Çiler’den 12 Ekim Gebze’nin Kurtuluşu mesajı

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, 12 Ekim Gebze’nin Kurtuluşu dolayısıyla mesaj yayınladı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Ekim 2020 Cumartesi 22:03
Çiler’den 12 Ekim Gebze’nin Kurtuluşu mesajı

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, 12 Ekim Gebze’nin Kurtuluşu dolayısıyla mesaj yayınladı.

Çiler mesajında şunları söyledi:

Gebze’mizi işgal güçlerinden 12 Ekim 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki ordumuz kurtararak, bu güzel şehri bizlere miras bırakmıştır.

Bulunduğu konum itibariyle stratejik öneme sahip bölgemiz, M.Ö. 281-246 yıllarında Bitinya Krallığı döneminde Dakibyza ve Libyssa adlarıyla anılmıştır.

Gebze’mizin tarih sayfalarına konu olmasının en önemli nedenlerinden biri, Kartacalı Komutan Hannibal Barca’nın krallık döneminde bölgemize yerleşmiş olmasıdır.

O dönemde hem denize, hem de karaya hakim bir tepe üzerine kurulu olan bölgemizin Eskihisar olduğu eski kaynaklar arasında yer almıştır.

1330 yılında Osmanlılarla Bizans arasında yapılan savaştan sonra Gebze'nin de içinde bulunduğu bölge, Osmanlı idaresine dahil edilmiştir.

Bu dönemde bölgenin imarı için büyük çabalar gösteren; bugünkü Gebze’mizin kurucusu olan, Gebze’de kendi adına cami yaptıran, adını taşıyan bir mahallemiz olan, bölgemizde işletmeler kurarak vakıfları destekleyen ve büyük izler bırakan Türk büyüğümüz Sultan Orhan'dır.

Bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet Han’ın Doğu’ya yaptığı sefer sırasında konakladığı ve hayatını kaybettiği Fatih’in Otağı (Hünkar Çayırı) da Gebze’mizin sınırları içindedir.

Ünlü ressam, arkeolog ve ilk Türk müzesinin kurucusu Osman Hamdi Bey’in koleksiyonuna dahil ettiği ve dünyaya duyurduğu eserlerini yaptığı evi Gebze/Eskihisar’da yer almaktadır.

Özetle Gebze’miz sahip olduğu tarihi güzellikleri, içerisinde bulundurduğu sanayi kuruluşları, OSB’leri, limanları, önemli yolların kesiştiği karayolları, Gebze Teknik Üniversitesi, TUBİTAK MAM, TSE, TÜSSİDE, Bilişim Vadisi gibi teknoloji üsleri ve Darıca, Dilovası ve Çayırova ile birlikte sahip olduğu 774 bine ulaşan nüfusu ile bir çok ilden daha yüksek oranlara sahip bir bölgedir.

Tarihi geçmişi ve sanayiye dayalı ekonomik yapısıyla Türkiye’nin lokomotif şehri Gebze’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümünü coşkuyla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehitlerimizi ve tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37