Sessizliğe gömülen Kocaeli siyaseti

Kocaeli’de 03 Kasım 2002 tarihi öncesi siyasetini hatırlayan sayısı sanıyoruz çok az,

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Ekim 2020 Pazar 22:41
Sessizliğe gömülen Kocaeli siyaseti

Kocaeli’de 03 Kasım 2002 tarihi öncesi siyasetini hatırlayan sayısı sanıyoruz çok az, 03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimde Kocaeli’de Vecdi Gönül gibi Osman Pepe gibi Nihat Ergün gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler o günden itibaren hem Kocaeli hemde Türk siyasetine uzun yıllar damga vururken o seçimde CHP’den milletvekili seçilen efsane isim Sefa Sirmen ise partisinin muhalefette kalması dolayısı ile 2007 yılına kadar sade bir milletvekili olarak TBMM’ye gidip geldi.

Yıllar içerisinde Osman Pepe’nin yıldızının yavaş yavaş sönmeye başlaması ile siyasi arenaya Nihat Ergün çıktı, Osman Pepe gibi bakanlık yapan teşkilatların ne dediğinden daha çok ülke meseleleri ile ilgili bir profil çizen Nihat Ergün’ün ismi de yıllar içerisinde daha az anılır oldu.

Kabul etmek gerekir ki Osman Pepe ve Nihat Ergün sonrası AK Parti Kocaeli il başkanlığından sonra milletvekili seçilen ve bir anda yıldızı parlayarak bakanlık yapan Fikri Işık uzun sayılacak bir zaman dilimi içerisinde bir taraftan bakanlık görevini yaparken diğer taraftan da Kocaeli siyasetinin tek hakimi olarak kabul gördü.

Kocaeli’nin genel siyasetinde bunlar cereyan ederken 2004 yılında İzmit Belediye başkanı seçilen daha sonra da Kocaeli’nin büyükşehir olması ile etki alanı genişleyen bölgede İbrahim Karaosmanoğlu 31 Mart 2019 yılına kadar yani 15 yıl belediye başkanlığı koltuğuna oturarak ayrı bir rekora imza attı.

24 Haziran 2018 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve Milletvekili genel seçimi bilindiği gibi o zamana kadar olan siyasi alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi, Bakanlar kurulu TBMM dışından oluşturulduğu için milletvekili seçilenlerin fazla bir hükmü kalmadı, Vatandaştan gelen taleplerin karşılanması noktasında etkisiz ve yetersiz kalan milletvekilleri seçmene” Bakanlara ulaşamıyoruz, sistem değişti” şeklinde savunma yapmaya başladılar.

24 Haziran 2018 tarihinde milletvekili seçilmesine rağmen Fikri Işık’ında siyaseten bir etkinliği kalmadı, Işık o tarihten itibaren Kocaeli’de var olan diğer milletvekilleri gibi TBMM’nin yasama faaliyetlerine katılıyor, kanunların hayata geçirilmesi noktasında diğer vekiller gibi sürecin tamamlanmasına katkı sunuyor.

Ülke genelinde değişen siyaset ister istemez yerel siyasette ki dengeleri de değiştirdi, Şu sıralar Kocaeli’de Büyükşehir belediye başkanı Tahir Büyükakın’dan başka siyasi aktör yok, Milletvekilleri etkisiz, İle belediye başkanları ekonomik sıkıntılar dolayısı ile çaresiz bir noktada sürekli dere tepe ziyaretler ile zaman geçiriyorlar.

İYİ Partiden Kocaeli milletvekili seçilen Lütfü Türkkan partisinin grup başkan vekili olması dolayısı ile şartlar gereği Kocaeli bölgesine uzak, İYİ Parti bu açığı geçtiğimiz günlerde GİK’e seçilen Cumali Durmuş ile kapatmayı düşünüyor.

CHP’de farklı bir süreç yok, 31 Mart tarihinde CHP’nin Kocaeli milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet İzmit belediye başkanı seçildi, Haydar Akar grup başkan vekili diğer milletvekili Tahsin Tarhan ise parti meclis üyesi oldu.

MHP’nin Kocaeli milletvekili Saffet Sancaklı ise bildiğimiz gibi, Kocaeli’den daha çok Türkiye siyaseti ile ilgilenen Sancaklı ile ilgili hemen her bakanlar kurulu oluşumunda isminin geçmesi dışında siyaseti dün olduğu gibi bugünde sessiz sedasız bir şekilde devam ettiriyor.

DEVA Partisini Kocaeli’de eski bakan Nihat Ergün dizayn ediyor, Partinin teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı olan Ergün’ün göstereceği performans hem kendisinin hem de partisinin geleceğinde önemli rol oynayacak.

Gelecek Partisinde ise süreç tamamen İl başkanı Ömer Faruk Başaran üzerinden yürüyor, Adeta tek başına Gelecek Partisinin genel merkezi gibi çalışan Başaran’ın bu performansı da hemen her kesim tarafından kabul ediliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Kocaeli’de şimdilik tartışmasız tek siyasi aktör Büyükşehir belediye başkanı Tahir Büyükakın, siyasetin bu kadar Ankara merkezli yapıldığı bir süreçte bu aşamadan sonra “Kocaeli’de dengeleri kim yada kimler değiştirecek.?” şeklindeki sorunun cevabını herkes gibi bizde merak ediyoruz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37