Bugün günlerden Cuma. Daha açık bir ifade ile 2 gün sonra yani 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçim öncesi görev başındaki belediye başkanlarının son mesai günü.

Bundan 5 yıl önce ya da ondan önceki seçim dönemlerinde partilerinin genel merkezleri tarafından aday gösterilen, gösterildikten sonra da vatandaşın bir Pazar günü şahsına verdiği oylarla belediye başkanı seçilen siyasetçilerin, başkan olarak kullanmayı düşündüğü tasarruflar için son mesai günü.

Mevcut belediye başkanları yarın yani Cumartesi ve Pazar günü de makam araçlarını kullanacaklar. Makam şoförleri ve korumaları Cumartesi, Pazar günü hatta Pazartesi günü sabah saatlerinde belediye başkanlarını evlerinden alıp acı tatlı pek çok günlerinin geçtiği makamlarına getirilecekler.

31 Mart Pazar günü yapılacak olan seçimde hangi adayların rakiplerini geride bırakıp seçimi kazanacakları en geç saat 22.00 gibi netleşmiş olacak. O saatten itibaren kazanan belediye başkanları hemen her kesim tarafından hayırlı olsun, en büyük başkan bizim başkan ifadeleri ile kutlanmaya başlanırken, mevcut  başkanlar ise o güne kadar olmadığı gibi büyük bir sessizliğe terk edilecekler.

01 Nisan Pazartesi günü ise bize göre mevcut belediye başkanları için en dramatik sahnelerin yaşanacağı zaman olacaktır. Muhtemelen yatağa girdiği halde uyku tutmayan belediye başkanları sabah erken saatlerde uyanıp tıraşını olacak, kahvaltısını yapacak, elbiselerini giydikten sonra kendisini evinin dışında bekleyen makam aracına son kez binecek, bindikten sonra vay be seninle de epey güzel günlerimiz oldu dedikten sonra  makamının yolunu tutacak, koltuğuna oturup geriye yaslandıktan sonra seçimi kazanan belediye başkanının  seçim kurulundan başkanlık mazbatasını almasını bekleyecek.

Belediye başkanı biraz endişe biraz da hüzünlü bir şekilde bundan sonra olup biteceklerin hesabını yapmaya  başlamışken, kapı açılacak özel kalem müdürü ‘Başkanım seçilen yeni belediye başkanımız ile ilgili seçim kuruluna herhangi bir itiraz olmamış, yeni başkanımız mazbatayı almış, yarım saat içerisinde yeni belediye başkanımız ve beraberindeki heyet burada olacaklar’ şeklindeki son darbeyi vurur.

O andan itibaren belediye başkanı için artık geriye sayım başlamıştır. Başkan devir teslim töreni için belediye binasının önünde hazırlanan alana çıkar, yanında dikkatleri kendisinden çok biraz sonra belediyeye gelecek olan yeni başkana çevirmiş olan başkan yardımcıları, özel kalem müdürü ve yeni başkana sunulmak üzere elinde bir demet çiçek ile bekleyen görevlinin önünde yerini alır.

Biraz sonra az sayılmayacak bir kalabalık ve en büyük başkan bizim başkan nidaları ile yeni belediye başkanı aracından zor bela inmeyi başarır. Kendisine sarılmak, öpmek isteyen kalabalığı yarmayı başardığı an da görevi bir an önce teslim alabilmek ve mevcut belediye başkanını uğurlayabilmek adına törenin başlamasını bekler.

Bundan sonrası mevcut belediye başkanı için tam bir yıkım. Başkan eline aldığı mikrofondan karşısındaki kalabalığa bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlatmak isterken, bir an önce makama oturmak isteyen belediye başkanının yakınları da ‘Hadi başkanım daha yapacak çok işim var, senin bıraktığın yarım işleri tamamlamak için heyecanlanıyoruz’ imasında bulunur.

Konuşmalar yapılır, mevcut başkan yeni başkana çiçek demetini verir. Yeni seçilen başkan da ‘Yaptığı ya da yapamadığı hizmetler için başkanımıza teşekkür ediyoruz. Sen ben yok biz varız, her ne kadar belediye başkanı biz olsak da başkanımızın ağzından çıkan kelam bizim için emirdir. Onun hizmet anlayışı bizim için de rehber olacaktır’ şeklinde aslında ne işe yaradığı da bugüne kadar bilinmeyen konuşmasını yapar.

Normal şartlarda görev süresini tamamlayan belediye başkanlarını son kez makam aracı ile evine göndermek adettendir. Ancak seçimi henüz kazanmış belediye başkanı ne olur ne olmaz seçim kaybeden başkan yolda Allah muhafaza bir kaz yapar, ya da başka bir olay meydan gelir korku ve endişesi ile bunu çoğunlukla yapmaz.

Bunun hesabını yapan görev süresi dolmuş belediye başkanı son bir atraksiyon yapmak adına daha önceden kurgulandığı hali ile o an hemen yanı başında biten bir sarı taksiye doğru yönelir. Seçimi kazanan belediye başkanı bu durum karşısında “Olmaz başkanım sizi taksi ile göndermek bize yakışmaz, makam aracım sizindir vs.vs.” gibi bildik ısrarları etse bile artık görev süresi birmiş başkan ya taksi ile ya kendisine ya da bir yakınına ait sivil bir araç ile hadi bana eyvallah diyerek uzun yıllar görev yaptığı binadan ayrılıp yeni bir hayata merhaba der.

Muhataplar bu yazdıklarımızı biraz abartılı bulsalar bile o andan itibaren yani görevi devreden başkan aracı ile evine gitmek için yola çıktığı an itibarı ile kazanan başkan için belediyede ki makam odası düğün evi, görevi devreden başkan için de o an itibarı ile ulaştığı her yer bir anlamda cenaze evi durumundadır.

Ertesi gün belediye hizmet binası bünyesindeki makam odasında bitip tükenmeyen kuyrukların oluşturduğu hoş geldin, hayırlı olsun töreni yapılırken, sabah erken saatlerde uyanan ve makam aracını bekleyen kişi artık eski başkan olduğunun farkına bir türlü gelmeyen makam aracı ve görevliler sayesinde ancak fark eder ve kişiye göre bir kaç gün ya da bir kaç ayda atlatmayı düşündüğü travma başlar.

Bu anlatmaya çalıştığımız süreç aslında ilk belediye seçiminin yapıldığı günden beri süren ve asla değişmeyen gündem maddesidir. Bundan 5 yıl önce, 10 yıl önce, 15 yıl önce seçim kazanan bir başkan, görevi seçim kaybeden başkandan hangi şartlarda aldıysa, Pazartesi günü de seçimi kazanan başkana aynı şartlarda görevi devredecek.

Burada bütün mesele siyasetin bir meslek olmadığı, siyasetin insana hizmet sanatı olduğu, kişinin görev yaptığı süreyi çalmadan, çırpmadan, herhangi bir suistimale meydan vermeden tamamlaması, görev süresi sonrasında da hayatına aile efradı ile birlikte kaldığı yerden devam edebilmesidir.

Siyasetin asla bir meslek olmadığını idrak edenler yeni hayatlarına daha çabuk intibak edebiliyorlar. Ancak siyasetin hırsına, büyüsüne, parasına kapılanlar için bundan sonraki hayat nerede ise Cehennem’den farksız bir hal alıyor.

Normal hayata hazır olmak lazım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37