Çapraz böbrek nakli iki ülkeyi İstanbul'da buluşturdu

29 Eylül 2021 Çarşamba 09:31
Çapraz böbrek nakli iki ülkeyi İstanbul'da buluşturdu

İSTANBUL (İGFA) - Sırbistan'dan ve Gürcistan'dan gelen aileler, çapraz böbrek nakli için İstanbul'da buluştu. Sırbistanlı Emil ve eşi böbrek nakli için ülkesinde bir yardım kampanyası başlattı ve kampanya ile gerekli parayı topladı. Sırbistanlı Yasmina, Musa Bey'e böbreğini verirken, Gürcistanlı Saba da böbreğini Emil'e bağışladı. Gürcistanlı genç, Türk olan üvey babasına böbreğini bağışladı.

Duygularını dile getiren Emil, Sırbistan’da çapraz nakiller çok yapılmadığını ifade ederek, "Türk doktorların iyi olduğunu bildiğim için burada ameliyat olmak istedim ve çok mutluyum. Eşim böbreğini verdiği için başta korkmuştum. Ama burada ki doktorlara hep güvendik. Buraya gelebilmek elbette kolay olmadı. Nakil için bağış kampanyası düzenlendi. Kısa süre içerisinde yayıldı ve 18 gün de gelmem için gereken miktar tamamlandı. Alp Bey’e ve ekibine çok teşekkür ederiz” dedi. Kocası için böbreğini bağışlayan Yasmina “Her şey istediğimiz gibi oldu. Kocam iyi olduğu için çok mutluyum. Daha önce babası ile birlikte gelmiştik. Fakat uyuşma olmadı. Benimle de uyuşma olmayınca çapraz nakil olmak istedik” diye konuştu.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, çapraz böbrek nakli canlı vericileri olup da kan grubu veya doku uyumsuzluğu nedeniyle nakil olamayan aileler için çok iyi bir alternatif olduğunu kaydetti. "Türkiye’de bu yöntemi ilk ben uyguladım ve ülkemizde en çok uygulayanlardan biriyim" diyen Prof. Dr. Gürkan,  "Bu nedenle birçok hasta merkezimize bu yöntemle nakil olmak için müracaat ediyorlar. Biz de bu adayları bir havuzda topluyoruz. Havuzumuz geniş olduğu için eşleşme yapmak kolay oluyor. Hatta zaman zaman başka merkezlerle işbirliği yapıyoruz. Bu seferde Gürcistan’dan ve Sırbistan’dan gelen aileleri çaprazladık. Bu ülkemizde yurt dışından gelen 2 ailenin çapraz nakil yapıldığı ilk çift. Daha önce yurt dışından gelip de Türk vatandaşı olanlarla çapraz yapılmıştı ama ilk defa 2 yurt dışı hastası ülkemizde buluşup çapraz nakil olma şansını yakaladılar. Nakiller çok başarılı geçti. Bu nedenle her 2 aile de çok mutlu ve ekip olarak biz de bir ilki daha başarmanın gururu içindeyiz” diye konuştu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37