banner55

Cumhur İttifakı'nın meclis listeleri

Cumhur İttifakı'nın meclis listeleri

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Şubat 2019 Pazartesi 22:15
 Cumhur İttifakı'nın meclis listeleri


31 Mart
tarihinde yapılacak yerel seçim ile ilgili kum saati hiç durmadan ilerliyor. Kocaeli’nin 12 ilçesinde isimleri açıklanan belediye başkan adayları dikkat edilirse son derece dar bir kadro ile ha bire eş dost ziyareti yapıp sosyal medyada paylaşmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

Önümüzdeki günlerde 12 İlçede seçime katılan tüm siyasi partilerin meclis üyelerinin de kısmen şekillenmesi ile başkan adaylarının etrafındaki kümelenmenin biraz daha fazla olacağına inanmakla beraber, 31 Mart tarihinde yapılacak seçime kadar kim nereye aday ise tamamının seçimi sosyal medya hesaplarından paylaşacakları fotoğraflar ile tamamlanacağı artık herkes tarafından kabul edilmiş durumda.

Seçimin bütün yurt genelinde olduğu gibi Kocaeli sınırları içerisinde de Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında geçeceği, belli ilçelerde de gücü kendisinden gelen adayların ya bağımsız aday olarak ya da her iki ittifakın dışındaki bir siyasi partinin adayı olarak şartları zorlayacağı da kabul ediliyor.

Kocaeli genelinde oluşturulan Millet İttifakı’na mensup siyasi partilerden hangisinin hangi ilçede seçime katılacağı ve hangi partinin diğerini destekleyeceği geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılmıştı. İlçelerde seçime katılacak olan CHP’nin ittifakın diğer partneri İYİ Parti’ye mensup üyelerden meclis üyesi yazıp yazmayacağı, ya da bunun tam tersi olup olmayacağı henüz belirlenmedi.

Daha açık bir ifade ile Millet İttifakı yerel seçimde Gebze’yi CHP adayı Avukat Recep Dursun’a bıraktı ve adayları Doktor Burcu Çetinkaya’yı geri çekti. Bu aşamadan sonra İYİ Parti’den meclis üyesi olmak isteyenlerin CHP listesinden mi gösterilecekleri yoksa İYİ Parti’nin ayrı bir meclis mi çıkartacağı da an itibarı ile netleşmiş değil.

Cumhur İttifakı cephesinde ise son derece ilginç bir süreç işliyor. Bilindiği gibi MHP Kocaeli’nin genelinde büyükşehir dahil hiç bir ilçede belediye başkan adayı çıkarmayacağını, Kocaeli genelindeki ilçelerde AK Parti’nin çıkardığı adayları destekleyeceğini ancak meclis üyeliği noktasında kendi partilerinin amblemi altında kendi adayları ile seçime katılacaklarını kamuoyu ile paylaştı.

Kocaeli’nin 12 ilçesi ve Büyükşehir için sandığa giden MHP’liler Büyükşehir’de AK Parti adayı Tahir Büyükakın’a, 12 İlçede yine AK Parti’nin gösterdiği adaylara oy verecekler. Buraya kadar sorun yok ancak her iki parti açısından da kafa karıştıracak olan hadise sıra meclis üyeliği için oy kullanmaya geldiğinde nasıl bir vaziyet alacakları ile ilgilidir.

Normal şartlar altında seçimde AK Parti’nin başkan adaylarını destekleyen MHP’nin meclis üyeliği seçiminde de aynı yolu izlemesi ve seçime katılacak başkan adayının listesinden anlaşılacak sayıda MHP’li isimlerin aday gösterilmesi gibi bir süreç izlenmesi gerekiyordu. Ancak MHP’nin "Belediye meclislerinde kendi adaylarımıza oy vereceğiz" şeklindeki açıklaması bu seçeneği ortadan kaldırdı.

Aynı durum Türkiye genelinde MHP’nin belediye başkan adayı gösterdiği ve AK Parti’nin seçime katılmadığı seçim merkezleri için de söz konusu olacak. O yerleşim merkezlerinde de haklı olarak AK Parti, MHP’nin belediye başkan adayı için oy kullanacakken, sıra meclise geldiğinde oylarını AK Partili meclis listesi  için kullanacaklar.

MHP’nin ya da AK Parti’nin seçime katılmadığı seçim merkezlerinde takip edilen bu metod sonucu sandıklar açıldığında son derece ilginç neticeler ile karşılaşacağımız da artık gizli bir şey olmasa gerek. Her ne kadar bu yapının ismi Cumhur İttifakı olarak konulmuş olsa da meclis üyeliği listelerinde ki ayrışma epey bir kafa karıştıracak cinsten.

Cumhur İttifakı oluşturulurken bizim anlatmaya çalıştığımız bu can sıkıcı durum görüşüldü mü, görüşülmedi mi, yoksa problem olacağını düşündüğümüz bu mesele zamanın akışına mı bırakıldı henüz bir bilgimiz yok.

Burada AK Parti’nin ve MHP’nin kurmayları sanıyoruz ki tamamen AK Partili ve MHP'li seçmenin sağduyusuna güvenerek yola çıkmış durumdalar ve sandık başına oy vermeye gelen her iki parti üye ya da sempatizanlarının da meseleye hakim olduklarını ve oy kullanırken Cumhur İttifakı'na sorun yaşatmayacak bir pozisyon alacaklarını düşünmüş olacaklar.

Seçime henüz var. Sanıyoruz ki Cumhur İttifakı'nda kafa karıştıran bu ayrı ayrı meclis üyelikleri ile ilgili olarak mitinglere başlayacak olan partilerin liderleri gereken tüm detayları partililerine anlatıp, oyların Cumhur İttifakı’ndan başka bir yere gitmemesi için lazım gelen tüm önlemleri alacaklardır.

Bu kafa karışıklığının giderilmesi Cumhur İttifakı'nın kazanacağı belediye başkanlıları ile ilgili de belirleyici unsur olacaktır.
Son Güncelleme: 04.02.2019 23:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37