Aydın'da mübadiller anısına denize çiçek

Aydın'ın Didim ilçesinde, Yunanistan'la olan mübadelenin 95. yılında Didim'e gelenlerin ilk ayak bastığı yer olarak bilinen Kovela Limanı'nda mübadil torunları atalarını andı.

05 Nisan 2021 Pazartesi 13:58
Aydın'da mübadiller anısına denize çiçek

Kemal ETLEÇ (DİDİM POSTASI)

Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan'la yapılan mübadele ile Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Müslüman Türk'lerin mübadelesinin 95. Yıldönümünde Didim'de (eski adıyla Yoran) Yoranların ilk ayak bastığı kara olarak bilinen Kovela Limanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Didim Kaymakamı Halil Avşar, Didim Belediye başkanı A.Deniz Atabay, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği başkanı Berrin Muslu, CHP'li meclis üyeleri Ali Çağlar, Muammer Kanat ve Mustafa Yarmacı, Meandros Derneği Başkanı Başak Kamacı ve dernek üyeleri katıldı.

ATATÜRK'ÜN HEMŞERİLERİ

Etkinlikte konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Berrin Muslu, mübadelenin 95. yılında atalarını bir kez daha anmak adına burada olduklarını söyledi. Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadele neticesinde atalarının Didim'e ilk ayak bastığı yer alan Kovela Limanı'nın önemine dikkati çeken Başkan Muslu, "Atalarımız yanlarında gelirken gelenek ve görenekleriniz getirmiş. Bizde onları yaşatmak için çalışıyoruz. Bizler mübadil değil Mustafa Kemal Atatürk'ün hemşehrileriyiz ve bu bilinçle çalışıyoruz"dedi.

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, zorunlu göçlerin çok acılar yaşattığını belirterek yaşanılan yerin kıymetini bilmek gerek olduğunu söyled. Yaşayanların kültürlerine sahip çıkması noktasında MÜBEV evi yaptıklarını hatırlatan Başkan Atabay, "Burası da gelecek nesiller için önemli. Bu ev o boşluğu doldurdu. Önümüzdeki süreçte yapacağımız ilk adım anıtında bu tören ile kutlarız. Buraya yapacağımız parkla o zinciri tamamlayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Didim Kaymakamı Halil Avşar "Gelenekleri yaşatmak, ataları anmak güzel bir davranış" diyerek ölenlere rahmet, kalanlara da sağlıklı ömür diledi. Konuşmalar sonrasında Kaymakam Halil Avşar, Başkan Atabay ve Berrin Muslu atalarına şükranlarını sunmak adına denize çiçek bıraktı.

Anahtar Kelimeler:
YUNANİSTANDidimMübadele
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37