CHP, 'Çocuk Hakları İzleme Komisyonu' istedi

Kanun teklifini Meclis'e sundular

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Nisan 2016 Pazartesi 21:48
CHP, 'Çocuk Hakları İzleme Komisyonu' istedi
CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve beraberindeki CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri, ‘Çocuk Hakları İzleme Komisyonu’ kurulması yönündeki kanun teklifini Meclis’e sundu.


CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in de aralarında bulunduğu CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel Meclis’te ‘Çocuk Hakları İzleme Komisyonu’ adı altında yeni bir ihtisas komisyonu kurulması hazırladıklarını yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
 
ÇOCUK HAK İHLALLERİNDE CİDDİ ARTIŞ VAR
Çocuk Hakları İzleme Komisyonu yasa tasarısını TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sunduklarını ve tasarı hakkında mecliste de bir basın toplantısı gerçekleştirdiklerini dile getiren CHP Milletvekili Hürriyet, Türkiye’de yaşayan çocukların pek çok sorunla boğuştuğunu belirtti.

Hürriyet, “Türkiye 1990 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1995 yılında onaylayarak iç hukuk normu haline getirmiştir. Ancak Sözleşme’nin imzalandığı tarihten bu yana ne yazık ki çocuk hak ihlalleri devam etmekte, bazı alanlarda yaşanan hak ihlallerinde ciddi artışlar yaşandığı açıkça görülmektedir. Son zamanlarda en çok dikkat çeken cinsel istismar olaylarının yanı sıra cinsel sömürü, çocuk işçiliği, ihmal ve şiddet, erken yaşta zorla evlilik sorunlarıyla da mücadele ediyor” açıklamasında bulundu.
 
İSTATİSTİKLERE GÖRE SUÇLAR SÜREKLİ ARTIYOR
Çocuk Hakları İzleme Komisyonu’nun kurulmasını isteme nedenlerinin, Türkiye’de çocukların karşılaştığı sorunların istatiksel verilerini de sunarak anlatan CHP Milletvekili Hürriyet, “Türkiye’de 2014 yılı itibarıyla çalışan çocuk sayısı 893 bine ulaştı. Çocuklara karşı cinsel saldırı, taciz ve tecavüz davalarında 2008’den 2013’e kadar yüzde 400 artış oldu.

Her üç evlilikten biri, erken yaştaki çocuk evlilikler. 2002 yılından bu yana çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları 4 kat arttı. 2013 ceza istatistiklerine göre, çocukların cinsel bütünlüğüne karşı en az 19 bin 757 suç davası açılmış. Bu, cinsel saldırı suçlarının yüzde 46’sını oluşturdu. Bunlardan 14 bin 417’si ise mahkumiyet aldı. Son 11 yılda çocuk mahkemelerinde açılan dava sayısı yüzde 500 arttı. Cezaevindeki çocuk sayısı ise yüzde 50’lerde” şeklinde konuştu.
 
YASA TEKLİFİ ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ OLSUN  

Türkiye’de yaşanan olumsuzluklardan en çok payı çocukların aldığı ve çocukları korumanın Türkiye’nin geleceğini korumakla aynı anlama geldiğini ifade eden Hürriyet, “Çocuk Hakları İzleme Komisyonu yasa teklifi; Türkiye’de ve dünyada çocuk hakları gelişmelerini izlemek, ülkedeki uygulamaları bu gelişmelerle uyumlaştırmak, çocuk hakları konusunda farkındalığı artırmak, çocuk hakları ihlallerini önlemek ve yasama sürecinde çocuk haklarını  gözetmek için hazırlandı.

Meclis Başkanlığı ve meclisimizde temsil edilen siyasi partiler bu teklifimize destek vererek çocuk haklarının siyaset üstü gördüklerini ortaya koyacaklarını düşünüyorum. Çocuk Hakları İzleme Komisyonu yasa teklifi çocuklara 23 Nisan hediyesi olsun” açıklamasında bulundu.
 
UZMAN MİLLETVEKİLLERİ GÖREV YAPACAK
Üye sayısı Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde belirlenecek olan komisyon üyeleri partilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki sayılarının üye tam sayısına oranı ölçüsünde temsil edilecek. Bir yasama döneminde iki seçim yapılacak ve komisyon üyelerinin görev süreleri iki yıl olacak.

Çocuk Hakları İzleme Komisyonu siyasi parti gruplarının yüzde oranlarına göre bir başkan, iki başkanvekili, bir sözcü ve bir katibi; üye tam sayısının salt çoğunluğuyla yapılacak olan toplantıda, katılanların salt çoğunluğuyla ve gizli oyla seçilecek. Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyeleri belirlenirken çocuk hakları konusunda uzman milletvekillerine öncelik tanınacak.
 
DAVALARA KATILABİLECEK
Her yıl rapor hazırlayacak olan Çocuk Hakları İzleme Komisyonu; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından havale edilen çocuklara yönelik hak ihlalleri ayrımcılık iddialarına ilişkin başvuruları ile basın veya benzeri organlardan haricen öğrenilen ihlal iddialarına ilişkin gerekli görüldüğü takdirde resen incelemek ve gerekli gördüğü hallerde ilgili mercilere iletecek.

Komisyon ayrıca gerekli görmesi hâlinde çocuklara yönelik olarak uygulanan, istismar, şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idarî, cezaî, hukukî her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilecek. 



Son Güncelleme: 26.04.2016 00:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37