Türkler'de, kadın kılıç da kuşanır, kalem de tutardı

Türkler'de, kadın kılıç da kuşanır, kalem de tutardı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Nisan 2019 Cumartesi 15:33
 Türkler'de, kadın kılıç da kuşanır, kalem de tutardı

 

Özbek yazar Kamalova, Kocaeli Kitap Fuarı’nda tarihteki önemli Türk kadınlarını anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 11. düzenlediği ve Türkiye’nin kitap alanında marka haline gelen Kocaeli Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Kitap Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da yazarları okurlarıyla buluşturuyor. Yazar söyleşilerine evsahipliği yapan alanlardan biri olan Karamürsel Alp Salonu fuarın ilk gününden itibaren yazarları ağırlamaya başladı.  

TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ KADINLAR

Karamürsel Alp Salonu’nun ilk gün konuklarından biri Özbekistanlı yazar Zebiniso Kamalova oldu. Kamalova söyleşisinde “Türk Tarihinde Önemli Kadın Şahsiyetler” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Türk kültüründe kadının önemli bir yeri olduğunu ve kadınların sadece nesilleri yetiştiren kişiler olmadığını anlatan Kamalova, “Türklerde kadın, kılıç kuşanır ve savaşırdı, Aynı zamanda kalem tutar anlaşma imzalardı. Kadın erkeğin eşi ve ailenin güneşidir” dedi. Söyleşide Türk tarihinde önemli kadınlardan örnekler verildi. 

BİR TÜRK KAHRAMANI TOMRİS HATUN


Zebiniso Kamalova Türk dünyasında önemli kadın figürlerine Tomris Hatun’dan başladı. Tomris Hatun’un, Saka hükümdarının eşi olduğunu ve eşi öldükten sonra onun yerine geçtiğini hatırlatan Kamalova, "Tomris Hatun toprakları üzerine gelen düşmanlarına karşı savaşırken son derece dik bir duruş sergilemiştir" dedi. 

BÜYÜK TÜRK ANASI ÜNVANI 'TERKEN'

Selçuklulardaki kadının yeri söyleşide ele alındı. Yazılı kaynaklardan yola çıkan Kamalova, “Göktürlerde hükümdar hanımına bilge deniyor. Hükümdar hanımın imzası olmadan anlaşmalar imzalanmıyordu. Selçuklularda ise kadın Terken ünvanını taşıyor. Büyük Türk anası anlamına gelen bu unvan son derece önemli. Selçuklu hükümdarı Tuğrul Beyin hanımı Altın Can Hatun’u yazılı kaynaklarda terken hatun yani Büyük Türk Anası olarak görüyoruz. Ve bu hanım devlette önemli bir yere sahip” dedi. 

BİBİ HANIMIN ZEKASI VE SİYASİ GÜCÜ

Büyük askeri deha olan Emir Timur’un eşi olan Bibi Hanım da söyleşide yer aldı. Kamalova, Emir Timur’un Cengizi soydan gelen Bibi hanımla evlendiği için han unvanı alabildiğini anlattı. Bibi hanımın son derece zeki bir kadın olduğunu anlatan Kamalova, “Bibi hanımın zekası ve saraydaki tutumu Emir Timur’a yön vermiştir” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 28.04.2019 11:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37