Başaran: İşçilerimiz zor durumda ama iktidar kayıtsız

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Ömer Faruk Başaran,“1 Mayıs haksızlıkla mücadelenin, birlik olmanın, tek yumruk halinde dayanışmanın günüdür. Alın terinin, emeğin günüdür. Alın terinin gerçek sahibi emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Nisan 2021 Cuma 22:58
Başaran: İşçilerimiz zor durumda ama iktidar kayıtsız

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Ömer Faruk Başaran,“1 Mayıs haksızlıkla mücadelenin, birlik olmanın, tek yumruk halinde dayanışmanın günüdür. Alın terinin, emeğin günüdür. Alın terinin gerçek sahibi emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum”dedi.

Evde kalın çağrılarına rağmen milyonlarca işçinin çalışmaya devam ettiğinin altını çizen Başaran “Bu dönemde işçiler ciddi sorunlarla karşı karşıya. Salgına karşı yeterli önlem alınmadan çalışmak zorunda kalıyorlar, ücretsiz izin ya da yıllık izin kullanmak zorunda bırakılıyorlar ve işten çıkarmalar sürüyor”dedi.

Başaran yaptığı yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

DURUM ÇOK VAHİM

Tam kapanma döneminde işçiler birçok sorunla karşı karşıya bırakılmıştır.Hükümet keyfi, bilimden uzak, akl-ı selim dışı uygulamalarla toplumun yarısını zor durumda bıraktı. Çalışana, koronavirüse yakalanması durumunda sorumluluğun kendisine ait olduğunu kabul eden bir belge imzalatan işyerleri olduğu bildirildi. Sağlık işçileri arasında koronavirüs vakalarının sayısı artmaya devam ediyor. İşçiler ulaşımda sorun yaşıyor. Gebze, Çayırova ve Tuzla tersaneler bölgesinde, birçok servis ve minibüsün tıka basa dolu olduğunu gösterengörüntüleri paylaşanlar var. Ayrıca birçok işçi, toplu taşımalarda kalabalık seyahat edildiğini ortaya koyan video görüntüleri yayınlıyor. Bunların hepsi sosyal medyada ve bazı yayın organlarında var. Olumsuz şartları sosyal medyada duyurmaya çalışan işçilerin ise işten atıldığı, gelen haberler arasında. Durum gerçekten çok vahim.

BÜTÜN VATANDAŞLARIN GELİRLERİ DEVLET GÜVENCESİNE ALINMALI

İşten çıkarmalar konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) uyarısını hatırlatan Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Ömer Faruk Başaran, "ILO, ‘hükümetler gerekli önlemleri almazsa ve eş güdümlü davranmazsa, Covid-19 salgını bütün dünyada en az 25 milyon yeni işsiz yaratacak’ diyor. Türkiye gerekli önlemleri almazsa bunun en az 1 milyonunun Türkiye'de olması kaçınılmaz. Bu yüzden işten çıkartmalar yasaklanmalı ve bütün yurttaşların geliri, devlet tarafından güvence altına alınmalı" dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR SÜRÜYOR

Sendikaların işten çıkarmanın yol açacağı gelir kaybına karşı, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının devreye sokulması talebini hatırlatan Başaran, Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanmanın kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Başaran şöyle devam etti:

Salgın döneminde işten çıkarmalar sürüyor. Kod-29 ile işten atılan binlerce emekçimizin sesini duymazdan gelen iktidar, 17 günlük tam kapanmada bile, üstelik Ramazan ayında olmamıza karşın, bir destek paketi açıklayamadı. Üretimin bel kemiği olan işçilerimizin durumu daha ne kadar böyle devam edecek? ‘Kombiyi ateşleyemeden kış geçirdik’ diyen işçilerimiz var. Birçok sektörde işten çıkarmalar yaşanıyor. Buna en çok, sendikalaşmanın da olmadığı taşeron şirket çalışanlarının maruz kaldığı görülüyor. Birçok şirket, çalışanlarını ücretsiz izne ya da yıllık izinlerini kullanmaya zorluyor. İstanbul İşçi Sendikaları Platformu'nun araştırmasına göre, özellikle AVM ve mağazalarda yaygın olan bu duruma kim dur diyecek? İşçilerimizin sendika örgütlenmelerinde de türlü türlü engeller çıkarıldığı bize bildirilen sorunlar arasında.

İŞÇİLERİMİZ AŞILANMAK İSTİYOR

‘İşçilerimiz, kapanma veya kısıtlamadan önce aşılanmak istiyor’ diyen Başaran, Hükümet’in aşı politikasındaki başarısızlığına dikkat çekti. Tam kapanmada bile Türkiye’nin yüzde 60’ından fazlasının çalışmak durumunda kaldığını ifade eden Başaran, “Salgın döneminde yan yana, omuz omuza çalışmak zorunda olan işçilerimiz, haklı olarak aşılanmak ve salgından korunmak istiyor. Aşılanarak, güvenle çalışmak istediklerini belirten işçilerimizin sesini Hükümet daha ne kadar duymazdan gelecek?” diye sordu. Başaran, Hükümet’in acil olarak aşağıdaki tedbirleri uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.

Salgına karşı tüm önlemler eksiksiz alınmalı, denetim tam uygulanmalı.

İşçilerimiz öncelikli olarak aşılanmalı.

Ücretsiz izinler ve yıllık izinler salgın süresince kaldırılmalı.

İşten çıkarmalar yasaklanmalı.

İstifa yasaklanmalı.

Servis ve toplu taşımalara derhal denetim getirilmeli, kararlılıkla uygulanmalı.

Ücretlerdeki vergiler alınmamalı, kesinti yapılmamalı.

Evden çalışma sistemine uygun işyerleri derhal kapanmaya alınmalı

GELECEK PARTİSİ İŞÇİLERİMİZİN GELECEĞİ

‘İşçilerimiz, üretimin bel kemiğidir, Türkiye’nin lokomotifidir’ diyen Ömer Faruk Başaran, Gelecek Partisi’nin, kurulduğu günden bu yana alın teri döken tüm işçilerin haklı mücadelelerinde yanlarında olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

Biz Gelecek Partisi olarak işçilerimizin haklı mücadelelerinde yanlarında olmaya devam edeceğiz. Kocaeli’nde yapmış olduğumuz temaslarda ve ziyaretlerde haksızlıkları, adaletsizlikleri her daim dile getiren işçilerimizin, sıkıntılarını ve mevcut sorunlarını bizler de her platformda gündeme getirmeyi sürdüreceğiz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37