Yücel: Klimalarda bakım şart

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
20 Haziran 2016 Pazartesi 16:28
Yücel: Klimalarda bakım şart
Makina Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel yaptığı açıklamada klima kullanımının çok önemli olduğunu belirterek, “Klimaların seçiminden, montaj yerine, kullanımına ve bakımına kadar dikkat edilmesi gereken bir çok konu vardır” dedi.

Yücel şunları söyledi: 
Evlerimizde, iş yerlerimizde, alışveriş merkezlerinde, okullarda, hastanelerde ve turistik tesislerde ısıtma ve soğutmada kullanılan en önemli cihaz klimadır. Bölgemiz özellikle yaz aylarında klima kullanımının yoğun olduğu bir alan olduğundan, klimaların seçiminden alımına, montaj yerine, kullanımına, bakımına kadar dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır.


Gün geçtikçe yaygınlaşan kaset tipi split klimalar vasıtasıyla ortamı soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan hava, mekânlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Kaset tipi split klimanın çalışma prensibinden dolayı ortam havası içerisinde bulunan mikroorganizmaların klima içerisinde uygun sıcaklık ve nem ortamında üreyebilme şartları oluşur. Klima içerisinde üreyen ve daha sonra fan vasıtasıyla ortama gönderilen havanın bakteri, mantar ve küfler gibi zararlı canlılardan tamamen arındırılması gerekir. 

Bunun için en fazla on beş günde bir klimanın hava filtresinin temizlenmesi, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce de kimyasallarla periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Yapılacak periyodik bakım, klima içerisinde üremiş mikroorganizmaları temizleyecektir. Bunun yanında enerjinin gün geçtikçe pahalı hale gelmesi, kullandığımız kaset tipi split klimadan en yüksek performansı elde etmemiz gerçeğini ve gereğini ortaya çıkarmıştır. 

Klimaya yapılacak periyodik bakım aynı zamanda klima serpantinlerinde ısı transferinin rahat şekilde gerçekleşmesini sağlar, bu da enerji tasarrufuna ve istenilen konfora daha kısa sürede ulaşılmasına neden olur. Kaset tipi klimalarda filtre temizliğiyle yapılan hafif bakım, klimanın performansını artırır. 

Ancak daha sağlıklı bir ortam havası teneffüs edebilmemiz için klimalara yılda en az iki kez, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce yetkili servislerce bakım yapılması gerekir. Kaset tipi klimalara yapılacak periyodik bakım, klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesinden kurtararak faydalı bir biçimde kullanımını sağlar ve klimanın kullanım ömrünü artırır.

Klimaların bakımı ve kullanımı büyük önem taşımaktadır. Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlıklı bir yaşama kapı açarken, bakımı yapılmayan klimalar,  ideal filtreleme yapamayacağından toz, partiküller ortamda kalır,  küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur. 

Split klimalar, mevcut ortamdaki havayı sirküle ederek çalışır. Bir kişi hapşırık veya öksürükle virüsü ortama saldığında, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakır ve o ortamın sağlıksız olmasına neden olur.

Klimalara yapılacak periyodik bakım, aynı zamanda klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesini önleyerek klimanın kullanım ömrünü de artırmaktadır.

Gerçek şu ki, ciğerlerimize giren  havanın %90‘ını kapalı ortamlarda soluyoruz ve çoğu kez, kapalı ortamların havası açık ortamlara göre yaklaşık 10 kat‘a kadar daha kirli olabiliyor.

Kentimizde, en basitinden alışveriş merkezleri, hastane, otel, okul ya da toplu taşım araçları gibi kamuya açık alanlarda kullanılan klima ya da havalandırma sistemlerinin temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması maalesef bulunmamaktadır. Bu anlamda yetkililerin, gerekli denetimleri yapmasına ilişkin çalışmalar başlatmalarını bekliyoruz.

TEMEL DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
 1.Ev ve ofislerimizdeki klimalarımızı soğutma moduna almadan önce detaylı bir servisten geçirip filtrelerini iyice temizleyiniz.

2. Ev ve ofislerimizdeki klimalarımızın kumandalarındaki soğutulacak dereceyi 24-26 ºC’ye ayarlayınız. Bu sıcaklıktaki bir hava hem klima verimliliği hem de sağlık açısından idealdir.

3. Birçoğunun yaptığı gibi kumandayı 18 ºC’ye ayarlamak, klimanın hava sıcaklığını çok uzun sürelerde ve zorlanarak bu sıcaklığa indirmeye çalışacağından enerji sarfiyatının artmasına neden olacaktır.

4. Arabalarımızdaki klimaları çalıştırmadan önce arabanın pencerelerini açarak bir süre açık tutmak hem içerde oluşan sıcak havanın hızlıca tahliyesini hem de bu havayı solumamamızı hem de araç klimasına yük binmemesini sağlayacaktır.

5. Araç klimalarında da termostat değerini 22 ºC’nin altına ayarlamayınız.

6. Sıcak ortamlardan soğuk ortamlara ani girişler soğuk çarpmalarına hatta kısmi felçlere neden olabilir. Bu yüzden sıcaktan bunalmış olsak dahi, soğuk ortama girdiğimizde hemen klimanın esintisinin önünde durmamalıyız.

7. Klimalarımızın kullanımından dolayı oluşan yoğuşma sularının binalarımızda herhangi bir nem problemine sebep olmayacak şekilde uzaklaştırınız.

8.Klimalarımızın yılda en az 2 defa yaz ve kış bakımını yapmalıyız. 



Son Güncelleme: 20.06.2016 23:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37