Sempati ile empati arasındaki ince çizgi !

Sempati ve empati. Birine sempati veya empati duymak. Kardeşmiş gibi duran bu iki kelimenin anlamı nedir acaba? 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Şubat 2020 Pazartesi 11:01
Sempati ile empati arasındaki ince çizgi !

Sempati ve empati. Birine sempati veya empati duymak. Kardeşmiş gibi duran bu iki kelimenin anlamı nedir acaba? 

Sempati ve empati, diğer bir kişinin sıkıntısıyla ilgilidir.

Sempatide, diğer kişiyle aynı duyguları yaşarız. Bir nevi taraf tutarız. Mesela, arkadaşınız size; "öğretmenim bana taktı, bu dersten ölsem geçemem artık." demiş olsun. Siz de ona; "ama bu sana haksızlık, olur mu böyle bir şey, o kadar da çalışkan birisin. Valla o öğretmene hiiiç yakıştıramadım bunu" derseniz, ona karşı sempatik bir tutum sergilemiş olursunuz. 

Karşınızdaki kişide bir rahatlama sağlamış olmazsınız. Başka bir örnekte, diyelim ki arkadaşınız yakınıyla tartıştı ve bu nedenle kendisini üzgün hissediyor. Siz de onunla beraber üzülüyorsanız veya arkadaşınız harika bir haber aldığında, bu güzel haber karşısında siz de onun coşkusuna ortak olup, aynı şekilde seviniyorsanız, o kişiye sempati gösteriyorsunuz demektir. Haklı olup olmadığını, düşüncelerini sorgulamadan, kişiyle birebir aynı duyguları yaşamaktır sempati duymak.

Ama bu kişinin yerine kendinizi koyup, ona "Seni anlıyorum. Öğretmeninin sana taktığını düşünüyorsun ve bu da sende tedirginlik yaratıyor. Dersi geçip geçmeme konusunda sıkıntı olabileceğinden dolayı kaygılanıyorsun." derseniz, tarafsız şekilde onun senin bakış açınla nasıl göründüğünü iletmiş olursunuz. 

Bu da empatik bir davranış şekli olur. Kişi anlaşıldığını hisseder ve rahatlar. Diğer örneklerde de; tartışan arkadaşınıza “yakın arkadaşınla tartışmanın, sende kızgınlık oluşturduğunu görüyorum. Bu da tedirginlik yaratıyordur sende” gibi cümlelerle karşılık vermek, tamamen empatik davranışın ifadeleridir. 

Yani karşıdaki kişinin hissettiğini anlayabilmek ve olaya onun bulunduğu yerden bakarak anladıklarınızı ona iletmektir. Empati duyarken hak verip vermemeniz önemi yoktur, onun bakış açısından görmeniz yeterlidir. Kişi onu anladığınızı hisseder. Bu da yaşanan problemde çözüm yollarının önündeki en büyük engeli ortadan kaldıracaktır. 

Görüldüğü gibi; bu iki kelime her ne kadar birbirlerine benzese de, davranış modeli olarak farklıdır.

Kişilerarası iletişimin olumlu şekilde kurulabilmesi için empati kavramının önemi büyüktür.  

Bu sayede sizden farklı insanların da olduğunu kabul etmiş olursunuz. Olaylara onların gözünden bakabilmek, onları anladığınızı hissettirebilmek sizlere daha zengin bir bakış açısın kazandırır.

Problemlerle yüz yüze geldiğinizde, karşı tarafın neden o şekilde davrandığını anlayabilir, bununla baş etme konusunda daha güçlü olabiliriz.

Sempatik olmak yerine, empati kurmaya çabalamak her iki taraf için de daha sağlıklı olacaktır

Empatik kalın.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37