banner55

Gebze Ticaret Odası'nın SARIKAMIŞ duyarlılığı

Gebze Ticaret Odası'nın SARIKAMIŞ duyarlılığı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
19 Kasım 2019 Salı 23:44
Gebze Ticaret Odası'nın SARIKAMIŞ duyarlılığı


Yazar
İsmail Bilgin’in 'Sarıkamış Beyaz Hüzün' isimli eserini ilk okuduğumuzda tarif edilemez bir acının/imkansızlığın paslı bir bıçak gibi kalbimizin tam orta yerine saplandığını, Kalbimize saplanan paslı bıçağı yerinden çıkarmaya çalıştıkça daha büyük acılar içerisinde kaldığımızı hissetmiştik.
Tekrar belirtmekte fayda var  “Sarıkamış/Beyaz Hüzün romanı başından sonuna kadar savaşın insanlara yaşattığı acı ve zorlukları değişik açılardan işlemeye çalışmaktadır. Okurlarına, binlerce kişinin can verdiği Sarıkamış Harekâtı’nı sadece askerî ve siyasî bir başarısızlık olarak yorumlayıp geçmemelerini, orada karların içinde yatan her bir şehidin aslında bir hayat hikâyesi olduğunu hatırlatmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken de özellikle duyguları ön plana çıkarabilmek için kurgu içerisinde kesitler şeklinde değişik olaylara yer vermektedir. 
Mesela, yeterli gıda almadan olağanüstü gayret göstererek yürüdükleri için kalpleri büyüyen ve beş on yaş birden yaşlanan askerlerden (yaşlılık hastalığı), sefer boyunca rahat yüzü göstermeyen bitlerin tifüs sebebiyle ölecek askerlerden uzaklaşmasından, cepheye gönderdiği oğlundan haber alamayan yaşlı bir babanın gelen geçen herkesten evladını sormasından, çatışma sırasında yaralanan askerleri ameliyat etmeye çalışan doktorun çaresizliğinden, nöbet tuttuğu yerde donup kalan bir askerden, karınlarını doyurmak için ağaç kabuğu dahi bulamayan askerlerden ve bu olayların onlarda oluşturduğu duygulardan bahsetmektedir.

