Tek liste

AK Parti, içerisinde bulunduğumuz günlerde yurt genelinde ilçe ve il kongrelerini yapacak.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
01 Eylül 2020 Salı 21:04
Tek liste

AK Parti, içerisinde bulunduğumuz günlerde yurt genelinde ilçe ve il kongrelerini yapacak. İlçe kongreleri öncesi parti içerisinde uzun yıllar görev yapan pek çok ismin gönlünden ilçe başkan adaylığı geçiyor ancak uzun yıllardır parti içerisinde birlik ve beraberliğin sağlanması adına iki ya da daha fazla listeli kongrelere izin verilmediğinden, kongreden günler önce belirlenen isimler kamuoyu ile paylaşılıyor, arkasından da "İlçe başkan adayımız belirlenmiştir, kongrede ikinci isim olmayacaktır" açıklaması yapılıyor.

MHP’nin 3-4 yıl önceki kongrelerini hatırlıyoruz, 3 listeli hatta 4 listeli ilçe kongreleri yapılıyor, bu çok listeli kongreler parti içerisindeki hareketlenmeyi sağlıyor, ilçe yada il başkanlığını kazanmak isteyen adaylar bulundukları kentin bir ucundan diğer ucuna delege olduğunu düşündükleri isimlerin evlerine, işyerlerine misafir oluyorlardı.

AK Parti kurulduğunun ilk dönenlerinde çift listeli adaylar ile kongre yapmakta sıkıntı görmüyordu, zira partinin son derece güçlü bir şekilde iktidarda bulunması dolayısı ile kazanan ile kaybeden adaylar salondan kucaklaşarak çıkıyorlar, partiye küsmüyorlardı.

Sonrasında Ak Parti bizim bugün bile anlayamadığımız bir “Temayül” ile yola devam etmeye başladı, O günlerde en azından başlangıçta ilçe başkan aday adayları için sandık koyuluyor ancak sandıkta kimin ne kadar oy aldığı hiç kimse tarafından bilinmiyordu.

Uzun süredir AK Parti temayül yada başka bir yol izlemeden daha çok mevcut il başkanı, belediye başkanları ve kısmen milletvekilleri ile yaptıkları dar kapsamlı bir toplantı sonrasında bir kişiyi ilçe başkan adayı olarak kamuoyuna ilan ediyorlar.

AK Partinin uyguladığı bu sistem son dönemde MHP tarafından da kabul görmeye başladı, Geçtiğimiz Ağustos ayı itibarı ile başlayan MHP İlçe kongrelerinde aday olmak isteyen kim varsa geri çektirildi ve belirlenen isimler tek aday olarak salona girdi ve çıktılar.

AK Parti ve MHP’nin belli bir süredir uygulamadan kaldırdıkları bu çok liseli ilçe ve il kongreleri şu sıralar muhalefette bulunan CHP ve İYİ Parti’de uygulanıyor, bu iki partinin de ilerleyen süreçte kongrelerini tek liste ile yapıp yapmayacağı da kamuoyu da merak ediyor bizde merak ediyoruz.

Biz kendimizi bildik bileli “Partiler Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır” ifadesi kullanılır durulur, Bu ifadenin açılımı “ilçe ve il kongreleri eğer talip varsa çift yada daha fazla adaylı yapılsın, partilerin belediye meclis üyeleri, Belediye başkan adayları ve milletvekili adayları parti içerisi de gerçekleştirilecek ön seçim ile belirlensin” şeklindedir.

Burada anlaşılmayan yada cevabı verilemeyen soru şudur, Partilerin üst kurulları tarafından “adayımız falanca isimdir” diye kamuoyuna açıklanan kişi partinin hak ve hürriyetini savunacakta aklından adaylık geçen diğer isimler başka bir amaç içinmi ilçe başkanı olmak istiyor.?

Partilerin yönetim kademesinde bulunanlar tek listeyi “Kırılma darılma olmasın” diye savunduklarını söylüyorlar ancak yıllardır siyasetin içerisinde olan birisi olarak söylemek isteriz ki asıl sıkıntı asın kırgınlık sadece ve sadece tek listeli kongreler sonrasında ortaya çıkıyor.

Herhangi bir siyasi partiye üye olan vatandaşımızın tek derdi üyesi bulunduğu siyasi partinin başarıdır, Dolayısı ile üye yapılan delege olmasında bir sakınca görülmeyen partilinin ilçe başkan adaylığından ne gibi bir arıza çıkacağı düşünülüyor, bizde anlayabilmiş değiliz.

Partiler bu şekildeki uygulamalar ile ister istemez kendilerini halktan soyutluyorlar , Herhangi bir ilçede parti içerisinde mesela ilçe başkanlığı için 5 aday çıksa, bu 5 aday kendilerini seçecek olan 6 yüz ilçe delegesinin oyunu alabilmek için kongre saatine kadar tur bindirseler bu durumun ortaya çıkaracağı sinerjiyi düşünebiliyormusunuz.?

Tek liste uygulaması sonrası dikkat edin parti yöneticileri oturup 6 yüz delege yazıyorlar ancak kongre yapılıp sandıklar açıldığında görülüyor ki tek aday olarak salona giren isim 2 yüz oy bile alamıyor, Zira tek adaylı kongrelerde heyecanın olmadığını hemen hepimiz biliyoruz.

Peki bu kadar olumsuz sonuçların çıkacağı bir noktada tek listeli  kongrelerde ısrar nedir.?

Biz bilmiyoruz bilen varsa lütfen bize de söylesin.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37