Seçmen adaydan ne bekliyor ?

Seçmen adaydan ne bekliyor ?

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ocak 2019 Çarşamba 22:44
 Seçmen adaydan ne bekliyor ?


31 Mart
tarihinde yapılacak olan yerel seçimde siyasi partilerin sahaya süreceği adaylar aşağı yukarı belli oldu. Her ne kadar aday listelerinin seçim kurullarına verileceği son tarih 03 Mart olsa da günler öncesinden ilan edilen adaylar olanca hızları ile sahada dolaşmaya başladılar.

Türk insanı oldum olası siyaseti, siyaset yapmayı çok sever. Mensubu bulunduğu siyasi partinin mutlaka ama mutlaka girdiği her seçimi kazanmasını ve iktidarını yıllar yılı devam ettirmesini ister. Bunun için de varını yoğunu ortaya koyarak partisinin kazanacağı zafere ortak olmak ister.

Ancak son dönemlerde Türk siyasetinde var olan çok sayıda partinin artık varlıklarını sürdürmekte zorlanarak siyasi hayattan çekilmeleri, siyasetin daha çok liderler ekseninde yapılması dolayısı ile ideolojinin de büyük oranda daralma yaşaması ile seçmen yeni arayışlara girmiş oldu.

Türkiye’de şu an 5 parti ile bu 5 partinin genel başkanlarını izliyor, var olan 5 partinin, 4 tanesinin de birbirleri ile ittifak yapmak zorunda kalmaları, siyaset alanının iyiden iyiye daralmasına, böylelikle seçmen içinde gri ton kalmadığından sadece siyah ve beyaz tonların karşı karşıya kaldığı bir dönem yaşanıyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte sabah erken saatlerden gece yarılarına kadar siyasi parti genel başkanlarının dudaklarından çıkan her kelamı canlı yayın olarak veren medya kuruluşları sayesinde, seçmen artık genel başkanlar ile adeta akraba olmuş gibi bir hayat yaşıyor. 

Bir taraftan yazılı, sesli, görsel medya diğer taraftan da vatandaşın artık elinden bir saniye olsun bırakamadığı akıllı telefonlar sayesinde herkes 7/24 siyasette ne olup bittiğini anında öğrenebiliyor.

Genel siyaseti an be an birinci ağızlardan takip eden seçmen, 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim öncesi aday olacak yerel siyasetçilerden de genel siyaseti dinlemek istemediğini hemen her platformda seslendiriyor, belli ediyor.

Artık dünyanın her tarafında olup bitenleri hem medya kuruluşlarından hem de ellerindeki akıllı telefonlardan son derece detaylı bir şekilde öğrenen vatandaş oy vereceği, seçeceği, belediye başkanlığı koltuğuna oturtacağı adaydan da genel siyasetten çok, yerel sorunlar ile ilgili çözüm önerileri dinlemek istiyor.

Biz 35 yıldır Marmara bölgesinde ikamet ediyoruz. Son derece  rahat bir şekilde söylememiz gerekiyor ki 30 yıl önce, 35 yıl önceki sorunlar bugün yok. Herkesin büyük oranda doğal gaza geçtiği bu bölgede odun, kömür ve bu ihtiyaçlara bağlı hava kirliliği de yok. Alınan tedbirler sonrasında insanı hayatından bıktıran su kesintileri de artık kalmadı.

Altyapı ile ilgili fazla sorun kaldığını da düşünmüyoruz. Kocaeli’nin yüz akı kurumlarından birisi olarak düşündüğümüz İSU’nun olağanüstü çalışması ile eskiden olduğu gibi kanalizasyona bağlı sorunlar da yaşanmıyor.

Bugünün sorunları düne göre daha büyük değişiklikler gösteriyor. Pek çok vatandaşımız için önemli olmayabilir ancak bugün lise ya da üniversite öğrenimi gören yüzlerce, binlerce öğrencimize 'En önemli ihtiyacınız nedir ?' diye sorulsa alınacak cevap büyük oranda ‘Şehrin her yerinde internet ve şarz istasyonları’ cevabı gelecektir.

Böylesine hızlı bir şekilde akıp giden zaman diliminde vatandaş belediye başkan adayından “Ulaşımda fazla zaman kaybetmeyeyim, şehir merkezlerinde araç kullanırken trafikte kalmayayım, kenti dolaşırken kendi internetimi harcamayayım, evimden eğitim gördüğüm kuruma giderken mümkünse yol ücretimi belediye finans etsin” diye başlayan ve devam eden bir sürü talepte bulunacaktır.

Bütün bu taleplerin yanında seçmen, belediye başkan adayından "Sayın aday lütfen genel siyaset yapmayın, biz sizi bölgemiz için başkan seçeceğiz, genel siyasetten çok, lütfen seçildiğiniz takdirde bölgede yaşayan vatandaşlarımızın daha güzel bir yerleşim merkezinde hayat sürmeleri adına yapacağınız ne varsa onu anlatın" çağrısında bulunuyorlar.

Seçmen bu talebinde bize göre de son derece haklı. Zira genel siyaseti zaten sabah erken saatlerden gece yarılarına kadar hiç durmadan parti genel başkanlarından ya da genel merkezlerden dinliyoruz. Bu yüzden bu kadar kalabalık arasında bir de belediye başkan adaylarının bölgenin çözüme ulaştırılacak bir sürü sorunu varken, genel siyaseti konuşması çekilecek gibi değil.

Yerel siyasetçiler yerel sorunları konuşsun, diğerini zaten yukarıdakiler gece gündüz demeden anlatıyorlar.

Son Güncelleme: 16.01.2019 22:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37