Fakat bu anlatıların, sadece savaşın kötülüğünü aktarmadığı, vatan sevdasıyla düşmanı kovmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan askerleri kahramanlaştırarak okura millî duygular aşıladığı rahatlıkla söylenebilir.”
Kalbimizin tam orta yerinde misafir ettiğimiz Sarıkamış’ın daha geniş kitlelere tanıtımı ile ilgili neler yapılacağını düşünürken yıllar önce tanıtım adına oluşturulan STK’ların var güçleri ile çaba göstermesi ile birlikte hatırı sayılır bir miktarda mesafe alındığını ancak alınan bu mesafenin henüz yeterli olmadığını da kabul etmemiz gerekiyor.
Türkiye nüfusunun büyük bir kısmının yaşadığı Marmara bölgesinde yaşayan Sarıkamışlıların oluşturduğu platformlar bir yandan Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri bir taraftan çaba gösterip başta Doğu Ekspresi olmak üzere var olan tüm ulaşım araçları ile Sarıkamış’a taşımaları ve orada misafir etmeleri gözlerin bir anda Sarıkamış’a çevrilmesine vesile oldu.
Çalışkanlığı ve kucaklayıcı kişiliği ile bizim yurt genelindeki tüm oda başkanlarına örnek gösterdiğimiz Gebze Ticaret Odası başkanı Nail Çiler’i özellikle Marmara bölgesinde yaşayıp ta  tanımayan yok gibidir, Başkan seçildiği günden itibaren STK’lardaki başarı çıtasını olağanüstü yüksek noktalara taşıyan Çiler şu sıralar Sarıkamış’ı bir kez daha Türkiye gündemine sokacak bir organizasyona hazırlık yapıyor.
Nail Çiler başkanlığındaki Gebze Ticaret Odası (GTO) Gebze’de başarılı çalışmalara imza atan Meşaik Karakuş yönetimindeki Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Vakfı ile birlikte 10-11-12 Ocak tarihinde Sarıkamış’ta 3 gün sürecek İş Forumu düzenlemek için bugünlerde aralıksız mesai harcıyor, o tarihlerde gerçekleşecek olan Organizasyonda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına adeta kılı kırk yarıyor.
Anılan tarihte gerçekleştirilecek ve yüzlerce misafirin katılacağı bu Organizasyona tam olarak bilmemekle birlikte Kars Valisi- Kars Ticaret Odası- Sarıkamış Kaymakamı-Sarıkamış Belediye başkanı-Sarıkamış Ticaret Odası ile bölgenin mesafe almasına katkı sağlayacak kişi ve kurumlarda katılarak üç gün boyunca “Sarıkamış’ın hemen her alanda hak ettiği noktada olması” adına neler yapılabileceğini tartışacaklar.
Bildiğimiz rakamlar ile “90 bin şehit verdiğimiz Sarıkamış’ın bırakın Türkiye’yi, Türkiye dışındaki Türk ve Müslüman ülkelerden “Haçlı zihniyetine” karşı savaşmak adına gelen ve bu mübarek topraklarda şehitlerimiz vesilesi ile hemen her il-ilçe ve köylerimiz ile akrabalık bağı var” desek sanıyoruz ki fazla abartmış olmayız.
Böylesi bir Organizasyonun artık kabuğunu kırmakta kararlı Sarıkamış’ın tanıtımına nasıl büyük faydalar sağlayacağını tekrar tekrar anlatmaya gerek yok, Son dönemlerde Sanatçı kardeşimiz Recep Ergül’ün başkanlığında hayata geçirilen “Sarıkamış Platformuna” olan katılım ve katılımcıların gözlerindeki ışığı görünce Nail Çiler’in bu organizasyonunun Sarıkamış için yeni bir sahife açacağı da aşikar.
Gebze Ticaret Odası başkanı Nail Çiler’in başını çektiği bu organizasyona katılanlar hiçbir faaliyet yapmasalar bile en azından Sarıkamış’ı ilk kez görenler, yada gördükleri halde kalplerini Sarıkamış’a tam olarak açamayan yüzlerce işadamı Sarıkamış meselesine bu kez çok değişik bir pencereden bakacaklar.
Son derece profesyonel bir şekilde hayata geçirilmeye çalışılan 3 günlük “Sarıkamış İş Forumu” sırasında verilecek tebliğiler, Özellikle ekonomik  noktada var olan problemlerin en üst perdeden işin sahipleri tarafından orada bulunanlarla paylaşılması, Çözüm önerilerinin tartışılması, ve kapanışta okunacak olan “Sonuç Bildirgesi” en azından bundan sonrası için elimizde bir “Yol Haritası” olarak bulunacaktır.
KAI başkanı Meşaik Karakuş’un o bölgenin tanıtımı için verdiği çabayı sürekli takip ediyoruz, bir sanatçı duruşu ile Sarıkamış Platformu başkanı Recep Ergül’ün çok kısa bir zaman dilimi içerisinde Sarıkamış’ın tanıtımı adına nasıl gecesini gündüzüne kattığına şahitlik ediyoruz, İşte bu kadar güzel çalışmanın üzerine birde GTO başkanı Nail Çiler’in 10-11-12 Ocak tarihindeki “İş Forumu” Organizasyonu da eklenince önümüzdeki dönemin Sarıkamış açısından son derece faydalı geçeceğini görür gibi oluyoruz.
Buradan gidecek heyetin bilgisayarlarında Sarıkamış adına son derece güzel fikirler olduğunu çok iyi biliyoruz, Böyle bir ortamda  Kars’ın çalışkan Kültür ve Turizm müdürü Hakan Doğanay’ın, Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal’ın, Sarıkamış Belediye başkanı Harun Hayali’nin, Sarıkamış Turizm  Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Ömür Develi’nin, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Sarıkamış Temsilciliğinin hazırlayacağı “Tehditler ve Fırsatlar” dosyası 13 Ocak itibarı ile Sarıkamış adına pek çok derde derman olabilir diye düşünüyoruz.
Bu kadar geniş bir heyet ile birlikte sanıyoruz ki yapılacak 3 günlük “İş Forumunu” bütün Türkiye’nin gündemine sokacak bir yada birden fazla konusunda uzman isminde organizasyonda bulunması adına GTO başkanı Nail Çiler tarafından başlatılan temasların son aşamaya geldiğini, sözünü ettiğimiz bu kişi yada kişilerin organizasyona katılmaları durumunda belirttiğimiz gibi Sarıkamış’ın Türkiye gündemine hiç çıkmamak adına girebileceğini düşünüyoruz.
Ne diyelim başta GTO başkanı Nail Çiler olmak üzere böylesi hayırlı bir organizasyonun hayata geçirilmesi adına emek veren herkese  Sarıkamış adına sonsuz teşekkür ediyoruz.
Bu kadar yazdıklarımızdan sonra demek lazım ki : Mevzu Sarıkamış ise gerisi  detaydır, teferruattır…

Son Güncelleme: 19.11.2019 23:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37