banner55

Pandemi şartlarında çekirdek aileyle sağlıklı bir bayram geçirmenin yolları

Pandemi dünyadaki tüm insanların hayatında önemli değişikliklere neden oldu. Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi Ramazan Bayramı kısıtlama ve kapanma ile geçecek.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Mayıs 2021 Salı 11:24
Pandemi şartlarında çekirdek aileyle sağlıklı bir bayram geçirmenin yolları

Pandemi dünyadaki tüm insanların hayatında önemli değişikliklere neden oldu. Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi Ramazan Bayramı kısıtlama ve kapanma ile geçecek. Bu süreçte beslenmenin bağışıklığı korumada çok önemli olduğunu ve aşırı şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tatlı bayramların vazgeçilmezidir. Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir. Basit şeker vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığımızı baskılayan, zayıflatan bir gıda” açıklamasında bulundu.

Tam kapanma nedeniyle evlerde kalınan bugünlerde fiziksel aktivitenin egzersizlerle sürdürülebilmesinin ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketmenin mümkün olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Bayram havasını yaşamak için evlerimizde farklı ve çeşitli yemekler yapmak isteriz ancak beyaz un ve şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işlerinin bu süreçte aşırı tüketilmemesine dikkat edilmeli. Biraz geç ve çeşitlendirilmiş bir kahvaltı, arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem ve geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır ve kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olur. Şeker, bağışıklık sistemini zayıflattığı için şekerli gıda tüketimine de özellikle dikkat edilmeli” dedi.

6 ÇAY BARDAĞINDAN FAZLA ÇAY TÜKETİLMEMELİ

Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin de tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ekmeği öğünlerde ikişer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Çay-kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılması gerektiğini belirten Tuba Örnek, “Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz” dedi.

BESLENMENİZDE YOĞURT, TURŞU VE KEFİRE YER VERİN

Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin” önerisinde bulundu.

BAYRAMDA YİYECEKLERİ BOL HAZIRLAMAYIN

Bayramlarda geniş aile ve eş dostla bir arada olunabilen zamanlara özlem duyulduğunu hatırlatan Tuba Örnek, “Sağlığımız için evlerimizde sadece ev sakinleriyle birlikte olacağımız bir bayram yaşayacağız. Bu durumda yiyeceklerimizi bol miktarda hazırlamamaya gayret etmeliyiz” dedi.

BESLENME VE DİYET UZMANI TUBA ÖRNEK’TEN SAĞLIKLI BAYRAM TATLISI TARİFİ:

Malzemeler:

3-4 yemek kaşığı yulaf
1 su bardağı süt (hayvansal veya bitkisel sütlerin hepsi olabilir)
1 tatlı kaşığı tarçın veya kakao tercihe bağlı
1 adet olgunlaşmış muz

2-3 ceviz

2-3 kuru meyve (küçük parçalara ayrılmış)

Yulafı sütte pişirin. Yulaf lapa olduğunda ocaktan alın ve muzu içine ezin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37