banner55

Ramazan ayında sağlam bir mide için ipuçları

Ramazan ayında sağlam bir mide için ipuçları

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Mayıs 2017 Salı 15:25
Ramazan ayında sağlam bir mide için ipuçları


Medical Park Gebze Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya Ramazan ayında sağlam ve sağlık mide için özen gösterilmesi ve uzak durulması gerekenleri yazdı.
Ramazan öncesinde bilinen kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, mutlaka kendilerini takip eden hekime başvurarak, orucun hastalık üzerine etkisi olup olmayacağı hakkında bilgi almalıdırlar.
OLMAZSA OLMAZ: SIVI
Ramazan ayında, en önemli konu yeterli sıvı alımıdır. Hem sıcak hava hem de oruç süresi uzun olduğundan, iftardan sonra alınacak su miktarı daha önemli hale gelmektedir. Normal yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı yaklaşık 2,5 lt civarındadır. Bu da yaklaşık 10-12 bardak suya denk gelmektedir.

Bu miktar iftar, sahur ve araya yayarak mutlaka tüketilmelidir.  Suyun yanı sıra, ayran, komposto, ev yapımı meyve suları da sıvı ihtiyacının karşılanmasında iyi bir seçenek olacaktır. Maden suları, eğer bir tansiyon hastalığınız veya böbrekle ilgili bir hastalığınız yoksa günde 1 şişe tüketilebilir. 


UZAK DURMAKTA FAYDA VAR
Ramazan ayını rahat geçirmek için tüketilmesi tavsiye edilmeyen ve uzak durulması gerekenler: Tuzlu, susatan veya çok şekerli içecekler. Örneğin; şalgam suyu, turşu suları, hazır konsantre meyve suları, gazlı içecekler gibi.
AZ AZ SIK SIK KURALINA RAMAZAN AYINDA DA DEVAM
Normalde uzmanlardan sık duyduğunuz bir cümle vardır. “Az az sık sık yemelisiniz”.  Peki demesi kolay, yapması nispeten zor olan bu beslenme şeklini ramazan ayında yapabilir miyiz? Aslında yapılabilir.  İftarda aşırı ve kremalı olmamak kaydıyla çorba ile yemeğe başlamak idealdir.  Sonrasında zeytinyağlı bir sebze yemeği, kızartılmamış et yemeği, salata tercih edilebilir.

İftarda, kokusuna bile dayanması güç olan pide yiyeceksek, miktarını abartmadan tüketelim. Pilav, makarnaya ramazan sofralarında yer vermeyelim; ama pilavsız yapamayanlar, pide yemeyip, karbonhidrat hakkını pilavdan yana kullanabilir.
TATLISIZ RAMAZAN OLUR MU?
Tatlısız hayat olmaz diyenler varsa da, şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İftardan 1 saat sonra bir nevi ara öğün yerine 1 porsiyon tüketilebilir. Bu arada tatlı yerine 1 porsiyon meyve tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. 

SAHURA KALKMAYI İHMAL ETMEYİN!
Mutlaka sahura kalkılmalı ve mümkün olduğunca hafif gıdalar tüketilmeli. Sahur için en uygun yemek kahvaltıdır. Haşlanmış 1 yumurta, birkaç adet ceviz, çiğ badem tüketmek de sizi hem zinde tutar hem de vitamin yönünden destekler.
Ramazan ayında, gastroenterologların en sık karşılaştığı şikayetlerden biri kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için yine sıvı tüketimi çok önemlidir.  Sindirim sistemi sağlığı için de önerilen diğer bir içecek de kefirdir. İçerdiği probiyotikler ile hem sindirim sisteminize hem de sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olmaktadır. Bunun yanında salataların üzerine serpiştirilecek haşlanmış baklagiller, semizotu salatası gibi değişik salata alternatifleri de gıdalardaki lif oranını artırarak, kabızlıktan koruyucu olur. 
Ramazan ayında aktif mide ülseri olanlar, ülseratif kolit, crohn hastalığı gibi aktif barsak ülserleri olan hastalar, karaciğer sirozu veya kanser hastası olanların oruç tutması sakıncalıdır.   


Son Güncelleme: 30.05.2017 15:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37