Çeker: Uğraşacak başka iş mi kalmadı ?

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, Türk Büro Sen Kocaeli Şube Başkanı Rıfat Oypan ile birlikte şubede basın açıklaması yaptı. 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
28 Kasım 2019 Perşembe 15:40
Çeker: Uğraşacak başka iş mi kalmadı ?

Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ndeki asansörlerin kullanımını bazı personellere tahsis edilerek, bir kısım personelin bu haktan mahrum bırakılması hakkında, Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, Türk Büro Sen Kocaeli Şube Başkanı Rıfat Oypan ile birlikte şubede basın açıklaması yaptı. 

“Kamuda idarelerin personel arasında yapmış olduğu ayrımcılık ve usulsüzlüğü 100’den fazla uygulamada gördük. Yemekhanelerden, tutulan nöbetlere, imtiyazlı yerlere kadar çalışanlar arasında kabul edilemez ayrımcılıklara denk geldik” diyen Çeker şunları söyledi: 

Ama Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı faaliyet gösteren Araştırma Uygulama Hastanesi bölgemizde sağlık sunumunda önemli bir yere sahiptir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız sağlık sorunlarına çare bulmak için kapısını aşındırmış olduğu bu güzide kurumun eski şaşalı günlerinden eser kalmadığı görülmektedir. Usulsüz uygulama ve olumsuz olaylar ile kamuoyunun gündemine gelmektedir. 

İdareciler orta çağdaki uygulamaların benzerlerini çalışma hayatına uyarlamak için ellerinden gelen gayreti sarf etmektedirler. Enerjilerini kurumu geliştirme personeli mutlu etmek vatandaşın etkin ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için harcamak yerine farklı şekilde kullanmaktadırlar. Şimdide hastanedeki asansörlerin kullanımında ayrımcılık yapıldığı ile ilgili tuhaf bir duruma ilk kez personelde vatandaş da şahit oldu. 

Hastane bünyesindeki 5 noktadaki asansörün kimler tarafından kullanılacağına dair İdare tarafından yapılan planlamada personel arasında eşitsizlik yapılmış olup hekim dışı personel yok sayılmıştır. 

12 adet asansörden 3'ü hekimlere, 4’ü yük asansörü, 4’ü ana girişte hasta ve hasta yakınları, bir tanesi de aktif olmayan asansör bulunduğu ve hekim dışı personelin kullanımına asansör ayrılmayarak çalışanlar arasında ayrım yapıldığı ayrıldığı bilgisi kurumda görev yapan personeller ve sendika üyelerimiz tarafından sendikamıza iletilmiştir. 

Çalışanlar idarenin uygulamaya çalıştığı bu anlamsız ve usulsüz uygulamadan rahatsız olmuşlardır. Ayrımcılığın yanı sıra bu aynı zamanda etkin bir kullanımda değildir. Hasta, hasta yakınları ve doktorlar dışındaki tüm personel ile doktor sayısı karşılaştırıldığında bu asansör kullanımının sağlık hizmetleri için doğru bir yaklaşım olduğu da söylenemez

Bazı asansörlerin meslek mensuplarına tahsisi sağlık hizmetleri için zaruri olabilir. Fakat sağlık hizmetleri sunumunun bir ekip işi olduğu ve hekimle birlikte diğer sağlık personellerinin de ani gelişen bir vakada birlikte hareket etmeleri gerektiği düşünüldüğünde söz konusu işlemde kamu yararı ilkesinin gözetilmediği açıktır. 

Bununla birlikte sağlık hizmetlerinin bir kamu hizmeti olduğu ve bu hizmetin verilmesi esnasındaki herhangi bir problemin veya gecikmenin telafisi mümkün olmaması nedeniyle söz konusu işlemin aynı zamanda yaşam hakkının ihlali anlamına geldiği de açıktır. 

İdarelerin takdir yetkisi sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. İdarenin çalışma ortamında iş barışı ve huzurunu sağlamak ve korumak için tedbirleri almak zorundadır. Bunu yaparken de eşitlik ve adalet ile bu işler yapılmalıdır. 

Aşırı İş yükü, yetersiz ücretler gibi birçok sorunlar uğraşan sağlık çalışanları arasında bu tür ayrımcılıklar yapılması ile çalışma barışı baltalanmakta, iş yerlerinde huzur kaçmaktadır. Bu tür işler yanlıştır. Asansör tahsisi konusunda sendikamız tarafından idareye bir başvuru da yapılmış olup uygulamanın sonlandırılması istenmiştir. Umarız ki bu yanlıştan tez zamanda dönülür.

Son Güncelleme: 28.11.2019 15:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37