"Yarını Kodlayanlar" olarak gençler engelli bireylere çözüm üretti

14 Ocak 2022 Cuma 18:05
"Yarını Kodlayanlar" olarak gençler engelli bireylere çözüm üretti

“Yapay Zekâ İle Engelleri Kaldırıyoruz” temasıyla düzenlenen fikir maratonunda takımlar, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için fikir üretti. Maratonu “Görüş Açısı Kamerası” uygulamasıyla Star Team takımı kazandı.14 Ocak 2022 – Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi, çocuk ve gençleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında 225 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında düzenlenen online fikir maratonlarının beşincisi “Yapay Zekâ İle Engelleri Kaldırıyoruz” temasıyla gerçekleştirildi. Lise öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, katılımcı takımlar Yapay Zekâ’yı kullanarak engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için fikri üretti. Fikir maratonu sürecinde eğitim ve mentorluk oturumlarına katılan takımlar, 5 ayrı mentordan engellilik farkındalığı üzerine ve fikirlerini geliştirmeleri konusunda destek aldı. Fikir maratonu süresince etkili sunum teknikleri ve kanvas hazırlama teknikleri eğitimleri de gerçekleştirildi. Toplam 58 öğrencinin 20 takım halinde başvurduğu fikir maratonunun finalinde 5 takım yarıştı. 

Yarışmada, Zeynep Kolçak ve İclal Koçak’tan oluşan Star Team takımı birinci olurken; Belinay Azra Aydın, Aleyna Tellioğlu ve Alime Berra Arslan’dan oluşan Kod Pembesi takımı ikinci; Feridun Pınarbaşı, Ömer Hakim, Samet Şeyhanlıoğlu ve Taha Yasin Yanmaz’dan oluşan İlgitech takımı ise üçüncü oldu.

Fikir maratonunda birinci gelen Star Team takımının geliştirdiği “Görüş Açısı Kamerası” isimli uygulamayla, görme engelli bireylerin hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor. Görüş Açısı Kamerası; geniş görme alanına sahip, kıyafete yapışabilen, tek tuşla açılabilen ve Yapay Zekâ’ya bağlı çalışan bir sisteme dayanıyor. Bu sistem sayesinde uygulama, görme engelli bireyin çevresindeki nesneleri algılıyor ve bu nesneleri hafızasına kaydediyor. Böylece, bireylerin etraflarındaki tehlikelerden uzak olup güvende kalmaları sağlanıyor. Uygulama sayesinde görme engelli bireyler kameraya yansıttıkları yazıyı sesli bir şekilde dinleyebiliyor. Navigasyon özelliğiyle de gitmek istedikleri yere en doğru ve güvenli şekilde ulaşıyorlar. 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37