KAYNES'de Yanma ve Yangın Mühendisliği etkinliği yapıldı

KAYNES'de Yanma ve Yangın Mühendisliği etkinliği yapıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
19 Ocak 2019 Cumartesi 18:48
 KAYNES'de Yanma ve Yangın Mühendisliği etkinliği yapıldı


KAYNES
ve Marmara Fuarcılık'ın desteklediği, Yanma ve Yangın Mühendisliği Araştırma Derneği'nin açılış ve tanıtım toplantısı KAYNES Gebze Şubesi’nde düzenledi. 

Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, Eski İstanbul İtfaiye Müdürü Metin Demir, Kurtarır Yangın Genel Müdürü Cahit Aslıtürk, KOÜ Öğretim Görevlisi Dr. Necmi Özdemir, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Yanma ve Yangın Mühendisliği Araştırma Derneği Başkanı Orhan Sönmez, Gönüllü İtfaiyecilik Kulübü Başkanı Ahmet Onay, NFPA Yangın Eğitmeni Fikret Kır ve Kamu ve özel sektörden temsilciler katıldı. 

SÖNMEZ: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

Programın açılış konuşmasını yapan Yanma ve Yangın Mühendisliği Araştırma Derneği Başkanı Orhan Sönmez, bir yıldır derneği faaliyete geçirmek için belirli sürelerde bir araya geldiklerini söyledi. 

Sönmez, "Güçlerimizi birleştirirsek çok faydalı olabileceğimize karar verdik. Böyle bir dernek bu bölgede kurulmuş değil. Biz bu boşluğu doldurmaya karar verdik. Bizim dernek olarak faaliyette bulunduğumuz alan, başlangıç olarak İzmit olmakla birlikte özellikle Kocaeli bölgesinde endüstriyel yangınların önlenmesi, yangın araştırmaları, yangın güvenliğinin sağlanması. Ülkemizin gerektirdiği normlarda da hem üretim yapılması hem de yangın güvenliğinin sağlanması konusunda çalışmalar yapacağız" dedi. 

BALBALOĞLU: HER ŞEYİ YAPABİLECEK GÜÇTEYİZ

Dernek yötecisi Mehmet Balbaloğlu ise böyle bir derneğe ihtiyaç olduğunu sadece Kocaeli’de değil genel olarak buna ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Balbaloğlu, "Oklahoma State Üniversitesi’nden yangın öğretmeni, yangın subayıyım. 13 yıl Amerika Hava Kuvvetleri itfaiyesinde itfaiye amir yardımcılığı yaptım. Koç Üniversitesi’nin itfaiye teşkilatını kurdum. Kendimize has yönetmelikler üretmemiz lazım, bizim yönetmeliklerimiz FCEF’den tercümedir. Biz her şeyi yapabilecek güçteyiz. İnşallah bu derneğimiz çok büyük işler yapacak. Niyet güzel, sonuç güzel olacak" dedi. 

ONAY: YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA BİR ÇOK ÇALIŞMAMIZ VAR

Daha sonra konuşan Kocaeli Üniversitesi İtfaiyecilik Kulübü Başkanı Ahmet Onay, gençler olarak hem alanlarında ilerlemek hem de Türkiye’yi ilerletmek açısından neler yapabiliriz diyerek bir araya geldiklerini belirtti. 

Onay şunları söyledi:

Derneğimizde şu anda kayıtlı 126 tane üyemiz bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışında birçok çalışmalarımız mevcut. Bu konuda bize yardımcı olan danışmanımız Necmi Özdemir hocamıza da çok teşekkür ediyoruz.

KIR: YANGIN GÜVENLİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI

Ulusal Yangından Korunma Kurumu (NFPA) Yangın Güvenlik Uzmanı Fikret Kır, her sivil toplum kuruluşunun bir meşale olduğunu belirtti. 

Kır konuşmasında, "Yangın ve yanma bilinci içerisinde neler yapabiliriz, neleri geliştirebiliriz ve sektörel olarak hiçbir kaygı ve öngörü bulunmadan herkesi nasıl bir araya getirebilir, gelecek için neler yapabiliriz kaygısıyla böyle bir dernek kuruldu. Yangın ile ilgili bir bilinç eksikliğimiz var. Çok basit olaylar bilgi eksikliğinden dolayı büyük felaketlere dönüşebiliyor. Değiştirmemiz gereken şey bir yangın güvenlik kültürünü oluşturmaktır" dedi. 

KARA: 1200 GÖNÜLLÜ İTFAİYECİMİZ VAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, "Elbette ki hedefimiz ülkemizde hiçbir şekilde insanımızın canına malına zarar verecek bir yangın hadisesini yaşamamaktır. Ancak bugünkü toplumumuzun bilinç seviyesiyle bunları yıllarca yaşayacağa benziyoruz. Kocaeli’nde yıllar içerisinde yangını önleme manasındaki ciddi gayretlerimiz, siyasilerin bu konuda bizlere verdiği cesaret dik durma yeteneği istatistikler olarak karşımızda görünüyor. Bölgemizde nüfus, enerji yükü artmış olmasına rağmen yangın sayısında belirgin bir azalma var. Bizde şimdiye kadar eğitim almış yaklaşık 1200 tane gönüllü itfaiyecimiz var. Geceleri gelip müfrezelerde nöbet tutuyorlar. Birbirleri arasında iletişim bağlantıları var. Ciddi bir olayda gönüllü arkadaşlarımız bizlere yardımcı oluyor" diye konuştu. 

İPLİKÇİ: OKULLARDA KLASİK YANGINI ANLATMIYORUZ

Adli Bilimler Uzmanı, Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Şahin İplikçi ise, "Biz okulda klasik yangını anlatmıyoruz. 6 kişilik bir grubumuz var. Bu konudaki çalışmamızda insanların yangınlarda boş yere boğularak öldüğünü tespit ettik. Bunların kayıtlarını tuttuk. Kişiler yangında önce yangında ne yapacakları hakkında kodlanırsa yangından kaçabilecek ve dumandan kurtulacak. Ölümü sıfırlamak mümkün değil ama asgariye indirmek için bu çalışmayı yapıyoruz. Bilgileri dernekle de paylaşacağız. Hayırlı uğurlu olsun" dedi. 
Son Güncelleme: 19.01.2019 18:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37