Restoranlara GT Hijyen Belgesi geliyor

Ülkemizde Gastronomi Turizmi konusunda faaliyet gösteren TC Kültür Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB ile entegre çalışan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, koronavirüs'ten etkilenen turizm kaybının 1 milyar doları bulacağını açıkladı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Mart 2020 Çarşamba 17:42
Restoranlara GT Hijyen Belgesi geliyor

Ülkemizde Gastronomi Turizmi konusunda faaliyet gösteren TC Kültür Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB ile entegre çalışan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, koronavirüs'ten etkilenen turizm kaybının 1 milyar doları bulacağını açıkladı.

Bu virüs etkileri sonrası tüketicinin ilk bakacağı şey hijyen ve GT belgesi olacak. İlk etapta Önce havayolları ardından seyahat acenteleri, oteller ve yeme içme işletmelerini olumsuz etkileyen sektörde tüm dünyadaki daralmanın ülkemizi de etkilediğini belirten dernek başkanı Gürkan Boztepe, ülkemizde çok ciddi ivme kazanmış bu sektörün kriz sonrası en hızlı çıkışı yakalayacak sektör olduğunun altını çizdi.

Boztepe şunları söyledi: 

Şu anda ülkemize yeme içme sektöründen yıllık 6 milyar dolar giriyor. 15 milyar dolar hedefinden sapma gösterecek. Krizden çıksa en kısa sürede toparlanacak sektör yine gastronomi olacak.

Dünya turizm verilerine göre belirlenen % 5'lik büyüme hedefi bugün %10 küçülmeye geçti fakat dünyada krizi atlatılırken hız kazanacak sektörlerde oyun ve oyuncuların değişecek.

Ülkemizde merdiven altı çalışan kurumlar yerine hijyene dikkat eden kurumlar katlanarak büyüyecek. Önümüzdeki süreçte GT Hijyen Belgesi ile restoranlara çok detaylı bir hijyen uygulaması başlatacağız. 

Yaklaşık 2.5 yıl önce Türkiye Kalite Derneği ve Diversey ile yaptığımız restoran belgelendirme sisteminin önemi bugünlerde daha iyi anlaşılıyor. Sadece restoranlara yıldız vermek ve kitap basmakla değil, topyekün içerikli bir çalışma ortalama 3 yıl sürüyor.

Önce İstanbul ve Ankara'da başlayacak restoran derecelendirme Türk Michelin'i olarak dünyada marka olacak. Kriz sonrası hijyene daha da dikkat edecek olan tüketiciler, kapısında GT belgesi olmayan restoranları tercih etmeyecek.

Bu kriterler için Gastronomi Turizmi Derneği, Gastro Akademi Başkanı Dr. Mesut İnan da, Türsab Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın'ın çok önemli katkıları ile dünyadaki tüm sistemleri araştırması sonucu ortaya çıkan GT Belgesi için ailelerin güvenle gidebilecekleri yerlerin listesini açıklayacaklarını bildirdi.

GT belgesi almak isteyen restoranlar için iletişim [email protected]

GASTRONOMİ TURZMİ DERNEĞİ HAKKINDA

Gastronomi Turizmi yerli ve yabancı turistlerin gastronomik ürünleri tatması, yeni deneyimler elde etmesi ve bu deneyimi yaşarken konaklama, transfer gibi turizm faaliyetlerini kullanıyor olması sonucu yapılan turizm çeşididir. Dünyada kongre, sağlık, ev turizminde de olduğu gibi, gastronomi turizmi de kabul edilmiştir.

Ülkemize özellikle Anadolu Mutfağı ve Osmanlı Mutfağı'nı deneyimlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin tanıtım misyonunda Gastronomi Turizmi Derneği’ne önemli bir görev yüklenmektedir.

GASTRONOMİ TURİZMİ DERNEĞİ ÜYELERİ:

Gastronomi konusunda faaliyet gösteren seyahat acenteleri
Ülke değerlerini ön plana çıkartmak isteyen özel restoranlar
Rakiplerinden gastronomik değerlerle farklılaşmak isteyen oteller
Rehberlik kariyerinde Gastronomi Turları konusunda uzmanlaşmış veya uzmanlaşmak isteyen rehberler
Ülkemizin mutfak değerlerine sahip çıkmak isteyen gıda üretici firmaları
Gastronomi Konusunda uzmanlaşmış köşe yazarları
Gastronomi konusunda uzmanlaşmış sosyal medya uzmanları
Gastronomi bloggerları
Üniversitelerin gastronomi bölümleri ve kulüpleri
Gastronomi dergileri
Gastronomi dergi ve dijital yayın organları
Gastronomi Turizmi konusunda hizmet verecek organik doğal ürün toptancıları
Ekonomi ve gastronomi konusundaki bağı kuran ekonomistler

Son Güncelleme: 25.03.2020 17:45
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37