Maske ve eldiven kullanımındaki tehlikeler !

Korona virus uzaklaştırmak isterken sosyal mesafeden bile daha tehlikeli bir şekilde burnumuzun dibine korona virüsü malesef kendi elimizle davet ediyoruz.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Nisan 2020 Cuma 00:21
Maske ve eldiven kullanımındaki tehlikeler !

Korona virus uzaklaştırmak isterken sosyal mesafeden bile daha tehlikeli bir şekilde burnumuzun dibine korona virüsü malesef kendi elimizle davet ediyoruz. Maskeye gerçekten çok hijyen ve çok dikkat edilmeli. Bir kere kullanımlık isterseniz 1 dakikalık bir işiniz bile olsa konuştuğunuz an olsun kısa zamanda da olsun anında değiştirmek zorundasınız. 

Kağıt kullanımlık olduğu için ağzınızdan çıkan nefesinizden bir buharlanma ile oluşan hava kabarcıklarından o maske artık bir mikrop yuvası olmuştur. Sosyal mesafeden bile daha tehlikelidir. 

El değdirmeden iplerinden çıkartıp iç kısmına doğru kapatıp onu tıbbi atık olan bir yere atmak zorundasınız. Kesinlikle kendi elinizle almak zorundasınız. Kendi ellerinizle temiz olmalı açıkta hiçbir şekilde hiçbir görevli size maskeyi vermemeli. Açıkta maske satılmaz. Bunlar alınmaz, bu yanlışı neden yapıyoruz, neden insanlara bu yanlışı yaptırıyoruz? 

Bunlar zaten kağıt içerisinde olmalı. Kişi maskeyi kendisi açarak kendisi takmalı ve kendisi çıkartarak onu çöpe atmalı. O maskeyi cebine koyup, çantasına koyup tekrar kullandığı zaman başka virüsleri başka bakterileri tekrar kendisine bulaştırabilir. 

Yani biz bu korana virüsten kurtulmak isterken başka bakterilere de gerçekten maruz kalacağız diye çok üzülüyorum. Kumaş maskeler yapılıyor. Bir de dikiliyor ben gerçekten hijyen bulmuyorum. Yani el değmeden yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. 

Bir sürü tekstil fabrikalarında çalışan insanlar bu maskeleri dikiyorlar, eldivenleri dikiyorlar. Bu eldiven ile dikerken ellerini bir sürü yerlere, dikiş makinalarına sürüyorlar. Yani o hijyen olmuyor. Bir maskenin yıkanması ne demektir? Böyle bir şey yok.

Bir maske yıkanamaz kumaş maskeleri dogru bulmuyorum. Sirke ile yıkanmak diye bir şey yok, böyle bir şey olamaz. İnanın gerçekten 2 katlı havlu kağıt peçeteyi köşelerinden lastiklerle yan tarafından büzün, arkadan gözlük lastikleri ile büzmeli bir şekilde onu tutturabilirsiniz daha sağlıklı inanın.

Eldiven konusuna gelince o ayrı bir tehlike. Eldivenin de aynı maske kadar kullanım süresi kısadır. Maskeyi takıyorsunuz, burnumuzda kalıyor ama eldiveni, saniyeler boyunca her yere dokunduğunuz için yaptığınız her işten sonra başka hijyen bir ortama, kendi üstünüze, evinizdeki herhangi bir eşyaya dokunacağınız zaman ya da kıyafetinizi bile çıkartacağınız zaman o eldiveni de  önce ters çıkartıp, parmak kısımları içinde kalacak şekilde ucundan tutup bir poset içine atıp kapatıp çöp kutunuza atmak zorundasınız. 

