Türk dostu Finkelstein Kitap Fuarı’nda İsrail politikalarını anlattı

Türk dostu Finkelstein Kitap Fuarı’nda İsrail politikalarını anlattı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Mayıs 2017 Pazar 12:29
 Türk dostu Finkelstein Kitap Fuarı’nda İsrail politikalarını anlattı
Ünlü siyaset bilimci, ilgiyle izlenen söyleşisinde Gazze’de yaşanan acıya dikkat çekti.

Türkiye –İsrail ve Filistin konularında farklı söylemleri ve özellikle “Bu kez çok ileri gittik” kitabıyla tabuları yıkan dünyaca ünlü Amerikalı siyaset bilimci Norman Finkelstein 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nın konuğu oldu. Türk dostu Finkelstein, “Dünyanın Gözünden Türkiye ve Ortadoğu” konulu söyleşinde başta İsrail’in Gazze’de yürüttüğü blokojlar olmak üzere İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgede yürüttüğü haksız siyasete değindi. 

ZEKİ AYGÜN SÖYLEŞİYİ İZLEDİ
Yahya Kaptan Salonu’nda gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören söyleşide Norman Finkelstein İsrail Devleti’nin kuruluşundan bugüne yaşanan olayları Birleşmiş Milletler raporlarına dayanarak anlattı. Norman Finkelstein’in söyleşisini AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün de izledi.

İNGİLİZLERİN 1970 PROJESİ
1970 yılında İngilizlerin bir projesi olarak ortaya çıkan ve Filistin ile Yahudilerin aynı bölgede yaşamayacaklarını ortaya koyan projesine dikkat çekti. Bu projenin iki soruyu gündeme getirdiğini anlatan Finkelstein “Birincisi İngilizlerin böyle bir hakkı var mıydı? Yani İngilizler sizce Filistin içinde bir Yahudi vatanı oluşturmak hakkına sahip miydi? Bence burda açıkça görüyoruz ki, kendilerinde bu hak yoktu” dedi.

Norman Finkelstein bu konuda ikinci soru olan “İngilizler neden böyle bir şey yapsın” konusuna değinirken de Suveyş Kanalı’nın jeopolitik öneminin altını çizdi. Filistin’in Suveyş Kanalı’nın kuzeyinde olduğunu izleyicilerine hatırlatan Finkelstein, “Suveyş Kanalı da Britanya Kralığı’nın Hindistan’a girmesi için önemli bir kapı. Böylelikle Britanya’nın kapılarını korumaya çalıştığını görebiliriz” şeklinde konuştu. 

ARAP ATATÜRK’Ü İSTEMİYORLAR
Türk dostu Norman Finkelstein bu aşamada İsrail’in 1950’li yıllarda Nasır dönemindeki tutumuna ilginç bir benzetme ile değindi. İsrail, Fransa ve İngiltere’nin 1950’li yıllarda Nasır’dan kurtulmak için gerçekleştirdiği provokasyonlara değinen Finkelstein, “Nasır’dan nefret ediyorlardı. 
1956’da İngiliz Fransız ve İsrailliler, Nasır’dan kurtulmak için Mısır’ı işgal ettiler. Askeri olarak bunu başardılar. Ama siyasi olarak başaramadılar. Çünkü ABD bu plana hazırlıklı değildi. Akıllarında “Bir gün Arap bir Atatürk gelecek ve Arap dünyasını değiştirecek” fikri vardı. Bunu kabul etmeleri mümkün değildi” şeklinde konuştu. 

İSRAİL HER ÜÇ YILDA BİR GAZZE’DE SOYKIRIM YAPIYOR
Ünlü siyaset bilimci, konuşmasında Gazze’de yaşanan drama değindi. Seçilmiş Hammas’a karşı batının sergilediği anti demokratik tutumuna işaret eden Finkelstein, “Bununla  ilgili nasıl bir hakları olabilir. Seçilmiş bir hükümete nasıl böyle davranılır. ABD ve AB Gazze’ye daha fazla baskı uyguluyor. Gazze’nin nüfusunun yüzde 50 si 18 yaşın altında, bölgenin yüzde 70lik nüfusu da göçmen.

Göçmenlerin çocukları ve torunları şuanda bu blokajdan muzdarip durumdalar. Gazze’nin içme suları insan sağlığına uygun değil. Çocuklar zehirleniyor. Her üç yılda bir İsrail Gazze’de soykırım yapıyor. 2004’ten beri İsrail Gazze’de 8 soykırım yapmıştır. 2008 ve 2009’da çok sayıda Gazzeli öldürüldü. 12 bini sivildi. 20 bin 500 ü çocuktu 16 bin 500 hane yıkıldı” şeklinde konuştu. 


Son Güncelleme: 14.05.2017 12:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37