COVID-19 nedeniyle erken evre kanser tanısı azaldığı için kansere bağlı ölümler artacak

Pandemi nedeniyle doktor kontrolleri ihmal edilmemeli.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
06 Ekim 2020 Salı 11:54
COVID-19 nedeniyle erken evre kanser tanısı azaldığı için kansere bağlı ölümler artacak

COVID-19 nedeniyle rutin kontrollerin ertelenmesi nedeniyle daha geç evre kanser vakaları attı. Yakınması olsun, olmasın virüs korkusundan insanların hastaneye gitmekten çekindiklerini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “COVID-19 konuşur olduk ama diğer hastalıkları unuttuk. Oysa o hastalıklar yok olmadı. Kalp hastalıkları da kanser hastalıkları da dün ne ise bugün de aynı durumda. Bu yıl da dünyada 18 milyon kişi kansere yakalanacak. Bu yıl kanser hastalığına yakalananların tanıları daha geç evrelerde konmuş ve tedavilerine daha geç başlanmış olacağı için ortalama tedavi başarıları da eskisine göre daha kötü olacak. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli” açıklamasında bulundu.

Yılda 9,6 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Altı ölümden birinin nedeni kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sık görülen kanserler ve görülme sıklıkları akciğer (2,09 milyon hasta/yıl), meme (2,09 milyon hasta/yıl), kolon ve rektum (1,80 milyon hasta/yıl), prostat (1,28 milyon hasta/yıl) ve mide (1,03 milyon hasta/yıl) kanserleridir.

Bir hastaya kanser tanısının genellikle belirli yakınmalar ile gelen kişiye yapılan ayrıntılı tetkikler ve bunların sonunda biyopsi ile elde edilen doku örneklerinin mikroskop altında incelenmesi ile konduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Örneğin, memesinde kitle ele gelen bir kadın, geçmeyen öksürüğü ya da ses kısıklığı olan sigara içen biri, dışkısında kan görmüş olan biri, kusması ya da artan yutma güçlüğü olan bir kişi bu grupta yer alıyor. Bunların dışında tanı konan ikinci bir grup kanser hastası daha var; hiç yakınması olmayanlar. Modern tıbbın başarılarından biri de sık görülen kanserleri erken evrelerinde, hastalık daha herhangi bir yakınmaya neden olmadığı aşamada iken tarama yöntemleriyle yakalayabilmektir. Örnek olarak kolonoskopi, mamografi, akciğer filmleri ya da tomografi gibi belirli yaşlardan sonra ya da sigara içip içmediğine bakılarak, yakınması olmayan, sağlıklı insanlar için önerdiğimiz tetkiklerdir” dedi.

COVID-19 NEDENİYLE ERKEN EVRE KANSER TANISI
AZALDIĞI İÇİN KANSERE BAĞLI ÖLÜMLER ARTACAK

İngiltere’de pandemi döneminde yapılan bir araştırmaya göre aile hekimlerinin haftalık hastaneye “kanser kuşkusu” ile hasta sevklerinde her yıl iki dönemde, Noel ve Paskalya haftalarında birkaç günlük azalma hep gerçekleşirdi. Bu yıl, COVID-19 tanısının ilk konduğu tarihten sonraki sevk sayılarındaki azalmanın ise bu iki dönemde beklenen olağan azalmadan daha fazla ve uzun süreli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Bu ölçüm ve bilgiye dayanarak yapılan varsayımlar sonunda kanserin evresinin yükselmesinden dolayı bir sonraki 12 ayda İngiltere’de kansere bağlı ölümlerin yüzde 20 artacağı hesaplanıyor. Bu oran İngiltere için kanser ölümlerinin önümüzdeki bir yılda 18.000 artacağı anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

KANSER VE KALP AMELİYATLARI ERTELENMEMELİ

Bu dönemde Amerika’da kanser tanısı alan hasta sayısının da yüzde 45 azaldığını vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Fıtık ameliyatları, katarakt ameliyatları, bademcik ameliyatları ve benzeri, geciktirilmesinin sorun çıkarmayacağı bilinen ameliyatlar pandemi ile birlikte başlangıçta bilerek ertelendi. Ama kansere yönelik, kalp hastalıklarına yönelik tanı ve tedavi süreçleri durdurulmadı. Şu anda ise ek bazı sorgulama ve tetkiklerle, hastane içindeki ek önlemlerle sağlık hizmetini normal akışında sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

YAKINMASI OLAN HASTALAR SAĞLIK KURUMLARINDAN KAÇMAMALI

Kanser ve kalp gibi olası hastalıkların erken evrelerinde tanılarının konması ve tedavilerinin başarılı olmasını sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Yakınmaları olan hastalar, hele bu yakınmalar artarak seyrediyorsa, bunların altta yatan nedeninin ne olduğu konusunda gerekli araştırmaların yapılması için sağlık kurumlarından kaçmamalı. Akciğer, kalp, tansiyon, şeker hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle izlenmekte olan hastalar kontrollerini COVID-19 nedeniyle aksatmamalı. Bunları yapmazsak ve sağlık ile ilgili sorunların yalnızca COVID-19 olmadığını anlatamazsak gecikme ve ihmallerden doğacak hasar ve kayıplar COVID-19’un yarattığı hasar ile yarışır hale gelebilir” uyarısında bulundu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37