banner55

MEB'den 5 Haziran LGS açıklaması

23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:19
MEB'den 5 Haziran LGS açıklaması

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran'da yapılacak sınav başvurusunu merkezî yaptıklarını, bu yıl da öğrencilerin kendi okullarında sınava gireceğini belirtti.ANKARA  (İGFA) - Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Milli Eğitim Bakanlığının 5 Haziran'da yapılacak LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin son hazırlıklarına dair açıklamalarda bulundu.

LGS'de süre ve içerik konusunda bir değişiklik olup olmayacağına dair sorulara karşılık Şensoy, "LGS merkezî sınavında oturumlar sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. 2018'den beri uygulanan sınavın formatı aynen devam edecek. Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak." dedi.

İlk oturumun saat 09.30'daki sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verileceğini, saat 11.30'da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği ikinci oturumda da öğrencilere 80 dakika süre verileceği kaydedildi.

ÖRNEK SORULAR, 7 UZMANIN GÖZÜNDEN GEÇEREK BASILIYOR

LGS'ye ilişkin örnek soru kitapçıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısı Şensoy, Türkiye'de kademeler arasında iki geçiş sınavı olduğu ve bunlardan LGS'nin MEB, YKS'nin de ÖSYM tarafından yapıldığına işaret etti.

Bu sınavlara ilişkin örnek soru yayımlama uygulamasının 2017'ye kadar her iki kurumda da bulunmadığının altını çizen Şensoy, 2017'de YKS, 2018'de de liseye geçiş sınavı için örnek soru yayımlanmaya başlandığını kaydetti. Şensoy, öğrenciler ve eğitimciler tarafından çok beğenildiği için LGS örnek sorularının her ay yayımlanması kararı alındığını da aktardı. Şensoy, örnek soruların her birinin 3 alan uzmanı, 1 ölçme uzmanı, 1 Türkçe dil uzmanı ve 2 akademisyen olmak üzere 7 uzmanın gözünden değerlendirildiğini aktardı.
 
Sınavda 90 sorunun sorulduğunu, Bakanlığın her ay 45 örnek soru yayımladığını hatırlatan Şensoy, asıl sınavın yarısı kadar örnek soru yayımladıklarını belirterek ,"Bugüne kadar yayımladığımız tüm örnek soruları aralık ve nisanda iki kez basılı olarak öğrencilerimize ücretsiz gönderdik. Aralıkta gönderdiğimiz kitapçıkta 2018, 2019, 2020, 2021 yılının örnek sorularına ve o tarihlerde uygulanan LGS sorularına yer vermiştik. Toplam 24 milyon yardımcı kaynak gönderdik bu süreçte. Bakanımızın talimatı üzerine nisan ayında 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına ait örnek soruları kitap hâline getirdik, öğrencilerimize ücretsiz dağıttık. Yine bu süreçte YKS'ye yönelik kitap da gönderdik ve böylece nisanda 12 milyon olmak üzere bugüne kadar 36 milyon kitabı da öğrencilerimize ulaştırmış olduk" diye konuştu.

LGS BAŞVURULARI, BU YIL DA MERKEZÎ YAPILDI

Sadri Şensoy, COVID-19 salgını önlemleri kapsamında, Bakanlığın iki yıldır LGS başvurularını merkezî yaptığını hatırlatarak geçen yıllarda başvuran öğrencilerin yaklaşık yüzde 90'ının sınava girdiğini görmüştük, bu sene de sınava katılımda aynı oranı beklediklerini söyledi.

Bakan Yardımcısı Şensoy, sınav giriş belgelerinin nasıl temin edileceğine yönelik soruyu yanıtlarken öğrencilerin salgın öncesinde sınav giriş belgelerini okullarından temin ettiklerini ancak son 2 yıldır sınav giriş belgelerinin herhangi bir işleme gerek kalmadan Bakanlık tarafından hazırlandığını hatırlattı. Şensoy, "Bu yıl da LGS sınav giriş belgeleri, sınav günü öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır olacak. Sınav giriş belgeleri, 27 Mayıs'ta e-Okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edilecek." dedi.

Anahtar Kelimeler:
PolisOperasyon3 Gözaltı
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37