Sars, Mers, Korona-Covid19'un düşmanı Led Işık

Dünyayı sarsan Covid-19 virüsünün Türkiye’de ortaya çıkmasıyla, virüsten korunma yolları daha fazla tartışma yaratmaya başladı. 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
09 Nisan 2020 Perşembe 22:21
Sars, Mers, Korona-Covid19'un düşmanı Led Işık

Dünyayı sarsan Covid-19 virüsünün Türkiye’de ortaya çıkmasıyla, virüsten korunma yolları daha fazla tartışma yaratmaya başladı. 

Covid-19 Türkiye'de ortaya çıkmasının ardından önlemler de arttırıldı. Ultraviyole C ışığının mikropları yok ettiğini ifade eden Ümit GÖKÇEN UV-C Tipi Antiseptik steril ışığın, SARS ve MERS virüslerinin DNA ve RNA yapısını bozuyor. AVM, hastaneler ve okullarda kullanılan bu sistem, mikropların yüzde 99.9 oranında sterilize edilmesine sebep oluyor dedi.

UV ışıklar yaklaşık 50 yıldan beri ultraviyole ışınlarının virüs, bakteri, parazit üzerindeki öldürücü etkisi su sterilizasyonunda kullanılmaktadır.

Hızla artan dünya nüfusu ve çevre kirliliği, yaşamayı güçleştirmektedir. MASTERUV antiseptik steril lambalar, ultraviyole ışınları kullanılarak başta sular olmak üzere steril edilmesi işlemi anlatılmaktadır. 

Steril, sularda bulunan ve hızla çoğalabilen; insan, hayvan ve hatta bitki sağlığı açısından sakıncalar teşkil eden virüsler dahil tüm patojen mikroorganizmaların (bakteriler, sporlar, parazitler) yok edilmesi veya üreme imkanlarının sona erdirilmesi olarak tanımlanabilir. UV teknolojisi ile dezenfeksiyon, 254.7 nm dalga boylu UV-C ışınları kullanılarak sağlanır. 

Bu ışınlar mikroorganizmalar ile temas ettiklerinde, DNA’larına 'foto oksidasyon' yoluyla hasar vermektedir. DNA’sı tahrip olan canlının üreme dahil tüm hücre faaliyetleri durur ve hücre ölümü gerçekleşir. UV dezenfeksiyonu için geliştirilmiş cihazlar, 254.7 nm dalga boylu UV ışınları üreten özel UV lambalarla donatılmıştır. 

Dezenfekte edilecek su bu cihaz içinden akarken yoğun şekilde UV ışınlarına maruz kalmakta, su içindeki mikroorganizmalar etkisiz hale gelmektedir. UV cihazlarının seçiminde, dezenfekte edilecek suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile anlık su debisi en önemli parametrelerdir. Doğru tasarlanmış ve kapasitesi uygun bir UV cihazı, montaj noktası da uygun belirlenmiş ise, istenmeyen yan etkiler oluşturmadan güvenli bir steril aracı olabilmektedir. 

Uzmanlar, özellikle kalabalık ortamlardan, toplu taşımalardan ve temaslardan uzak durulması gerektiğine vurgu yaparken, solunan havanın temizliği de bu aşamada önem taşıdığını göstermektedir. Havalandırma ve su sterilizasyonlarında kullanılan Ultraviyole C (UV-C) ışığının ise korona gibi virüslerin DNA ve RNA’sını bozduğuna dikkat çekildi. Ümit GÖKÇEN, UV-C ışıkları, ışık huzmesinden geçen bakteri, mikrop, virüsler, korana ve önceki SARS ve MERS virüslerinin DNA yapısını bozuyor. Bunların yüzde 99.9 oranında sterilize edilmesine sebep oluyor? diye 

İNSANLARIN UZAK DURMASI GEREKİYOR

Ultraviyole C tipi lambaların havalandırma sisteminin önüne koyularak sterilizasyonu sağladığına dikkat çeken MASTERLED MASTERUV-C Firması'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Ümit Gökçen MASTERUV-C Antiseptik steril lambanın, mikropları yok ettiğine dikkat çekti. 

Biz bunlara normal de mor ışık olarak sektörde bilinen lambalara, Ultraviyole ışınlar diyoruz. Bunlardan UV-C tipi en zararlısı olarak biliniyor. Dünyamızın bunu süzen ozon tabakası bulunmaktadır ve UV-C ışınları dünyamıza ozon tabakası süzdüğün-den dolayı kısmi olarak ulaşmaktadır. UV-C ışığı, canlılar için zararlıdır.  İnsanlar bu ışığa çıplak gözle bakmamalı, cildimizde yanıklara ya da kansere neden olabilir. Bu ışıklar piyasada çoğunlukla su sterilizasyonunda kullanılmaktadır.

Biz de fabrikamızda MASTERUV-C ürünlerini havayı sterilizasyon amaçlı olarak kullanmaktayız.

YÜZDE 99.9 ETKİYE SAHİP

Fabrikada kullanılan iç hava kalitesinin hastalıklardan korunmada etkili bir yöntem olduğuna vurgu yapan Ümit Gökçen, şunları söyledi:

MASTERUV-C ışıkları, Fabrika da hesaplanarak belirli bir M2’ye yerleştiriliyor. İç ortamdaki hava belli bir filtreden geçerek tekrar ortama veriliyor. Bu esnada ışık yüzeyinden geçtikleri için virüslerin DNA yapıları bozularak sterilize edilmektedir. 

