Domuz gribi mevsimsel grip haline geldi

Özel Medar  Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Erdem Gürel, domuz gribi haberlerinin halk arasında yaygınlaşmasının paniğe neden olduğunu belirterek hastalık ve hastalığa karşı alınması gereken önlemleri hakkında bilgi verdi.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
28 Aralık 2019 Cumartesi 12:00
Domuz gribi mevsimsel grip haline geldi

Özel Medar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Erdem Gürel, domuz gribi haberlerinin halk arasında yaygınlaşmasının paniğe neden olduğunu belirterek hastalık ve hastalığa karşı alınması gereken önlemleri hakkında bilgi verdi.

Gürel yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Halk arasında bilinen adıyla domuz gribi, grip hastalığı yapan İnfluenza virüsünün ilk kez 2009 yılında ortaya çıkan H1N1 tipinin neden olduğu mevsimsel bir griptir. Ekim ve mart ayları arasındaki süre, grip virüsünün en etkin olduğu sürelerdir. Toplumun yaklaşık % 10-15’ i belirtilen süreler arasında gribe yakalanmakta ve bu kişilerin ortalama % 70’ i H1N1 tipi nedeniyle hastalanmaktadır.

 H1N1 tipi, diğer mevsimsel grip virüslerinden farklı olarak ishal ve karın ağrılarına daha sık neden olmakta, beraberinde ateş, kas ve eklem ağrısı gibi şikayetlere yol açmaktadır. Risk faktörlerini taşımayan kişiler için hastalık üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlamakta ve bir hafta içerisinde sona ermektedir. Hastalık açısından risk grubunda bulunan kişiler hamileler, yaşlılar, kronik kalp, akciğer ve böbrek hastaları, şeker hastalığı olanlar, aşırı kilolu kişiler, nörolojik rahatsızlığı bulunanlar ile kanser hastalarıdır.

Bu virüs, kısa süre içinde daha öncekilerden çok farklı bir görünüme bürünebilmektedir. Bu özelliği nedeniyle kişileri, aşılanmamış ya da benzerleriyle karşılaşmamış olsalar bile hasta edebilmektedir. Grip virüsü havada asılı damlacıklar halinde 6 ila 8 saat arasında etkinliğini koruyabilmekte, ıslak yüzeylerde ise 2-3 güne kadar yaşayabilmektedir. 

Alınacak önlemlerle gripten korunmak mümkündür. Düzenli ve dengeli beslenmek, iyi giyinmek, elleri sık sık yıkamak ve virüsten uzak durmaya çalışmak ilk önce alınacak tedbirlerdir. Hasta bireylerin, virüsü solunum salgılarıyla çevreye yayma tehlikeleri nedeniyle grip belirtileri ortadan kalkmadan topluma karışmamaları gerekir. Aşılanma da grip virüsünden korunmada oldukça etkili bir yoldur. En ideali sonbaharda aşı olmaktır. Grip aşısı ne kadar erken yaptırılırsa o kadar erken bağışıklık kazanılır. Aşının koruyuculuğu, vücuda alındıktan 2 hafta sonra başlamaktadır.

Son Güncelleme: 28.12.2019 12:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37