O eldivenler yıkanıp tekrar kullanılamaz zaten. Yani maskeden bile daha dikkatli olmak zorundasınız. Eldiven çok daha tehlikeli. Bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Toplum olarak bir kere kullanımlık demek, adı üzerinde. Ellerimiz içinde yıkadığınız zaman tekrar gerçekten elimizi, yüzümüze sürmemek zorundayız ama alışkanlık yapılabiliyor. Eğer eldiven ve maske kullanacaksak gerçekten anlık olarak değiştirmek zorundayız ve çok almak zorundayız ama alamayan insanlar kolonya bulundurmalı. Hiç olmazsa cebimizde taşıyıp ellerimize sürekli kolonya sürmekte fayda var.

Gözlerimizi de korumak çok önemli. Camları açık renk olan gözlüklerimizi takarak koruyabiliriz. Gözlerimizde çok önemli, sosyal mesafede bile konuşurken İstem dışı partiküller yüzümüze, gözümüze gelebilir. Şeffaf renkli gözlüklerimiz varsa maske ile beraber lütfen gördüklerimizi de dışarı çıkarken kullanalım.

Alışveriş yaparken markete gideceğimiz zaman iki tane eldiveni üst üste giymemizde fayda var. Alışveriş arabası ile aldığımız gıdaları kasaya geldiğimizde poşetin içerisine koyacağız ve burada da çok önemli. 
Dikkat edeceğiz birinci eldiveni çıkartacağız ters çevireceğiz. Cebimizde önce bir poşet bulunduracağız, o poşeti çıkartacağız. Eldiveni ters çıkartıp poşetin içerisine atacağız. Ondan sonra cüzdanımızdan kredi kartını çıkartıp görevli arkadaşa vereceğiz. Kredi kartını geri alırken eldivenimizi tekrar ters çevirip, kredi kartı eldivenin içerisinde kalacak şekilde bir kaç tane poşet. 

Bu küçük çöp poşetlerinden cebimizde olmalı. Onun içerisine koyacağız. Para ile alışveriş yapıyorsak aynı bir poşet içerini açacağız. Paraya dokunmadan parayı poşetin içerisine alacağız. Eve geldiğimizde o poşetin içerisindeki paraları yine eldivenlerle hareket edeceğiz. Üzerine dezenfekte sıkıp yıkayacağız. 

Çamaşır suyu, sprey ile evinizde çamaşır suları yapın ve bu paraların üzerine sıkarak lavaboda güzelce yıkayın ve kaloriferin üzerinde kurutun. İnanın ben 20 gün öncesinden bu tedbirleri bu şekilde yaptım. 
Herkesin hijyen anlayışı farklıdır ama benim için en doğrusu bu ve şu anda da uzman doktorlar bunun bu şekilde olması gerektiğini söylüyor. Çok daha önemli bir şey su damacanaları geldiği zaman kapınızın önünde lütfen hiç el değmeden ketılda suyu ısıtın ve damacan üzerine sıcak suyu dökün. Dışarıda biraz beklesin tekrar eldivenlerinizi giyin ve dezenfekte ya da kolonya püskürtmeli. 

Kolonya yapın bir şişe içerisine sıkın. Kağıt peçeteler ile çok güzel bir şekilde su damacanını silin. O eldivenleri ters çevirerek atın içeriye. Damacanı o şekilde alın gıdalarınızı da yine o poşet içerisinde geldikten sonra eve başka bir poşetin içerisine eldivenlerle çıkartın, tekrar eldiven giyerek yıkanabilecek olan gıdaları, hemen kullanacağınız kapların içerisine koyarak sirkeli suya da karbonatlı su ile meyve ve sebzelerinizi yıkayın. 

Dış kısımları yıkanabilecek olanları yine lavabonun altında çamaşır suları spreyli şişe içerisinde yapın. Çok güzel bir şekilde çamaşır sularıyla yıkayabilirsiniz. Peynir kutularını olsun, yumurtaları olsun karbonatlı suda bekleterek ama sık sık evde bile eldivenlerini değiştirerek, bu gıdaları dolaba kaldırmalısınız.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37