banner55

Kocaeli'de Millet İttifakı'nda ayrışma var mı?

Şöyle bir hatırlatma yapmakta fayda var. 03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim öncesi İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen milletvekili adayı olmak için belediye başkanlığından istifa etmiş, yerine Hikmet Erenkaya  getirilmişti.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Ocak 2022 Salı 22:36
Kocaeli'de Millet İttifakı'nda ayrışma var mı?

Şöyle bir hatırlatma yapmakta fayda var. 03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim öncesi İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen milletvekili adayı olmak için belediye başkanlığından istifa etmiş, yerine Hikmet Erenkaya  getirilmişti.

2002 yılında yapılan genel seçim sonrası 2004 yılında Kocaeli büyükşehir belediyesi haline getirilince İzmit, Kocaeli’nin 12 ilçesinden birisi olmuş, seçimde AK Parti adayı Nevzat Doğan 66 bin 814 oy alarak belediye başkanı seçilmiş CHP’nin İzmit adayı Ahmet Fikret Toker ise 64 bin 997 oy almıştı.

İzmitli seçmen Nevzat Doğan’a bin 817 oy daha fazla vermiş ondan sonraki takip eden her yerel seçimde Nevzat Doğan oy oranını yükselterek 2 kez daha İzmit belediye başkan adayı seçilmeyi başarmıştı.

Yani daha açık bir ifade ile CHP Kalemiz dediği ve 2004 yılında kaybettiği İzmit Belediyesi'ni kazanmak adına siyaseten bilinen tüm yolları denemesine rağmen 31 Mart 2019 yılına kadar başarı sağlayamamıştı.

Aradan geçen 15 yıl içerisinde köprülerin altından çok sular geçti. 24 Haziran 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce kurulan İYİ Parti ile siyasette başlayan değişim, 2019 yılında yapılan yerel seçimde de yerel seçimin kaderini kökten değiştirdi.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi partiler seçime genel olarak Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı halinde tek adayla girme kararı alınca, Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı İYİ Partili Dr.Serdar Kaman İle İzmit belediye başkanlığı için de CHP kontenjanından Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ile yola çıkıldı.

31 Mart akşamı sandıklar açıldığında Kocaeli Büyükşehir ile birlikte 12 belediye Cumhur ittifakı adayları tarafından kazanılırken yaklaşık 15 yıl önce kaybedilen İzmit belediyesi Millet İttifakının adayı Fatma Kaplan Hürriyet ile yeniden kazanıldı.

31 Mart tarihinde Millet İttifakının adayı Fatma Kaplan Hürriyet yüzde 49.92 oy oranı ile 107 bin 143 oy, Cumhur İttifakının adayı Azize Sibel Gönül ise yüzde 45. 85 oy oranı ile 98 bin 398 oy almış ve 37 kişilik İzmit Belediyesi Meclisine Cumhur ittifakından 21 üye  Millet İttifakından ise 16 üye seçilmişti

31 Mart tarihinde İzmit belediyesini kazanan Fatma Kaplan Hürriyet’in aldığı 107 bin 143 oyun içerisinde İYİ Partinin ne kadar oyu olduğunu bilmek zor ancak başta İstanbul-Ankara-İzmir-Adana ve Mersin başta olmak üzere kazanılan tüm belediyelerdeki İYİ Parti oylarını da önemli bir yekun teşkil ettiğini başta CHP genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu olmak üzere tüm partililer tarafından kabul ediliyor, hak teslim ediliyor.

İzmit belediye başkanlığı meclis üyelerinin Cumhur ittifakından daha az olmasına rağmen belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet tarafından başarılı bir şekilde yönetiliyor, belediye içerisinde tam bir ahengin hakim olduğu söyleniyor.

Ancak aynı ahenk ve uyum “CHP İzmit ilçe başkanı Hakan Çakar ile İYİ Parti İzmit İlçe başkanı Dr. Pelin Coştur Filiz-CHP Kocaeli İl başkanı Harun yıldızlı ile İYİ Parti Kocaeli il başkanı Şanbaz Yıldız arasında da varmıdır ..?” sorusuna tam olarak “EVET” diyebilmek gerçekten zor.

31 Mart tarihinde yapılan seçimde CHP’nin il başkanı Cengiz Sarıbay’dı, Serdar Kaman’ın büyükşehir adayı olmasından sonra bütün yük genel merkez tarafından İYİ Parti il başkanı olarak atanan Şanbaz Yıldız’a kaldı.

Seçim sürecinde konuştuğumuz bir CHP’li dostumuz “-Yüksel Bey CHP yüz yıllık bir siyasi parti ancak sahadaki çalışmalara baktığımızda CHP’lilerden çok İYİ Parti il başkanı Şanbaz Yıldız yüz yıllık bir siyasi partinin il başkanı olarak fedakarlık yapıyor, kazanmak için elinden gelen gayretin çok üzerinde çalışıyor” ifadesini kullanınca işin rengi de belli olmaya başlamıştı.

Seçim sonrasında CHP’nin yapılan il kongresini genç isim Harun Yıldızlı kazandı, O tarihten sonra en azından İzmit’te iktidar olan bir siyasi partinin il başkanı olarak İYİ Parti il var olan mesafeyi daha da kısaltması bekleniyordu.

