İki doz aşıdan sonra antikor oluşmazsa ne olacak?

Bir virüs hastalığında immünoglobulin G tipi koruyucu antikorların gelişme süresi minimum 14 gün olarak kabul ediliyor. Aşı yapıldıktan sonraki gün kan tahlili yaptırılması durumunda antikor seviyesinde yükselme tespit edilememesinin doğal olduğunu belirten uzmanlar, bu sonucun aşının koruyucu olmadığı anlamına gelmediğini ifade ediyor.

04 Mart 2021 Perşembe 15:09
İki doz aşıdan sonra antikor oluşmazsa ne olacak?

BURSA (İGFA) - Uzmanlar, vücutta antikor oluşma sürecinin 3 haftaya, 1 aya hatta bazı durumlarda 6 haftaya kadar uzayabildiğine dikkat çekti. 2 doz aşıdan sonra antikor oluşmaması durumunda kişinin koruyucu önlemleri sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, aşıdan sonra antikor oluşması süreci ile ilgili bilgiler paylaştı. Antikor oluşması için en az 14 güne ihtiyaç olduğunu belirten Dr. Özer, "İkinci aşıyı yaptırdıktan sonra 14 gün geçmeden aslında kanda, serumda bakılan antikor seviyesinin yükselmesini beklemiyoruz. Aşıyı yaptırdıktan sonra ertesi gün kan tahlili yaptırıp antikor yükselmiş mi diye bakıldığında yükseldiğinin görülmemesi son derece normal bir durumdur. Bu sonuç aşının korumadığı anlamına gelmez. Antikorların henüz oluşmadığını ya da kanda tespit edilebilir düzeye henüz gelmediğini gösterir. En sağlıklı ölçüm minimum 14 gün sonra yapılmalıdır" dedi.

Antikorun kanda ne kadar süre kalacağına cevap vermenin ne kadar sürede oluşacağına cevap vermekten zor olduğunu ifade eden Özer, ikinci aşılamadan sonra da halen kişide antikor gelişmiyorsa çalışmayı bıraktıklarını söyledi. Aşılama yapılmasına rağmen maske, mesafe ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Özer, "Antikor gelişmeyen kişiler için konuyu kapatmak gerekiyor. Bu durumda da virüslere karşı önlemleri her zaman hayatlarında bulundurmaları ve korunmaya devam etmeleri gerekiyor” dedi. 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37