Sağlık: Şehri ilmek ilmek işledik

Sağlık: Şehri ilmek ilmek işledik

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Haziran 2019 Salı 15:04
 Sağlık: Şehri ilmek ilmek işledik


İSU
Genel Müdür Ali Sağlık 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açılamada “Yeşil ve mavinin buluştuğu yaşanabilir bir Kocaeli için, halkımızın desteğiyle çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz” dedi.

“Bugünlere kolay gelmedik. Şehri ilmek ilmek işledik. Geçici çözümlere girmeyerek yatırım programlarımız ile kalıcı ve uzun vadeli projelere öncelik verdik. Bugün geldiğimiz noktada “Kocaeli’nde Su Musluktan İçilir”, “Yüzde 100 Arıtma ; Atıksu da Sıfır Kirlilik” ilkesi ile Kocaeli’ye ve ülkemize hizmet etmenin haklı gurur ve onurunu yaşıyoruz” diyen Sağlık sözlerini şöyle sürdürdü:  


İnsan, su ve çevre vazgeçilmez değerlerimizdir. Bu değerlerin korunmasına duyarlı bir kurum olarak, yeşil ve mavinin buluştuğu yaşanabilir bir Kocaeli için, halkımızın desteğiyle çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. 

ÇEŞMELERDEN SAĞLIKLI SU AKIYOR

Kocaeli halkına sağlıklı ve kesintisiz içme suyu sağlıyoruz. Tek baraj kaynağından bugün Namazgah, Denizli, Sapanca gölü, Sakarya’da inşa edilen Ballıkayalar, Karamürsel’de inşa edilen İhsaniye ile Gebze Ovacık Barajları, yüzü aşkın derin su kuyuları ve yerel kaynakları kazandırdık. Mevcut halde 245 milyon m3 yıllık su kapasitesini yapılan  çalışmalar  ile birlikte 355 milyon m3/yıl kapasitesine çıkartıyoruz.

Vatandaşlarımızın suyumuzu gönül rahatlığı ile çeşmelerden içmeleri için 9 bin km uzunluğunda sağlıklı ve yenilenmiş içmesuyu hatları, 806 depo,160 terfi merkezi ile 13 adet arıtma tesisi işletiyoruz. 

İçme suyumuzu SCADA Merkezi ile tesisler, depolar ve hatları online olarak takip ve kontrolünün yanısıra Uluslararası Akredite Laboratuvarımızda aylık 360 noktadan alınan 1000 numune ile sürekli analizlerini yaparak kontrol altında bulunduruyoruz. Bu güvenle musluklarımızdan akan suları güvenle içiyor ve kullanıyoruz. 

ATIKSU DA SIFIR KİRLİLİK

Altyapıda ihtisas kurumu olarak “Atıksu da Sıfır Kirlilik” ilkesini kendimize şiar edindik. Bugün İl genelinde 6’sı ileri biyolojik olmak üzere 22 adet atık su arıtma tesisi işletiyoruz. Şehrin atıksularını ve yağmursularını toplamak için 6 bin 300 km  uzunluğunda kanalizasyon ve yağmur suyu hatları döşedik. 

Kocaeli’nin en ücra köylerine kadar, ülkemize de örnek olacak, modüler atık su arıtma tesisleri inşâ ettik. Bunların sonucunda ülkemizde il genelindeki atık su arıtma oranını yüzde 100’a çıkaran tek Kurum olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu oran ile AB müktesebatında öngörülen hedeflere 10 yıl öncesinden ulaştık. Arıtma tesisleri, terfi merkezleri, kollektör hatları ile sanayi kuruluşlarının atık sularını, Türkiye’de ilk olarak kurduğumuz Atıksu SCADA Merkezimiz ile tek bir merkezden ve online olarak takip ve kontrolünü yapıyoruz. 

ATIK SUDAN GERİ KAZANIM SUYU

İşlettiğimiz atıksu arıtma tesislerinden arıtılan arıtma sularını Ultraviyole sistemi ile ikinci bir arıtmadan geçirerek Geri Kazanım Suyu elde ediyoruz. Ülkemize de örnek olan Geri Kazanım Suyu projesi ile birlikte sanayi kuruluşlarının proses suyu ile yeşil alanların sulama suyu ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 

2015 yılından bu yana 52 milyon m3 geri kazanım suyunu ekonomiye kazandırdık. Böylelikle içme suyu talebi üzerindeki baskıyı azalttığımız gibi ekonomiye de önemli bir girdi sağlamış olduk. 

ÇAMUR YAKMA TESİSLERİNDEN ENERJİ

Ayrıca arıtma tesislerinden çıkan çamurları Çimento Fabrikasında, ücret karşılığında,  yakarak bertarafını sağlıyorduk. Ve karşılığında yılda 11 milyon liranın üzerinde çamur yakma ücreti veriyorduk. Maliyetlerin önüne geçmek için Gebze ve Kullar Atıksu Arıtma Tesislerimizde atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurların bertarafı ile enerji üretimi için ‘’Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisleri’’ kurduk. İşletmeye aldığımız bu tesisler ile birlikte hem çamur yakma maliyetlerini kaldırdık hem de yakma sırasında çıkan enerjiden yararlanılarak tesislerin enerji ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 

SU VE GÜNEŞTEN ENERJİ 

Bugün 800 bin abone ve 2 milyona varan nüfusa çağdaş ve modern işletmecilik sunuyoruz. İşlettiğimiz baraj ve tesisler ile terfi merkezleri ve kollektör hatlarının işletilmesinde önemli miktarda enerji kullanmaktayız. Enerji giderlerini azaltmak için, çevreye zarar vermeden barajlar ile isale hatları üzerinde Hidroelektrik Santralleri (HES), sınırsız enerji  kaynağımız olan güneşten yararlanarak Güneş Enerji Santralleri (GES)  kurduk. Bir kısmını işletmeye aldığımız bir kısmının da yapım çalışmaları devam eden tesislerin tamamlanması ile birlikte enerji harcamalarımızın yüzde 43’ünü bu tesislerden karşılayacağız. 

KORUMA SU VE ÇEVRE EĞİTİMLERİ

Su ve çevrenin korunması için yatırımlarımızı sürdürürken vatandaşlarımızda bu bilincin oluşması için “Su ve Çevre Bilinci” eğitimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımız için başta okullarda olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim ve seminerler düzenliyoruz. 7 yılı aşkın süredir devam eden bilinçlendirme programlarında 35 binin üzerinde öğrenci ve vatandaşımıza eğitimler verildi. Bu eğitimler ile su ve çevrenin korunmasında önemli kazanımlar elde edildi. 

ÇEVRE GÜNÜ

Bütün bu yatırımlarımız ve bilinçlendirmenin sonucunda Kocaeli’mizde yaşam kalitesi arttı. Denizlerimiz ve derelerimize artık kirlilik akmıyor. Canlı çeşitliliği artan denizlerimizde Mavi Bayraklı plaj sayısı 6’ya ulaştı. İnsanlarımız temizlenen sahillere akın ediyor. Bütün bu güzelliklerin yanı sıra su ve çevrenin korunmasına katkı sunmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu vesile ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum. Bu özel günün insanımıza, çevremize, ülkemize ve dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum. 
Son Güncelleme: 06.06.2019 11:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37