Işık huzmesinden geçen bakteri, mikrop, virüsler, Covid-19 RNA ve önceki SARS ve MERS virüslerinin yapısını bozmaktadır. Bunların yüzde 99.9 oranında sterilize edilmesine sebep oluyor. Bu lambalar seçilirken kullanılacak yere ve amaca göre mühendislik hesapları yapıldıktan sonrası seçilmesi gerekmektedir.

TOPLU YAŞAM ALANLARI AVM, HASTANELER 
VE OKULLAR TERCİH EDİLMESİ GEREKİR

MASTERUV-C ışıklarından temastan kaçınılması gerektiğini hatırlatan Ümit GÖKÇEN, bu ışığın kesinlikle bir aydınlatma aracının olmadığını ifade etti. Ümit Gökçen "Bu ışıktan bir tane alıp, evde kullanırım" diyemeyiz. Ancak özel tasarım yaparak proje ihtiyaç ve taleplere göre hesaplanıp konutlarda kulanılabilir. Şimdilik endüstriyel alanlarda, okullarda, AVM’lerde, hastanelerde, iş merkezlerinde fabrikalar da bir profesyonelden destek alınarak kullanılmasında sakınca yoktur.

Gökçen ürünle ilgili şu bilgileri de verdi: 

UV ışıklar yaklaşık 50 yıldan beri ultraviyole ışınlarının virüs, bakteri, parazit üzerindeki öldürücü etkisin de kullanılmaktadır. Güneş’ten gelen ışığın içinde görebildiğimiz renklerin ötesinde, daha yüksek enerjili olan ultraviyole ışınımlar da bulunuyor. Bu ışınımın büyük bir bölümü ozon tabakası tarafından süzülerek bir miktarı ulaşıyor bu ışınıma karşı korunaksız olan mikroplar doğrudan ultraviyole ışınımına maruz bırakıldığında ise etkisiz hale geliyor.

UV VE UV-C TEKNOLOJİSİ NEDİR ?

Dalga boyu insan gözünün görebildiği ışınlardan daha kısa ancak X ışınlarından daha uzun olan mor ötesi ışınlara ultraviyole denir. Zira insan gözü kırmızı ve mor ışık aralığını görebilir.

Dezenfektan olarak yararlanılan bu özel ışığa, kısa dalga boylu ışık veya

UV-C ışığı denilmektedir. Bu ışık boyu 200 nm (nanometre) ile 280 nm arası UV-C bandına girmektedir.

Dezenfeksiyon için gerekli olan ışığın dalga boyu 253.4 nm (0.0002534 mm) dir. Bu lambalar yararlanılacakları ortamlara göre değişik sekiler de aplikasyonu yapılarak sterilizatör olarak kullanılmaktadır.

Bakterilerin, virüslerin, küf ve mantar sporlarının DNA yapısını bozarak onları derhal etkisiz hale getirir. DNA yapısındaki Timin molekülleri arasındaki replikasyonu engeller.

Ultraviyole (UV) ışığı insan gözüyle görülmez. Üç kategoriye ayrılabilir: UVA, UVB ve UVC. 315 ila 400 nm arası UV-A 280 ila 315 nm arası UV-B 100 ila 280 nm arası UV-C.

UV-C radyasyonunun bakteri, virüs ve sporların DNA'sını kırdığı bilinmektedir. Sonuç olarak, zararsız hale getirilirler.

UV radyasyonu su ve hava arıtımında bir çok amaç için kullanılabilir, ancak öncelikle mikroorganizmaları kimyasallar olmadan inaktive (hareketsiz) eden bir dezenfeksiyon işlemi olarak kullanılır.

Diğer uygulamalar için UV, klor, kloraminler,  ozon ve ortaya çıkan kirletici maddeler dahil olmak üzere organik ve inorganik kimyasalların uzaklaştırılması için kullanılır.

UV-C TEKNOLOJİSİNİN FAYDALARI

  1. UV-C radyasyonunun kolera, hepatit, çocuk felci, tifo, giardia, cryptosporidium ve diğer birçok bakteriyel, viral ve paraziter hastalıktan sorumlu olanlar da dahil olmak üzere su kaynaklı patojenik mikroorganizmalara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

2. UV-C radyasyonu, içme suyunda veya atık suda pestisitler, hormonlar ve diğer farmasötikler gibi kimyasal kirleticileri yok etmek için kullanılabilir.

3. UV-C kurulumları düşük sermaye ve işletme maliyetine sahiptir.

4. UV-C teknolojisi çevre dostudur.

5. UV-C kurulumlarının kullanımı ve bakımı kolaydır.

6. UV-C radyasyonunun aşırı dozda zararlı bir etkisi yoktur.

7. UV-C radyasyonu anında çalışır ve etkinlik su sıcaklığına bağlı değildir.

8. UV-C dezenfeksiyonu fiziksel bir işlemdir: suya hiçbir madde eklemez.

9. UV-C dezenfeksiyonu klor dezenfeksiyonu için tamamlayıcıdır:

 Giardia ve cryptosporidium gibi klora dirençli organizmaları devre dışı bırakır.

10. UV-C lambalar, su kalitesinin değişmesi ve su akışlarının değiştirilmesi için arıtmayı optimize etmek üzere kolayca düzenlenebilir.

11. UV-C radyasyonu rezervuarların yüzeyini biyofilm den temiz tutacaktır.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37