Bakan Kurum, Türkkan’a verdiği cevapta Körfez İlimtepe TOKİ’de mağdur yok dedi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Körfez İlimtepe’de TOKİ tarafından başlatılan ancak hala bitirilemeyen 1.500 konutluk projeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Bakan Kurum’dan, Türkkan’a verdiği cevapta hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik açıklama gelmedi.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
21 Eylül 2022 Çarşamba 18:07
Bakan Kurum, Türkkan’a verdiği cevapta Körfez İlimtepe TOKİ’de mağdur yok dedi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Körfez İlimtepe’de TOKİ tarafından başlatılan ancak hala bitirilemeyen 1.500 konutluk projeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Bakan Kurum’dan, Türkkan’a verdiği cevapta hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik açıklama gelmedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Körfez İlimtepe’de 3 yıldır evlerine kavuşamayan TOKİ mağdurlarını mağduriyetleri ile baş başa bıraktı.

Bakanlıktan hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik hiçbir çalışma yok.

Bakan Murat Kurum İYİ Partili Lütfü Türkkan’ın önergesine cevap verdi.

Önergesinde Türkkan’ın özellikle vurgu yaptığı mağduriyetlerin nasıl giderileceği yönündeki soruya cevap verilmedi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Körfez İlimtepe’de TOKİ tarafından başlatılan ancak hala bitirilemeyen 1.500 konutluk projeyi TBMM gündemine taşımış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için soru önergesi vermişti.

Türkkan’ın 8 soruluk uzun önergesine cevap veren Bakan Kurum, konutlarla ilgili yapılacak yeni ihaleye ait tarih belirtti. Bakan, 1.Etap 496 konutun yeniden ikmali için 13 Ekim 2022, 2.Etap 1010 konut içinse 26 Ekim 2022 tarihinde ihale yapılacağını söyledi.

TOKİ sosyal konut projelerinde konut satış fiyatlarının projenin ihalesi yapıldıktan sonra ve ihale bedeli dikkate alınarak belirlendiğini ve kar amacı güdülmediğini ifade eden Bakan Kurum, İYİ Partili Türkkan’a vatandaşların mağdur olmasının söz konusu olmadığını söyledi. Cevabında bu ifadeyi kullanan Kurum, Türkkan’ın; aradan geçen 3 yıllık süre zarfı nedeniyle hak sahiplerinin bugüne kadar yaşadığı ve yapılması düşünülen yeni ihale sürecine kadar yaşayacakları mağduriyetin nasıl giderileceği yönündeki sorusunu cevapsız bıraktı.

Türkkan’ın önergesi ve Bakan Kurum’un önergeye verdiği cevap şu şekilde:

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı İlimtepe'de yaklaşık 3 yıl önce TOKİ tarafından 1.500 Sosyal Konut Projesi başlatılmış, kura aşamasında hak kazanan vatandaşlardan daire tipine göre 500 TL ile 1.000 TL arasında değişen oranlarda bedel toplanmıştır. Aynı dönemde başlayan projeler (Tuzla, Gebze, Sekbanlı, Sepetçi) bitirilmesine ve aradan 3 yıl geçmesine rağmen Ilimtepc Projesi'nde yüklenici firma, artan maliyetleri gerekçe göstererek TOKİ 2. Etabı için tasfiye hakkını kullanma kararını açıklamış, 23 ay taahhütlü olan proje, ihale tarihinden 12 ay geçmesine rağmen %15 tamamlanma oranının altında kaldığından sözleşme fesih maddesini talep etmiştir. Bu durum projede hak sahibi olan 1.500 dar gelirli vatandaşın mağdur edilmesine yol açmıştır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

I-Aynı dönemde dar gelirli vatandaşlar için başlatılan konut projeleri bitirilmesine ve konutlar teslim aşamasına gelmesine rağmen, Körfez İlimtepe'de 1.500 Konut Projesi neden bitirilememiştir, 3 yıldır anahtar bekleyen ve mağdur edilen vatandaşlar süreç hakkında neden bilgilendirilmemiş ve kendilerine bir açıklama yapılmamıştır?

2-Körfez İlimtepe'de yüklenici firmalar, diğer yüklenici firmalara kıyasla neden projelerini %15 seviyesine bile getirememiştir, bunun gerekçeleri nelerdir?

3-Yılbaşından bu yana projenin hayata geçemeyeceği tamamlanma oranından anlaşılmasına rağmen bu konuda neden çözüm üretilememiş ve vatandaşların mağdur edilmesine izin verilmiştir?

4-Proje ile ilgili İmar Müdürlüğü tarafından istenen, hak sahiplerince ödenen bedellere ait banka dekontları teslim edilmesine rağmen neden bu konuda İmar Müdürlüğü tarafından bir açıklama ve hak sahiplerine geri dönüş yapılmamıştır?

5-Tekrar ihale edilmesi beklenen bu projenin, dar gelirli vatandaşların bütçesine getireceği ek maliyet nedeni ile daha fazla mağdur edilmemeleri için hak sahiplerini rahatlatacak şekilde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

6-Aradan 3 yıl geçmesine rağmen projeyi tamamlayamayan ve hak sahibi olan 1.500 dar gelirli vatandaşın mağdur edilmesine yol açan yüklenici firmaya Bakanlık tarafından herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?

7-Aradan geçen 3 yıllık süre zarfı nedeniyle hak sahiplerinin bugüne kadar yaşadığı ve yapılması düşünülen yeni ihale sürecine kadar yaşayacakları mağduriyetin giderilmesi için Bakanlık tarafından getirilmesi düşünülen çözüm önerileri bulunmakta mıdır, bunlar nelerdir?

8-Körfez İlimtepe'de 3 yıldır projenin tamamlanmasını bekleyen ve mağdur edilen vatandaşlar hangi tarihten itibaren evlerine kavuşabilecektir?

CEVAPLAR:

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından uygulaması hayata geçirilen "Kocaeli ili, Körfez ilçesi, Yarımca Mahallesi, İlimtepe Mevkii 2.Etap 1010 Adet Konut, 24 adet dükkan ve 1 adet cami inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi” ile "Kocaeli ili, Körfez ilçesi, Yarımca mahallesi, İlimtepe mevkii 1 .etap 496 adet konut, 24 adet dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi”nin yüklenici firmaları 13.05.2022 tarihli ve 5546 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'na istinaden sözleşmelerinin feshini talep etmiş olup TOKİ Başkanlığı tarafından da bu yönde işlem tesis edilmiştir.

1.Etap 496 konutun yeniden ikmali için 13 Ekim 2022, 2.Etap 1010 konutun ise 26 Ekim 2022 tarihinde ihalesi yapılması planlanmaktadır.

100 000 (yüz bin) Sosyal Konut Projesi kapsamındaki Kocaeli Körfez 1500 Konut Projesi'nde daha önce başvuru, kura, kura sonucu ve sözleşme imzalama süreçleri hakkında tüm hak sahiplerine bilgilendirme yapılmış olup, sadece konutların ihalesi yapıldıktan sonra maliyet çalışması tamamlanıp sözleşme imzalama aşamasında bilgilendirme yapılacaktır.

TOKİ sosyal konut projelerinde konut satış fiyatları projenin ihalesi yapıldıktan sonra ve ihale bedeli dikkate alınarak belirlenmekte, kar amacı güdülmeden, maliyetine, düşük peşinat ve uzun vadeli taksitlerle satışa sunmakta olup vatandaşlarımızın mağdur olması söz konusu değildir.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37