirtildi. 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Aralık 2019 Salı 11:27
Düve ve manda alımlarına %40 hibe desteği verilecek

Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamada TÜRKVET’e kayıtlı sığır işletmesi olan üreticilere, işletme kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde satın aldıkları düve/manda başına, %40 oranında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe desteği verileceği belirtildi. 

Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:

Düve ve manda alımlarına %40 hibe desteği verilmesiyle ilgili Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait basın duyurusu aşağıya çıkartılmıştır.

TÜRKVET’e kayıtlı sığır işletmesi olan üreticilerimize işletme kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde satın aldıkları düve/manda başına %40 oranında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe desteği verilecektir. 

Desteklemeye müracaatlar, 16 Aralık 2019 – 14 Ocak 2020 tarihleri arasında İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne şahsen yapılacaktır. 

Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir. Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir:

1. Başvuru dilekçesi,

2. Varsa, hayvancılık/ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma/belge/sertifika fotokopisi,

3. Varsa, gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge,

4. Varsa, işletmenin ari/organik niteliğine dair belge.

Düve alım desteği aşağıda belirtilen şartlara ve kurallara göre yapılacaktır:

- Yetiştiricinin işletmesinin, 1/1/2019 tarihinden önce TÜRKVET’e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir.

- Bir işletme; kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılır. İşletmesinde 10 baş dahil 10 baştan fazla 8 ay ve üzeri yaşa sahip dişi hayvanı olan başvuruda bulunamaz.

- Desteklemeye esas 2019 yılı gebe düve fiyatı 12.500 TL/baş , 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 7.500 TL/baş, gebe manda fiyatı 10.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı ise 6.000 TL/baş olarak belirlenmiştir.

- Destek miktarı, düve/manda alım bedelinin % 40’ı kadar olup, düve/manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın % 40’ından fazla olamaz.

- Düveler/mandalar; düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri, Damızlık Manda Yetiştirici Birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinden temin edilir. 

- Destek kapsamında alınan düveler/mandalar, mücbir sebepler haricinde 2 yıl süre ile satılamaz. Ölüm ve mecburi kesim sebepleriyle işletmeden ayrılan hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, Teknik ve Sağlık Şartnamesindeki şartları sağlayan aynı sayıdaki hayvanlar işletmeye konulur.

- Düvelerin/mandaların iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM’den izin alınması koşuluyla işletmenin devri halinde de geçerlidir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere düvelerin/mandaların işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılır ve tutanağa bağlanır.

Bu kapsamda desteklemeden yararlandırılacak düveler;

a. Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue,

b. Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh),Brown Swiss, Mondbeliard,

c. Sütçü ırklar; Jersey (Karadeniz Bölgesindeki iller), Holstein,

d. Manda 

Ayrıntılı bilgi almak isteyen yetiştiricilerimiz, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’mize müracaat edebilirler.

Anahtar Kelimeler:
Kocaeli Valiliği
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37