banner55

2020 online kitap alışverişi verilerini açıkladı

Yenilikleri seven, değişime açık ve okuyucuların en çok tercih ettiği online kitap alışveriş platformlarından Kidega, 2020 yılı kitap alışveriş verilerini açıkladı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Ocak 2021 Pazartesi 22:21
2020 online kitap alışverişi verilerini açıkladı

Yenilikleri seven, değişime açık ve okuyucuların en çok tercih ettiği online kitap alışveriş platformlarından Kidega, 2020 yılı kitap alışveriş verilerini açıkladı. En çok okuyan şehirler; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Eskişehir ve Muğla olurken en çok kitap alışverişi yapan yüzde 31’lik ortalamayla 25-34 yaş arasındaki bireyler oldu. 2020 yılında online kitap alışverişlerinde sepet ortalaması yüzde 48 artarken sipariş tutarı bazında yüzde 26’lık bir artış gerçekleşti. Okuyucular bu yıl en çok edebiyat, roman, çocuk kitapları, tarih, insan ve toplum, kişisel gelişim alanındaki türleri tercih etti.

2020’de sırasıyla en çok Jose Saramago’nun ‘Körlük’, Deniz Erten’in altı kitaptan oluşan seti ‘İşaretler’, José Mauro de Vasconcelos’in ‘Şeker Portakalı’, Fiyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’, Edgar Allan Poe’nun tüm hikayelerinin bulunduğu eseri ‘Edgar Allan Poe’yu okuduk. Kidega müşterilerinin 2020’de en çok tercih ettiği yayınevlerini, kitap dışında en çok satan on ürününü ve site içerisinde en çok yapılan on aramayı da paylaştı.

Tüm dünyayı etkisi altına almaya devam eden pandemi, alışveriş eğilimlerini online platformlara taşıdı. Pandemi süresince yoğunlaşan online alışveriş sürecine çeşitlendirdiği yeni ürün kategorisi ile cevap vererek kaliteli alışverişin öne çıkan ismi olan Kidega, 2020 online kitap satışlarına dair verileri açıkladı.

2020’de çok okuduk

Okuma alışkanlığının kazanıldığı ve pekiştirildiği evde geçirilen pandemi döneminde Kidega okuyucuları en çok Nisan, Mayıs ve Aralık aylarında kitap alışverişi gerçekleştirdi. Edebiyat, roman, çocuk kitapları, tarih, insan ve toplum, kişisel gelişim en çok tercih edilen türler oldu. 2020 yılında sepet ortalamaları 2019’a oranla yüzde 48 artarken, en çok tercih edilen ödeme şekli tek çekim ve kapıda ödeme oldu. 2019 yılına göre sipariş tutarı bazında yüzde 26 artış yaşandı. 2020 yılında en çok online kitap alışverişini yüzde 31 ile 25-34 yaş arasındaki bireyler gerçekleştirdi. 18-24 yaş arası yüzde 21 ile ikinci, 35-44 yaş arası ise yüzde 20 ile üçüncü sırada yer aldı.

2020’nin en çok okunan on kitabı 

Dünya’da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kitap okumaya, yazarların yeni eserlerine ilgi göstermeye, yeni yazarlar keşfetmeye devam eden Kidega okuyucuları 2020’de sırasıyla en çok bu 10 kitabı okudu; Jose Saramago’dan ‘Körlük’, Deniz Erten’den altı kitaptan oluşan set ‘İşaretler’, José Mauro de Vasconcelos’dan ‘Şeker Portakalı’, Fiyodor Mihayloviç Dostoyevski’den ‘Suç ve Ceza’, Edgar Allan Poe’nun tüm hikayelerinin bulunduğu kitabı ‘Edgar Allan Poe’, William Golding’in ‘Sineklerin Tanrısı’, George Orwell’in ‘Hayvan Çiftliği’, Paulo Coelho’nun ‘Simyacı’, Victor Hugo’nun ‘Bir İdam Mahkumunun Son Günü’ ve Madeline Miller’dan ‘Ben Kirke’ oldu.

2020’de en çok tercih edilen yayınevleri

Türkiye’de 2020 yılında Kidega’dan yapılan alışverişlerde en çok tercih edilen yayın evleri sırasıyla; İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Can Yayınları, İthaki Yayınları, Alfa Yayınları, Destek Yayınları, Pegasus Yayınları, Everest Yayınları ve Kırmızı Kedi Yayınevi oldu.

2020’de kitap dışında en çok satan 10 ürün

Kidega’dan yapılan alışverişlerde kitap dışında en çok satılan 10 ürün ise sırasıyla; Harry Potter 2021 Ajanda x Mösyö Taha, Ajanda 2021: Hayat Memat, Kidega Yılbaşı Temalı Türk Kahvesi Hediye Seti, 2021 Bi' Film Ajandası, Türk Kahvesi Gastro Gournment, Xiaomi Mi Band 5 Akıllı Bileklik, Dinçer Güner Astroloji Takvimi 2021, Uno Kartlar, Lamy Safari Dolma Kalem Seti Mango Kutulu M Uç ve Lets Keçeli Kalem 12 Renk oldu.

2020’de Kidega’da en çok yapılan 10 arama

Geçtiğimiz yıl Kidega üzerinde en çok arananlar, Harry Potter, Kral Şakir, Freud, Karantina, Ajanda, Beyza Alkoç, Rick and Morty, Körlük, Hareketli (İş bankası yayınlarına ait hareketli çocuk kitapları için yapılan bir arama) ve 1984 oldu.

Online alışveriş davranışı 3 kata kadar arttı

2020 yılı verilerini değerlendiren Kidega Genel Müdürü Berna Ahbab, “Türkiye’de Şubat ayında başlayan pandemi ve sonrasında gerçekleştirilen kısıtlamalarla birlikte evde zaman geçirmeye başlayan okuyucular, evden çıkma yasakları ile birlikte kitap alışverişlerini de online olarak gerçekleştirdi. Bu dönemde stabil bir büyümeyle ilerleyen birçok kitap satış platformu satışlarını 3 kata kadar arttırdı. 2020 yılında online kitap alışverişlerinde sepet ortalaması yüzde 48 artarken sipariş tutarı bazında yüzde 26’lık bir artış oldu.

Nüfusun şehre olan etkisi ile birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir en çok kitap alışverişi gerçekleştiren şehirler oldu. Bu kentleri Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Eskişehir ve Muğla takip etti. Pandemi sürecinde online en çok kitap alışverişini yüzde 31 ile 25-34 yaş arası gerçekleştirdi. Online alışveriş davranışını pekiştiren pandemi dönemi, markaların hizmet kalitesini ortaya koyduğu bir dönem oldu. Önceden online platformlardan alışveriş yapmaya çekinen ve online alışverişi güvenli bulmayan tüketicilerin de online platformlara bakış açıları değişti. Artık 7’den 70’e herkes internetten alışveriş yapabiliyor” dedi.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37