Kadı: Fazla zamanımız yok

TMMOB Makine, İnşaat ve Mimarlar Odası Gebze İlçe Temsilcilikleri ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
06 Şubat 2020 Perşembe 12:17
Kadı: Fazla zamanımız yok

TMMOB Makine, İnşaat ve Mimarlar Odası Gebze İlçe Temsilcilikleri ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Gebze ilçe temsilcilik lokalinde gerçekleşen toplantıda TMMOB İnşaat Mühendisleri Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, Mimarlar Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Cenk Elgin hazır bulundu.

KADI: YEREL YÖNETİMLER ÖNEM VERMİYOR

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, “Türkiye  afetler ülkesi. Bir hafta içerisinde 50 kaybımız var. Hepimizin içini yakan olaylar. Tüm milletimize başsağlığı diliyoruz. Doğa olaylarının afete dönüştüğü bir ülkede doğa olaylarını inceleyen bilim dallarının daha çok önem teşkil etmesi gerekir. Afet yönetimi ve risk yönetimi bir bilim dalıdır ve üniversitelerde bölüm açıldı. AFAD, İzmit'in en doğusunda. TMOBB olarak düzenlediğimiz etkinliklerde yerel yönetimler katılmadı.


ENKAZ ALTINDA KALACAĞIZ

Yerelde ve genelde afet planları çerçevesinde bir eylem planı hazırlamamız gerekir. Afet yönetimi 1959 yılında çıktı. Bunu risk ve kriz yönetimi olarak ikiye ayırıyoruz. Riski doğru yönetebilirsek krizi de yönetebiliriz. 1999 yılını milat olarak kabul edersek tüm merkezler AFAD çatısı altında tüm birimler toplanmış. AFAD şehrin en doğusunda. Afete hazır değilmişiz. Fazla zamanımız yok. Depremde çocuklarımız ölecek, enkaz altında kalacağız. Deprem olduğu gün Türkiye 50 yıl geriye gidecek. 1999 yılından sonra depremle ilgili bir farkındalık oluştu.

GEBZE'DE 200 BİN ÇADIRI NEREYE KURACAKSINIZ?

Depremden sonra bir davranış değişikliği olmadı. Binaları teknik olarak incelemek istiyoruz dedik. Ancak kimseden bir talep gelmedi. Binalar depremde insanların bilgisizliğinden, cahilliğinden yıkılıyor. Depremi eğitim sistemine sokamadık. Depremle ilgili aile afet planımız yok. Gebze’de Askeri Kışla ve Hünkar Çayırı depremde toplanma alanı olacak. Bunlar depremden sonraki önlemler. Gebze'nin nüfusu 400 bin oldu. Olası bir depremde 200 bin çadırı Gebze’de nereye kuracaksınız? Bir önceki depremde kamu binalarını incelemek istedik. Bu talebimiz reddedildi” diye sordu.

YÜCEL: TOPLANMA ALANLARINDA TUVALET BİLE YOK

Kadı’nın ardından konuşan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, “Gebze’deki deprem toplanma alanları ilgili tam bir vizyonsuzluk var. AFAD’ın 38 toplanma alanı var. Hangi birimde WC ve elektrik var ? Bu işe teknik bakmak gerekiyor. Bu kenti inşa eden mimar ve mühendis var. Burada teknik adamlar bunlara sorun. 1999 yılından sonra ne genel ne de yerel anlamda hiçbir çalışma yapılmadı. İmar affı dediniz ama insanlar öldü. Gebze’deki 100 kişilik kurtarma ekibi kendini kurtaramayacak.

HALKA DEPREMLE İLGİLİ EĞİTİM VERİLMEDİ

Belediyenin bu konuda tavrı yetersiz.  Acil eylem afet planı var mı? Varsa tatbikat yapıldı mı? Gebze’de ne kadar hasarlı yapı var bununla ilgili bir çalışma yapıldı mı? Depremde fabrikaları nasıl boşaltacağız, deprem simülasyonu yapıldı mı? Maalesef yapılmadı. Halka depremle ilgili eğitim verilmedi. Bunun sorumluğu yerel yönetimlerdedir. Kamu binalarının kaçı riskli bununla ilgili bir çalışma yapıldı mı? Oda olarak bu çalışmaları bedelsiz olarak yapmaya hazırız” diye konuştu.

ELGİN: YAŞADIĞIMIZ KENTLERDE MUTLU MUYUZ? 

Toplantıda son olarak konuşan Gebze Mimarlar Odası Başkanı Cenk Elgin, “Mimarlar olarak yaşadığımız kentlerde mutlu muyuz? Sanayinin kalbi Gebze ancak sosyal hayata bir şey katmıyor. Artık tasarım ve konforu geçtik can güvenliği derdine düşmüşüz. Belediye başkanımıza hayalindeki Gebze’yi ve toplanma alanlarını sorduk. Kent adına bir şeyler yapmak istiyoruz. Bizler aynı masada oturmaya ve kentimize fayda sağlamak istiyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 06.02.2020 12:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37