İzmir Bergama'da 'Çoban Ateşi' yakıldı

07 Ocak 2022 Cuma 16:37
İzmir Bergama'da 'Çoban Ateşi' yakıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla başlatılan Mera İzmir projesinin tanıtım toplantısı Bergama’da yapıldı. Projenin ilk etabı kapsamında 258 çobanla ürün alım sözleşmesi imzalayan Başkan Soyer, “Bugün, kıvılcımlarının ülkemizin dört bir yanına yayılacağından emin olduğum çoban ateşimizi Bergama’da yakmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.İZMİR (İGFA)- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla oluşturulan, kuraklık ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen İzmir Tarımı stratejisi doğrultusunda Bergama Örenli Mahallesi’nde Mera İzmir projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin ilk etabı kapsamında 258 çobanla ürün alımı sözleşmesi imzalayan Başkan Tunç Soyer, “Çoban ateşini İzmir Bergama'dan yakıyoruz. Bugün Mera İzmir projemizin ilk etabında Bergama ve Kınık’tan 258 çoban kardeşimizle ürün alım anlaşması imzalıyoruz. Nisan ayında temin edeceğimiz sütler için üreticimize şimdiden 2 milyon 538 bin 240 lira avans yatırıyoruz. Kısa sürede, diğer anlaşmalarımızı da yapacağız” dedi.

'PİYASA DEĞERİNİN ÜZERİNDE BEDEL BELİRLEDİK'

Alım anlaşması yapılan çobanların sütüne piyasa değerinin üzerinde bir bedel belirlediklerini belirten Başkan Soyer “Piyasada sekiz lira olan koyun sütüne 11, altı lira olan keçi sütüne ise 10 lira ödüyoruz. Bunun nedeni, seçtiğimiz üreticilerin Başka Bir Tarım kriterlerine uygun, doğa dostu ve sağlıklı sütler üretmeleri. Bu nedenle hayvanlarına aşırı su tüketen silajlık mısır yerine, sadece yerli yem bitkileri yediren üreticilerden süt alıyoruz. Süt alım anlaşması için, hayvanların asgari yedi ay merada otlamasını zorunlu tutuyoruz. Merada serbest dolaşan ve iklim dostu yem yiyen hayvanların sütünün, diğer sütlerden ayrı toplanmasını sağlıyoruz” dedi.

'MİLYONLARCA VATANDAŞIN SAĞLIĞI KORUNACAK'

Belediye şirketi Baysan’ın dana ve koyun alımlarında da piyasa fiyatlarından yüzde beş daha fazla bir bedelle alım yapacağını vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da bir danada 750 lira üzerinde, kuzuda ise 100 liradan fazladan desteğe tekabül ediyor. Aldığımız et ve sütler, Baysan’ın Bayındır ve Ödemiş’teki süt ve et tesislerinde işlenecek. Buradan, Başka Bir Tarım sertifikası ile şehrimizdeki milyonların kullanımına sunulacak. Hem doğanın hem de milyonlarca vatandaşımızın sağlığını koruyacak. Üreticimizin doğduğu yerde doymasını sağlayacak.”

Bergama’daki tanıtım toplantısında yerel sanatçılar müzik dinletisi sundu. Ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici de keyifli anlar yaşattı.
 

 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37