SEKA fabrikası Kağıt Müzesi oldu

Pazar günü açılacak

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
31 Ekim 2016 Pazartesi 15:20
  SEKA fabrikası Kağıt Müzesi oldu
KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi, İzmit'te 80 yıl önce açılan Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları'na (SEKA) ait fabrikayı müzeye dönüştürdü. Müzeye, fabrikanın yapımında işin başında olan mühendis Mehmet Ali Kağıtçı'nın adı verildi.

Pazar günü açılacak SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi'nde makineler, SEKA'nın tarihini anlatan belgesel ve videolar, kağıttan ve geri dönüşümden üretilen heykeller, fabrikaya ait belgeler, matbaa makineleri sergilenecek.

İzmit'te kağıt fabrikasının temeli 1934'te atılırken, 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan fabrikada ilk kağıt 18 Nisan 1936'da üretildi. Üretilen ilk kağıt, bayraklarla süslenmiş araçlarla kentte dolaştırıldı. Fabrikanın resmi açılışı ise 6 Kasım 1936'da gerçekleştirildi. Fabrikanın yapım sürecinde Türkiye'nin ilk kağıt mühendisi ve kimyager Mehmet Ali Kağıtçı yer alırken, kağıt fabrikasıyla beraber İzmit'in sanayi kenti olmasının ilk adımı da atıldı. Hızla büyüyen, hem İzmit'teki kağıt makinelerinin sayısını artıran, hem de Türkiye genelinde yeni müesseseler açan fabrika, 21 Haziran 1955'te Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları adını aldı.

'SEKAPARK' OLDU

Teknolojisi eskimeye başlayan SEKA, 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. SEKA'da çalışan 700 kişi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde göreve başladı. SEKA'nın arazisi üzerinde Sekapark kuruldu. 1 milyon 100 bin metrekare alana yayılan ve 3 etaptan oluşan Sekapark'ta spor, dinlenme, eğlenme, bilim, teknoloji, konser, konaklama alanları yer aldı. SEKA'nın eski lojmanları kültür evlerine dönüştürüldü, alanda ayrıca film platosu kuruldu. Kağıt fabrikasının bulunduğu alanda Bilim Merkezi açıldı. 

FABRİKA MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kağıdın serüvenine son noktayı SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi ile koydu. SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi, SEKA'nın ilk açıldığı günden tam 80 yıl sonra 6 Kasım günü kapılarını yeniden açıyor. Kocaeli'nin sanayi şehrine dönüşmesindeki ilk adım olan SEKA Kağıt Fabrikası uzun yıllar İzmit için bir sembol ve cazibe merkezi olurken, şimdi müze olarak hizmet verecek.

12 bin 345 metrekare alana yayılan 18 salondan oluşan müzede kağıt üretiminin tarihçesi gösterilecek. Fabrika alanında makineler, yapılan yazışmalar, üretim raporları, fabrikada yaşananları aktaran SEKA Postası, 443 belge ve 337 objeyle kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel video, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alacak.

Ayrıca kurulacak atölyelerde elde kağıt yapımı ziyaretçilere anlatılarak, ziyaretçilerin kendi kağıtlarını imal etmeleri sağlanacak. Ziyaretçiler elde kağıt yapım atölyesinde yaptıkları kağıtları hatıra olarak alabilecek. 



Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 31.10.2016 22:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37