Veteriner Hekimlik’te uzman veteriner hekimler sorunu

Bugünki yazımda yıllarca ihmal edilen halk sağlığını ve hayvan sağlığını ilgilendiren Veteriner Hekimlerin uzmanlık eğitimlerinden bahsedeceğim.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
06 Şubat 2021 Cumartesi 18:55
Veteriner Hekimlik’te uzman veteriner hekimler sorunu

Bugünki yazımda yıllarca ihmal edilen halk sağlığını ve hayvan sağlığını ilgilendiren Veteriner Hekimlerin uzmanlık eğitimlerinden bahsedeceğim.

Tarih boyunca yaşanan doğal afetler dışındaki en büyük felaketlere salgın hayvan hastalıklarının neden olduğu kabul edilmektedir.

Avrupa’da 18.yüzyılın ilk yarısında, sığır vebası salgınlarında 200 milyon sığır ölmüş; tek tırnaklılarda da salgın hastalıkların yayılmasıyla tarımsal faaliyetler durmuş, açlık başlamış, ekonomik ve sosyal yaşam durma noktasına gelmiştir.

Bazı Avrupa ülkelerinde çare bulmak üzere görevlendirilen beşeri hekimler çözümün ancak Veteriner Hekimlerin yetiştirilmesi ile mümkün olabileceğini belirtmişlerdir. Bu tespitler sonucunda ilk Veteriner Hekim okulları 1762 ve 1764 yıllarında Fransa’da açılmıştır.

Bu Veteriner Hekim okulları sayesinde, sağlıklı ve verimli hayvan varlığı oluşturulmuş, dolayısıyla da halk sağlığına hizmet edilmiştir. Bunu takiben toplumsal kalkınma ve sanayi devrimi için geniş fırsatlar yaratılmıştır.

Türkiye de Veteriner Hekimliği eğitim -öğretimi, Tanzimat sonrası 1842 de başlamıştır. Bu eğitim kuruluşu da dünyadaki örnekleri gibi, salgın, diğer hayvan hastalıkları ve zoonozlar (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) ile mücadele edebilecek olan Veteriner hekimlerin yetiştirilmesi amacıyla açılmıştır.

Şimdi gelelim esas yazmak istediklerime; bugün dünyada 300’e yakın enfeksiyon hastalıkları bulunmakta, bu hastalıklar hayvanlardan insanlara ve bazen de insanlardan hayvanlara bulaşmakla salgınlara sebep olmaktadırlar.

İşin en korkunç tarafı yine Avrupa’nın arkasından gitmekteyiz ve yıllarca uğraşıma rağmen Türk Veteriner Hekimleri için Veteriner Hekimliği uzmanlık yönetmeliğini çıkaramadık ve uzman Veteriner Hekimler yetiştiremedik.

Avrupa Veteriner Hekimliğinde 100 üzerinde bölümlerde binlerce uzman Veteriner Hekim varken, ülkemizde bu durum nerdeyse sıfır seviyesinde.

Beşeri hekimlikte olduğu gibi Veteriner Hekimlikte bütün bölümlerde geçte olsa uzman Veteriner Hekimlerin yetiştirilmesi ve uzmanlık alanlarının açılması şarttır.

Rahmetli İsmet İnönü’nün söylediği gibi, “Beşeri Hekimlik deniz ise, Veteriner Hekimlik ummandır.”

Veteriner Hekimlerin uzmanlık eğitimi konusunda ilk çalışmaları 1900 yılların başlarında başladım ve bu konuda çalışan gurupların içinde bulundum, yönetmelikler hazırladım fakat ilgili bakanlığın ve veteriner teşkilatının ilgisizliğinden hayata geçiremedik.

Bugün kendimizi bir Avrupa ülkesi olan Almanya ile mukayese edersek, orada binlerce uzman Veteriner Hekim varken bizde nerdeyse sıfır.

Ne acı bir durum değil mi ?

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37