Böyle olur Gebze'nin Millet Bahçesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Haziran 2018 tarihinde İzmit Perşembe Pazarı'nda düzenlenen mitingde "Gebze Kışlası’nın olduğu yerde 400 dönümlük millet bahçesi kuruyoruz. İngilizlerin parkı varsa Kocaelilinin de millet bahçesi var.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
08 Aralık 2020 Salı 19:27
Böyle olur Gebze'nin Millet Bahçesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Haziran 2018 tarihinde İzmit Perşembe Pazarı'nda düzenlenen mitingde "Gebze Kışlası’nın olduğu yerde 400 dönümlük millet bahçesi kuruyoruz. İngilizlerin parkı varsa Kocaelilinin de millet bahçesi var. Millet Bahçesi’nin yanına da Kocaeli’ne yakışır bir camii inşa edeceğiz. Hünkâr çayırının bulunduğu bölgeyi de millet bahçesine çevireceğiz" diyerek Gebze’deki 440 dönümlük Askeri Kışla alanının Millet Bahçesi olarak projelendirilmesinin önünü açmıştı.

Gündüz nüfusu 1 milyon civarında olan, günün her saatinde trafik keşmekeşliğinden nasibini alan, özellikle belli saatlerde bırakın araç kullanmayı yürümenin bile zor olduğu Gebze’de 440 dönümlük Askeri kışlanın Millet bahçesine dönüştürülecek olması Gebze’nin ve Gebzelinin nefes alması açısından umut veren gelişmesi olarak kabul gördü.

Normal şartlarda hepimizin kabul edebileceği gibi Millet bahçelerinin bünyesinde “Bitki ve peyzajı sosyal donatı alanları, yeşil alan, Millet Kıraathanesi, yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanları Çocuklar  için oyun alanları, kamelyalı dinlenme alanları, etkinlik çayırları, her yaştaki vatandaşlar için kültürfizik alanları ikramların ücretsiz olduğu Millet Kıraathanesi Kitap okumak ya da ders çalışmak isteyen öğrencilerin Millet Kıraathanesi'nde internet, fotokopi ve tarayıcıdan da ücretsiz faydalanabilecekleri alanlar” olması gerekiyor.

Gebze’deki Millet bahçesinin yer alacağı Millet bahçesinin toplan alanı 440 dönüm, dolayısı ile bu 440 dönümlük alan içerisinde oluşturulacak Millet bahçesinin Gebze ve çevre ilçelerde yaşaya vatandaşlarımız için adeta bir “Nefes alma” alanı olacağını düşünüyor seviniyorduk.

Ancak Gebze millet Bahçesi ete kemiğe bürünüp Kocaeli büyükşehir belediye meclisinde görüşülmeye başlandığında herkes gibi bizi de şok eden ve “bu kadar olur” dedirttirecek bir yapılaşmanın hayata geçirilmeye çalışıldığı ortaya çıktı.

Büyük Şehir: 200 dönüm. Toplam : 64 Ha. Alan.

Millet Bahçesi olarak ayrılan alan: 393.791 m2

Galericiler Sitesi: 57.582 m2............E: 1,50 4 Kat

Belediye Hizmet Alanı: 13.149 m2..... E: 1.00 5 Kat

Resmi Kurum Alanı: 19.243 m2.... E: 1.00 5 Kat

İmam Hatip Lisesi: 14.893 m2...... E: 1.00 5 Kat

Orta Okul Alanı: 9.267 m2..... E: 1.00 5 Kat

İlk Öğretim Alanı: 18.646 m2.... E: 1.00 5 Kat

Ticari Alan: 5.875 m2 E: 1.00 3 Kat

Ticari Alan: 5.875 m2 E: 1.00 3 Kat

Dini Tesis Alanı : 19.076 m2

Bu yapılaşma ile ilgili ister istemez en azından

"Millet Bahçesinin içerisinde Galericiler sitesinin ne işi var” 

Millet Bahçesini adeta bir “beton yığınına” dönüştürecek bu kadar yapılaşmaya neden ihtiyaç duyuluyor.?”

soruları sanıyoruz içerisinde bulunduğumuz günlerde daha yüksek sesle gündeme getirilecek.

Bu şekilde bir projenin ortaya çıkmasından sonra vatandaş aşağıdaki sorulara cevap arayacak ve bulmaya çalışacaktır

1.Askeri Alandan elde edilen ve Millet Bahçesi olarak planlanan alanın yaklaşık 59 dönümünün Galericiler Sitesi olarak ayrılması Millet Bahçesi fonksiyonu ile uyumlu mudur?

2- Terminal Caddesine cepheli Galericiler sitesinin yer seçimi doğru bir karar mıdır?

3- Bu noktada Galericiler sitesinden doğacak trafik yükü gelecekte sorun yaratır mı?

4- Donatı Alanları ve Özellikle Eğitim Alanları için, üstelik alan sorununun olmadığı bu bölgede  kat yükseklik verilmesi doğru mu?

5- Millet Bahçesinin etrafında ring oluşturan 15 metrelik yolun, bölgenin gelecek yıllarda oluşacak trafik yoğunluğunun sorun oluşturmaması için şimdiden 20 metre olarak planlanması gerekir mi?

6- Her hangi bir afet anında halkın geçici olarak toplanacağı bu alanda, Afet anına yönelik halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek alt yapı tesisleri planlanmakta mıdır?

İsmi Millet bahçesi olan ancak bambaşka bir yapılaşma ile karşımıza çıkan Gebze’nin nefes alınabilecek yegane bölgenin asıl işlevinden uzaklaştırılarak gereksiz yapılaşmaya yönelik bir noktaya doğru evrilmesi kabul edilebilecek gibi değil.

Bu durumu bir siyasi parti yada siyasi görüş olarak ele almak son derece yanlıştır, Gebze gibi beton yığını haline gelmiş bir yerleşim merkezinde hayata geçirilecek olan Millet Bahçesinin aslına uygun bir şekilde Gebzelilere teslim edilmesi herkesin ortak beklentisi.

Son derece yanlış olan bu projeden bir an önce vaz geçilerek Millet bahçesi ile ilgili yapılması gereken ne varsa o yapılmalıdır.

Zira Gebze sadece ve sadece Millet Bahçesi istiyor..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37