İYİ Parti İl başkanı Şanbaz Yıldız hiçbir ayırım yapmadan özellikle Millet ittifakına mensup partilerin yaptıkları tüm etkinliklerin nerede ise tamamına katılıyor, kendisinin bölgede olmadığı zamanlarda ise mutlaka temsilci yada temsilciler gönderiyor.

Böyle bir noktada geçtiğimiz aylarda “Şanbaz Yıldız’ın rahatsızlandığı ve hastanede kaldığı süre içerisinde mesela Harun Yıldızlı yada CHP’li yöneticiler “Geçmiş olsuna” gittiler mi ,.?” doğrusu merak ediyoruz.

Hatırlayan okuyucularımız vardır, KOSİAD geçtiğimiz ay Ankara’ya giderek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti,. Kemal Kılıçdaroğlu ise 06 Ocak tarihinde  iade-i ziyaret yapmak için Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Wellborn Otel’de Atalay Kaya başkanlığındaki iş insanları ile bir araya gelmişti.,

İşin doğrusu biz CHP Genel başkanı Kemal Kılçtaroğlu’nun Kocaeli’ye geldiği andan itibaren bir tarafında kendi partisinin il başkanı Harun Yıldızlı’yı diğer tarafında ise İYİ Parti il başkanı Şanbaz Yıldız’ı göreceğimizi umut etmiştik ama göremedik.

CHP’nin kendi iç  toplantısı olsa en azından Şanbaz Yıldız başkanlığındaki İYİ Parti heyeti Kemal Kılıçtaroğlu’na “-Efendim hoş geldiniz” dedikten sonra oradan ayrılırdı ancak Kılıçtaroğlu’nun konuşma yapacağı KOSİAD tüm siyasi partilere ve görüşlere açık bir alan olunca şaşkınlığımız bir kat daha arttı.

Toplantı başladığında CHP Genel başkanı Kılıçtaroğlu’nun yanında sadece Atalay Kaya’yı görünce bu işte bir gariplik var diye düşündük sonunda da İYİ Parti'nin bu etkinliğe davet edilmediğini öğrendik.

Bu verdiğimiz örneklere pek çok ilave yapılabilir ancak bunun hiç kimseye bir faydası olacağını düşünmüyoruz. Aksine Kocaeli’de siyaset yapan CHP’liler “-Biz İzmit belediyesini kendi partililerimizden aldığımız oy ile kazandık, bize başka partilerin katkısı olmadı” diye diye düşünüyorlarsa onlarda çok büyük yanlış yoldadırlar.

Yerel seçimlere yaklaşık 26 ay kaldı ama ondan daha önce Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimi var, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ile İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in ittifakın üzerine nasıl titrediklerini, ittifaka bir zarar gelmemesi adına nasıl büyük fedakarlıklar gösterdikleri çok iyi biliniyor.

Kemal Kılıçtaroğlu’nun başta İYİ parti olmak üzere millet ittifakının diğer partilerine karşı olan harika duruşunu Kocaeli’de en azından İl başkanı Harun Yıldızlı’nın, İzmit Belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in de, Şanbaz Yıldız başkanlığındaki İYİ Parti’ye göstermeleri gerekiyor.

Son birkaç gündür İzmit’i dolaşıyoruz, Siyasetin kalbinin attığı merkezleri, çay ocaklarını dolaşıyoruz. Millet ittifakı'nın, Cumhur İttifakı'nın bundan sonraki geleceklerini soruyoruz. Söz konusu İzmit olunca konuştuğumuz tüm dostlar “Gerçek manada fedakarlığı Şanbaz Yıldız başkanlığındaki İYİ Parti yapıyor” ifadesini kullanmaktan çekinmiyorlar.

Burada CHP’li dostlar “Yüksel Ercan sen böyle düşünüyorsun ama biz 15 milletvekilini vermesek İYİ Parti diye bir siyasi oluşum olmayacaktı” diyebilirler ama bunun cevabı da bilindiği gibi “İYİ Parti olmasa AK Parti 03 Kasım 2002 yılında olduğu gibi girdiği her seçimden büyük oy farkı ile çıkıyordu, CHP’nin bu makus talihini değiştiren de İYİ Parti oldu” şeklinde olacaktır.

Bu kadar detaydan sonra CHP Kocaeli İl başkanı Harun Yıldızlı’ya ve İzmit Belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e dışarıdan bir gözlemci olarak tavsiyemiz “Genel başkan Kemal Kılıçtaroğlu’nun başta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener olmak üzere millet ittifakının diğer genel başkanlarına gösterdiği ihtimamı sizde İYİ Parti Kocaeli İl başkanı Şanbaz Yıldız’a gösterin” şeklinde olacaktır.

En kısa zamanda İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in sağında sağcı Şanbaz Yıldız solunda solcu Harun Yıldızlı’nın bulunduğu samimi bir fotoğraf beklediğimizi bu fotoğrafı vermenin de dostları sevindireceğini ifade ediyoruz.

Unutmayalım: Yarın çok geç olmakla meşhurdur..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37