banner55

Son dakikada bir değişiklik olmadığı takdirde Türkiye 2023 yılının Haziran ayında yeni Cumhurbaşkanını ve 600 milletvekilini seçip TBMM’ye göndermek için sandık başına gidecek.

2018 yılının Haziran ayında yapılan seçimde bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.59 oy oranı ile kazanırken, Muharrem İnce'de yüzde 30.64 oy almıştı.

Aynı gün yapılan milletvekili genel seçimi için de sandık başına giden seçmen oyunu kullanmış ve gönlündeki partinin milletvekili adayları için oy kullanarak 600 milletvekilini TBMM’ye göndermişti.

Bugün TBMM'de milletvekili dağılımı ise şöyle;

Adalet ve Kalkınma Partisi 286

Cumhuriyet Halk Partisi  134

Halkların Demokratik Partisi 56

Milliyetçi Hareket Partisi 48

İYİ Parti  37

Türkiye İşçi Partisi 4

Demokrat Parti      2

Memleket Partisi   2

Büyük Birlik Partisi   1

Demokrasi ve Atılım Partisi  1

Demokratik Bölgeler Partisi  1

Saadet Partisi  1

Yenilik Partisi  1

Zafer Partisi 1

Bağımsız Milletvekili  6

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Türkiye gelecek yıl Haziran ayında sandık başına gidecek. Cumhur İttifakı'nın adayı aylar önce mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak açıklanırken, Millet İttifakı "Adayımızın kim olacağını seçim takvimi belirlenince açıklayacağız" açıklamasını yapıyor.

Her ne kadar henüz seçime 10 ay kalmış olsa da Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olan milletvekilliği seçimi için de, daha şimdiden özellikle milletvekili olup TBMM’ye gitmek isteyenler açısından müthiş bir yarış başlamış durumda.

Türkiye’nin şartları bırak 5 yılda bir artık nerede ise aylık olarak değişiyor. Dolayısı ile siyasi partilerde gündemi takip edecek isimleri TBMM’ye taşıyıp, seçmenin karşısına daha sağlam çıkmanın hesabını yapıyorlar.

Henüz ortada seçim takvimi olmadığı için siyasi partilerin adaylarını nasıl belirleyecekleri de belli değil. Normal şartlarda olması gereken Siyasi Partiler Kanunu'nun genel başkanlara tanıdığı % 5'lik kontenjan hakkını kullandıktan sonra, var olan diğer aday adaylarının tamamını sandığa sokup ön seçimden çıkın daha sağlam gelin demeleridir.

Adaylarını ön seçim yolu ile belirleme metodunu belli zamanlarda CHP yapıyor. CHP’nin 2023 yılının Haziran ayında yapılacak seçim öncesi adaylarını hangi yol ile belirleyeceğini şimdiden bilmek zor, bekleyip göreceğiz.

Diğer partilerden aday olmak isteyenlerin nerede ise tamamı bir şekilde mensubu bulundukları siyasi partilerin genel başkanlarına ulaşmak, eğer genel başkana ulaşma imkanı yoksa en azından genel başkan yardımcılarına, o da olmuyorsa GİK üyelerine merhaba demeye çalışıyorlar.

Var olan siyasi partilerden aday olmak için her seçim öncesi on binlerce isim adaylık başvurusu yapıyor ancak on binlerce ismin başvurduğu koltuk sayısı sadece 600.

600 milletvekilliğini de 5-6 partinin bölüşeceği çok net bir şekilde belli olduğundan, aslında aday adaylarının hedefinin de 600 içerisine girmek değil de 100, bilemediğiniz 150 vekillik için olduğu aşikar.

Daha şimdiden vekillik için kulis yapanlar.

Parti genel başkanlarının ya da genel başkanın bir yakının kapısında nöbet tutanlar.

Genel merkez yöneticilerini yakın markaja alanlar.

Son derece sıkı bir çalışma içerisine girmiş bulunurken, 2018 yılında seçilen ve TBMM’de görev yapan milletvekillerinin % 99'luk bir bölümü de tekrar seçilebilmek adına kulis yapmaya başlamış durumda.

Böylesi kimsenin kimseye acımadığı, parti içi yarışlardan kimin galip çıkacağı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyorsa da, listelerin nasıl şekillendiği, siyasi partilerin YSK’ya verdiği listelerin yine YSK tarafından ilan edilmesinden sonra netleşiyor.

O zamana kadar herkes milletvekili.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37