banner55

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kadıoğlu'ndan sağlıklı beslenme önerileri

Evde sağlıklı beslenme uyarılarına dikkat çeken Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr.İlhan Kadıoğlu, sağlıklı beslenme önerilerde bulunarak topluma sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında büyük rol oynayan diyetisyenlerin 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü’nü kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Haziran 2020 Cuma 12:29
Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kadıoğlu'ndan sağlıklı beslenme önerileri

Evde sağlıklı beslenme uyarılarına dikkat çeken Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr.İlhan Kadıoğlu, sağlıklı beslenme önerilerde bulunarak topluma sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında büyük rol oynayan diyetisyenlerin 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü’nü kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi.

Koronovirüs hastalığının ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğuna dikkat çeken Kadıoğlu şunları söyledi:

Hastalığın bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Yakınımızda bulunan biri hapşırdığında, çevresine ve etrafa içerisinde virüs barındıran yaklaşık 20,000 küçük partiküller dağılır. 

COVID-19 tarzı virüslerin yayılımı ise havada hareketli kalması sebebi ile ve sizin onunla kontak halinde olmanız münasebeti ile ortaya çıktığını biliyoruz. Virüslerin belli hedef dokuları var. Koronavirüsün hedefi ise akciğerlerimizdir. 

Virüsler her yerde olabilir. Virüsün amacı kendi DNA veya RNA’sını konak hücreye göndererek kendini kopyalatmak ve böylece çoğalmaya devam etmekte. Bazı virüsler uyku halinde olabilir ve ortaya çıkmak için insanların yaşlanmasını, bağışıklığın zayıf düşmesini, beslenme eksikliklerini veya stres durumunu bekliyor olabilir. 

OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Obezite sıklığının dünyada giderek arttığı günümüzde diyetisyenlik mesleğinin öneminin her geçen gün daha da ön plana çıktığını belirten Kadıoğlu; “Ülkemizde hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının etkisiyle obezite her geçen gün artış göstermekte, halkın sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun beslenme plan ve programları üreten, sağlıklı nesiller için bireyi ve toplumu bilinçlendiren diyetisyenlerimizin, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde de büyük sorumluluklar üstleniyorlar, büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen, araştıran, değerlendiren ve çözüm yolları bulmaya çalışan tüm Diyetisyenlerimizin 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü’nü kutlarım" dedi.

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Ücretsiz Diyetisyen Dayanışma Hattı

Covid-19 Pandemi sürecinde sağlıklı beslenme ve ağırlık kontrolü ile ilgili tüm sorular için hafta içi 09:00-12:00 13:30- 16:00 saatleri arasında Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyen Dayanışma Hattını (0262 644 7250) arayarak ücretsiz randevu ve bilgi alınabileceğini hatırlatan Dr. İlhan Kadıoğlu çeşitli sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. 

- Karantina sürecinde Sağlıklı Beslenme Önemlidir.

- Sebze ve Meyve Tüketimi Ön Planda Tutulmalıdır.Mevsime Uygun ve Dayanıklı Sebze ve Meyveler Satın Alınmalı.

- Kuru Baklagiller Her Gün Tüketilebilir. Yemek Hazırlarken Temizlik ve İyi Pişirmek Önemlidir.

- Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun günde üç ana öğün tüketilmeli.

- Kahvaltı öğünü atlanmamalı. .

- Öğün aralarında besin değeri yüksek ancak enerji içeriği düşük besinler tüketmeli.

- Şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek olan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı.

- Lifli besinler önemli. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ürünleri, pirinç yerine bulgur pilavı, sebze ve meyve tüketin.

- Bol bol su içilmelidir. Günlük 1,5-2 litrenin (8-10 su bardağı) altına düşmemeli.

- 2 saatten uzun hareketsiz kalmamalı. Ev içi egzersizler tercih edilmeli.

- Hızlı vücut ağırlık kaybına neden olan popüler diyetler ve kontrolsüz zayıflama ilaçları kesinlikle uygulanmamalı.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37