17 Ağustos depreminin yaraları hala taze

Askeri Kışla alanı TOPLANMA MERKEZİ olsun

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ağustos 2016 Salı 22:16
17 Ağustos depreminin yaraları hala taze
'17 Ağustos 1999 Marmara Depremi Anma ve Duyarlılık' konulu panel Gebze Mühendisler Odası, Gebze Mimarlar Odası ve Odamız işbirliği ile ortaklaşa olarak Meclis Salonu’muzda yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstklal Marşı’mızın okunması ardından panelin açılış konuşmasını Gebze İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kadı yaptı. 

Konuşmasında deprem ile yaşamaya alışma zorunluluğumuza dikkat çeken Kadı, bölgemizin olası bir deprem ardından yaşayacağı zorluklara değindi ve en büyük zorluğun da fazla konu edilmeyen deprem sonrası 'TOPLANMA MERKEZİ' ve deprem sonrası ölümlerin büyük çoğunluğunun ilk üç günde gerçekleşmesi nedeni ile o noktadaki eksikliğimizin giderilmesi olması gerektiğini belirtti.

Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, sözlerine; 15 Temmuz demokrasi şehitlerimizi rahmetle anarak başladı. Çiler, üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yaralarının hala taze olduğunu, bu depremin Türkiye’mizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak hatırlandığını belirtti ve ülkemiz topraklarının neredeyse %97’lik kısmının fay hatları üzerinde bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak, olası bir deprem sonrasında  eski Askeri Kışla alanının 'TOPLANMA MERKEZİ' görevini yapabilecek özellikte şehrin akciğeri olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, ‘’En önemli konulardan birinin de deprem sonrası acil müdahale yapacak ‘’sivil toplum örgütlerinin’’ bilhassa bizim ilçemizde var olmasıdır’’ dedi.

Çiler, konuşmasının devamında depremlerden en az yara alarak kurtulmayı başaran ülkelere örnek olarak Japonya’yı gösterirken, bu ülkede depremden korunmak adına yapılan  yapısal ve teknik uygulamalardan bahsederek, son zamanlarda ülkemizde inşaat sektörüne yönelik uygulama ve yönetmeliklerin  dikkat çekici çalışmalar içerdiğini dile getirdi. 

Deprem ile tüm ülkemizin yaşamak zorunda olduğu, bunun için de tedbirlerin önemini belirten Çiler, “Deprem bilinci yaratmak adına her türlü eğitsel aktiviteye Gebze Ticaret Odası olarak destek vermeye hazırız” dedi.

Nail Çiler sözlerinin sonunda ‘Marmara depremi’nde hayatını kaybedenleri ve Gebze’ye büyük emekleri geçen Kocaeli Milletvekili Alaettin Kurt’u bir kez daha rahmetle andığını, bu acı felaket esnasında yaşamlarına engelli olarak devam etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın da yaşam koşullarının daha da iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasını temenni etti.

Panel, Gebze Teknik Üniversitesi Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Bilge Siyahi ve Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç.Dr. Kemal Beyen’in depremlerin oluşumu ve alınması gereken önlemler hakkındaki bilgilendirilmeleri ile son buldu. 



Son Güncelleme: 17.08.2016 00:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37