Dava düştü!..4 İsrailli hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

Dava düştü!..4 İsrailli hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
09 Aralık 2016 Cuma 21:02
 Dava düştü!..4 İsrailli hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı
Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 yılında İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin dava karara bağlandı.

Mahkeme heyeti oybirliğiyle Türkiye ve İsrail devleti arasında imzalanan 28 Haziran tarihli anlaşma hükümlerince davanın düşürülmesine karar verdi. Mahkeme, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 İsrailli sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına ve kırmızı bültenlerin geri alınmasına hükmetti. 

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tüm şikayetçi ve avukatların duruşma salonunu terk etmelerinin ardından ara verildi. 45 dakikalık ara sonrasında yeniden başlayan duruşmada, sadece İsrailli askerlerin avukatları hazır bulundu. Savcı Hüseyin Aslan, davanın düşürülmesi yönündeki talebini tekrar etti.

ANLAŞMA GEREĞİNCE DAVA DÜŞÜRÜLDÜ
Daha sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Oy birliğiyle verilen kararda, "İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın 4. maddesinin 2. cümlesiyle 'Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak, kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine" hükmedildiği belirtildi.

YAKALAMA KARARLARI KALDIRILMASINA
Heyet, İsrailli sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasına ve kırmızı bültenlerin geri alınmasına da karar verdi. Heyet kararında, itiraz yolunun açık olduğunu da hatırlattı. 

Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 09.12.2016 21:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37