banner55

Referandum sonucunu nasıl okumalı ?

Referandum sonucunu nasıl okumalı ?

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
18 Nisan 2017 Salı 23:34
Referandum sonucunu nasıl okumalı ?



Aylardır devam eden Referandum süreci nihayet neticelendi, MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’nin “Getirin bakalım” dediği Anayasa değişikliği ile ilgili oylama Pazar günü akşam saatleri itibarı ile EVET talebinde bulunanların galibiyeti ile sonuçlandı.

AK Parti ve MHP’nin birlikte çıktıkları bu yolculuk öncesi “en ez yüzde 60 EVET oyu çıkacak” diye düşünenlerin aksine bilemediniz 1,5 puan fark ile EVET taraftarları kazandı HAYIR taraftarları kaybetti.

Demokrasinin rakamlar ile ifade edilen bir süreç olduğunu kabul ettiğimizde 50+1 oy ile kazanılsa bile geçerli olduğunu kabul etmek gibi, bir yükümlülüğümüzde bulunduğunu dolayısı ile seçmenin tercihine de saygı duymak gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye ismi Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi olan yeni bir modele bugün itibarı ile merhaba diyecek, yeni sistemin ülkemize neler getireceği ile ilgili soruların cevabını alabilmek için bundan sonra atılacak adımları daha dikkatli bir şekilde incelemek gerekiyor.

Her seçim ve referandum sonrası belirttiğimiz gibi ortada partilerin olmadığı sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın sahada bulunduğu ve siyasetin de Erdoğan’ın etrafında oluştuğu bir dönem yaşıyoruz, 15 yıldan bu tarafa girdiği her seçimden başarılı bir şekilde çıkan Erdoğan bu kez de netice almayı bildi.

Referandumdan çok yüksek oy oranı bekleyen AK Partili dostlarımızın bu beklentilerinin aksine “bıçak sırtı” bir neticenin çıkması gözleri ister istemez büyük şehirlere ve o şehirlerden çıkan neticelere çevirdi.

03 Kasım 2002 tarihinden itibaren ilk kez İstanbul-Ankara-İzmir-Adana-Mersin-Antalya gibi büyük şehirlerin tamamında HAYIR çıkması ile başlayan süreç AK Partinin bundan sonraki süreci ile ilgili de iyiden iyiye incelenmesi gereken bir noktadır.

AK Partinin öteden beri  Genç Seçmen ile bir türlü onarılamayan bir iletişim sorunu var, Seçilme yaşının 18’e indirilmesinin 18 madde içerisinde olmasına rağmen bunun genç seçmene anlatamayan AK Parti’nin bundan sonra da Genç seçmen üzerine eğilmesi gerekiyor.

Bugün bir sıralama yapıldığı takdirde AK partinin Genç nesilden gelen oy sıralamasından aşağı yukarı dördüncü parti durumunda olduğu rahatlıkla görülecektir, bu yüzden gelecek dönemlerde Genç seçmenin durumu iyiden iyiye analiz edilmedikçe ve bu kitleler ile daha aklı başında politikalar uygulanmadıkça işlerin daha da zora gireceği muhakkaktır.

15 Temmuz tarihinde meydana gelen Darbe girişimi sonrası FETÖ ile ilgili başlatılan mücadelenin yukarıdan aşağıya doğru gelmesi beklenirken , bunun tam tersi yapılması yani aşağıdan yukarıya doğru başlatılması ve sıra tam Darbenin siyasi ayağına geldiğinde hiçbir şey yapılamaması milletin gönül kırıklığı yaşamasına vesile oldu.

AK Parti 15 Temmuz gecesi kendisi ile berber olan Polislerden oy alamadı, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden  nerede ise bir yıl geçmesine rağmen Polislerin özlük haklarında gerekli iyileştirme yapılamadığından olsa gerek polis bu referandumda daha çok HAYIR cephesine yöneldi.

“Referandumdan sonra Memurlar ile ilgili yasa değiştirilecek” şeklindeki propagandaya karşı koyamayan ve bu olumsuz konuşmaları olumlu bir noktaya getiremeyen EVET cephesinin memur kesiminden de istenildiği kadar oy aldığını söylemek gerçekten zor.

Kampanya sırasında EVET cephesinin kullandığı ancak artık hiçbir önemi kalmayan sokak aralarına kadar asılan görsellere dayalı reklam kampanyası da EVET oylarının beklenilen miktarda çıkmamasının bir sebebi olarak düşünülebilir, ABD’yi yeniden keşfe gerek yok günümüzde siyaset yapmak isteyen kim varsa “Sosyal Medya” denizini iyi kullanmak zorunda, İktidara yakın 3-5 ajans ve reklam firmasını zengin etmek adına artık hiçbir geçerliliği olamayan görseller üzerinden reklam yapmak ve bu görsellerden medet ummak EVET cephesine olumsuz bir geri dönüş verdi.

EVET cephesinin son derece agresif bir propaganda dönemi geçirmesine rağmen HAYIR cephesinin takdir kazanan itidalli propaganda süreci de seçmen tarafından anında karşılık buldu, artık kavgadan, münakaşadan yorulan seçmen siyasetçilere “Daha sakin olun, kavga etmeyin, bizim hayatımızı kolaylaştıracak düzenlemeler yapın” diyerek EVET cephesini uyardı.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti yöneticileri seçmenin Referandumdaki bu uyarısını dikkate alacaklardır, 15 Temmuz gecesi başlatılan ve başarısız olan Darbe girişiminin siyasi ayağı yani parti içerisindeki FETÖ mensupları bugünden itibaren temizlenmesi ve vatandaşın bu konudaki çekinceleri ortadan kaldırılmalıdır.

Seçmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir kez daha “biz seninleyiz” demiştir, ancak Erdoğan’a verdiği “Tapuya Şerh koymuştur”, AK Parti yukarıda sözünü ettiğimiz konularda adım atabildiği takdirde yapılacak ilk yerel seçimde başarılı olacaktır ancak AK Partililerin tamamının bildiği bu sorunları bir kez daha yastık altına süpürüldüğü takdirde AK Partiyi son derece zor bir süreç bekleyeceği kesindir.

Var olan bütün sorunların çözümümün 16 Nisan sonrasına bırakıldığı bir noktada referandumun sona erdiği ve kazanan EVET tarafının vaat ettiği bu çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi bizimde en büyük talebimiz, ekonominin tekrar canlandırılması, AB ile gerginleşen ilişkilerin yeniden düzeltilmesi ile ilgili atılacak adımlar, FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkartılması adına başlatılacak operasyonlar bundan sonrası için de yol gösterici olacaktır.
Millet görevini yaptı, şimdi sıra siyasetçilerde. 


Son Güncelleme: 18.04.2017 23:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37