Her alanda değişim

Her alanda değişim

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Ocak 2019 Cumartesi 01:11
 Her alanda değişim

 


Geçtiğimiz
yıl Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan herhangi bir vatandaşımız "31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimde AK Parti’de başta Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu dahil 11 belediye başkanı değişecek, yerlerine yeni isimler aday gösterilecek" dese bu vatandaşımıza en hafifinden “Bunun mutlaka aklından zoru var” ifadesini kullanırdık.

Uzunca bir süredir toplumun hemen her kesiminde başlayan değişim isteği her noktada olduğu gibi siyasette de kendisini belli ediyor. Dünya ile birlikte Türkiye’de de değişen yaşam standartları ve hayata bakıştaki yeni anlayışlar, beraberinde müthiş bir değişim talebini de getiriyor.

Halkın genel arzusu haline gelen bu değişim arzusunun yerel yönetimlerde de kendisini göstermesi elbette ki gecikmedi. Normal şartlarda bir belediye başkanı için 5 yıllık zaman dilimi uzun bir süre değil ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi vatandaşın değişen yaşam standartlarına ayak uyduramayan, eski tarz siyasette ısrar eden belediye başkanları için artık 5 yıllık zaman dilimi bile fazla sayılıyor.

Geçtiğimiz günlerde seyahat halinde iken haberleri okuyan spiker "Türkiye’de 12 milyon civarında pasaport olduğunu" belirtiyordu. Spiker bu 12 milyon civarındaki pasaportun tasnifini en ince detaylarına kadar yapınca bir anda kendi kendimize "Türkiye’de hayatımızın her noktasında başlayan değişim ihtiyacı, hayatında bir kere bile tatil ya da iş gezisi için yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın, Avrupa ülkelerinde gördüklerini bizim ülkemizde de istemelerinden ortaya çıkıyor" diye düşündük.

Vatandaşın talep ettiği bu değişimleri asıl hayata geçirmesi gereken merkezi hükümet yani genel iktidar olsa da, vatandaş sabah erken saatlerde çıktığı evden yaşadığı, çalıştığı yani ömrünü geçirdiği kentin daha yaşanabilir bir yerleşim merkezi olması adına, asıl değişimleri bölgesindeki belediye başkanlarından bekliyor.

Teknolojinin, özellikle de iletişim araçlarının bu kadar hızlı bir şekilde ilerlediği bir dünyada muhtemelen en çok yorulan kişiler de belediye başkanları olacak.  Dikkat edin son 4-5 yıldır belediye başkanları artık vatandaşlar ile arasına duvar örmek yerine 7/24 ellerinden bırakmadıkları telefon numaralarını da vatandaş ile paylaşıyor ve bana istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz mesajını veriyor.

Bizim de sınırları içerisinde yaşadığımız Marmara bölgesi, Türkiye’nin diğer coğrafi bölgelerine göre her alanda daha fazla ileri durumda. Geçiş yollarının tam üzerinde bulunan Kocaeli’nin hemen her bölgesine Anadolu’dan gelen vatandaşlarımız, eğitim kurumlarına, sağlık kuruluşlarına ve istedikleri takdirde kültür sanat etkinliklerine daha kolay ulaşabiliyorlar.

Hal böyle olunca bu bölgedeki belediye başkanlarının artık hayatı 7/24 yaşamaktan başka hiçbir şansları kalmamıştır. Bunu söylerken belediye başkanları düğünlerde halay çeksin, cenazelerde ağlasın şeklinde bir görüş içerisinde değiliz. 

Zira değişen hayat şartları zaten düğün merasimlerini de bir şekilde nikah salonlarına doğru göndermiş durumda.

Vatandaş aradığında bulacağı belediye başkanı istiyor. Dünya üzerinde gördüğü teknolojiyi imkanlar çerçevesinde kendi yerleşim merkezinde de görmek  istiyor. Kültür-sanat etkinliklerinin başkanın kafa yapısına göre değil, her kesimin dünya görüşüne uygun olarak dizayn edilmesini bekliyor.

Böyle bir süreçte vatandaşa tepeden bakan, vatandaşın arasında bulunmayan belediye başkanlarına artık yer yok. Yolsuzlukla anılmayan, mütevazi, ekonomik yönden halkın ortalamasını yaşayan bir belediye başkanı artık herkesin ortak beklentisi.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimde tekrar aday gösterilmeyen belediye başkanlarının bu saydığımız özelliklere sahip olup olmadığı ile bir görüş bildirecek değiliz. Ancak yeni dönemde hiç durmadan esen ve herkesi önüne katıp götüren değişim rüzgarlarının mevcut belediye başkanlarını da evlerine gönderdiğine şahit olduk.

31 Mart tarihinde seçilecek belediye başkanlarının daha koltuğa oturur oturmaz kendilerini bu yeni anlayışa göre dizayn etmeleri gerekiyor. Bunun için de dünyayı görmüş, topluma barışık, teknolojiyi özümsemiş aklı başında danışmanlara ihtiyaçları olacak.

5 yıl ilk aşamada uzun bir zaman dilimi olarak görülebilir ancak bu zamana kadar geçen zamanı ve o zaman içerisinde görev yapan belediye başkanlarını düşündüğümüzde, önümüzdeki 5 yılında çok kısa bir zamanda sonlanacağını düşünüyoruz.

Kendisini yeni döneme hazırlayan belediye başkanı bir ya da birden fazla dönem iş başında kalacak. Bu değişime ayak uyduramayanlar da gelecek dönemin sonunda koltuklarına veda edip görevi yeni seçilen adaylara devredecekler.

Siyaset çok acımasız.

Son Güncelleme: 27.01.2019 11:54
Anahtar Kelimeler:
Her Alanda Değişim
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37