Yurt çapında referandum protestoları

Yurt çapında referandum protestoları

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Eylül 2017 Pazar 19:58
 Yurt çapında referandum protestoları


KADIKÖY'DE 'IRAK'TAKİ REFERANDUM İPTAL EDİLSİN' EYLEMİ

KADIKÖY'de Karakalpaklılar Eğitim, Kültür ve Töre Derneği'nin çağrısı üzerine bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, Irak'da yapılacak olan referandumun iptal edilmesi için eylem yaptı.

Karakalpaklılar Eğitim, Kültür ve Töre derneğinin çağrısı üzerine Kadıköy Rıhtım'da bir araya gelen yaklaşık 300 kişi İskele Meydan'a doğru yürüyüşe geçti. 

Türk ve Türkmen bayrakları taşıyan grup sloganlar attı. Türkmeneli ve Türk yurtlarında şehit olanlar için saygı duruşunda bulunup istiklal marşı okuyan grup adına Türkmeneli İnsan Hakları Derneği başkanı Savaş Avcı açıklama yaptı.

"KERKÜK'TE İNSANLARIMIZ TEDİRGİNLİKTE"

Avcı, “Başta Türkmeneli ve Kerkük olmak üzere, Telafer, Musul ve Erbil'de yükselen Türkmen feryadının sesi olmak için buradayız. Türkmen kardeşlerimize 'siz yalnız değilsiniz' demek için buradayız. Kerkük'ün Türklüğü için buradayız. Irak'ta Türkmen varlığı var olma-yok olma mücadelesi içindedir. Biz burada dururken, Kerkük'te insanlarımız tedirginlikte, can güvenlikleri kalmamıştır" dedi.

"KERKÜK ELİMİZDEN ALINMAK İSTENMEKTE"

Türklerin 2 bin seneden önce Irak'ta varlıklarını sürdürdüklerini belirten dernek başkanı Avcı açıklamasının devamında, “Ancak bu güne kadar böyle tehlikeler ile karşı karşıya kalmamıştır. Zira şehitlerimizin kanıyla sulanan o topraklar bugün elimizden alınmak istemekte. Barzani paçavra bayrağı ile Kerkük'ü elimizden almak istemekte" ifadelerini kullandı.

"TOPRAKLARIMIZI MASADA ALMAYA KALKMAKTALAR"

Karakalpaklılar Eğitim, Kültür ve Töre Derneği Başkanı Volkan Sancak ise, “Gökbayrak altında yıllardır bölgede canlarını kanlarını feda ederek Türklüğü ve Türkmeneli'ni savunan Kerküklü soydaşlarımızı savaş ve silahla yıldıramayan bölgesel Kürt yönetimi er meydanında alamadığı Türk topraklarını masada almaya kalkmaktadırlar. Dili Türk, dini Türk Kerkük topraklarına bir bayrak dikilecekse o da gökbayraktan başkası olmayacaktır" şeklinde konuştu. 

İZMİR’DEN IRAK KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ’NE TEPKİ
 
İZMİR'de Tanrıdağ Türkçüler Derneği İzmir İl Temsilciliği, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararını protesto etti. İl temsilcisi Ahmet Tuğrul, Musul ve Kerkük’ün Misak-i Milli sınırları içinde kaldığını, burayı korumanın her Türk’ün vazifesi olduğunu söyledi.

Tanrıdağ Türkçüler Derneği Türkiye’nin dört bir yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için yapacağı referanduma karşı Karşıyaka İskelesi önünde basın açıklaması yaptı. Ellerinde Türk, Azeri ve Türkmen bayraklarıyla toplanan yaklaşık 50 dernek üyesi burada “Kerkük Türktür, Türk kalacak", “Bozkurtlar ulusun tanrı Türk’ü korusun", “Telafer Türktür Türk kalacak", “Ne mutlu Türk'üm diyene" sloganları attı. Grup adına basın açıklaması yapan Tanrıdağ Türkçüler Derneği İzmir İl Temsilcisi Ahmet Tuğrul, referanduma karşı olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Asırlardır Türk toprağı ve Türk’ün Ortadoğu'daki kalbi olan Kerkük, yıllardır uğradığı zulümlere rağmen dimdik ayakta kalmış, cehenneme dönen Irak coğrafyasında Türk’ün haykırışı olmuştur. Gökbayrak altında yıllardır bölgede canlarını kanlarını feda ederek Türklüğü ve Türkmenliği savunan Kerküklü soydaşlarımızı savaş ve silahla yıldıramayan bölgesel Kürt yönetimi, şimdi er meydanında alamadığı toprakları masada almaya kalkışmaktadır. Dili Türk, özü Türk, soyu Türk olan Kerkük topraklarına eğer bir gün bir bayrak dikilecekse bu gökbayraktan başka bir bayrak olmayacaktır. Osmanlı Devleti’nden bu yana bölgedeki Türk nüfusu yüzde 90’ın altına hiç düşmediği halde Kerkük’te Türk’ten başka bir milletten söz etmek gaflettir. Mevcut Irak yönetimi eğer ki bu referanduma engel olmaz ise Irak’ın bozulan toprak bütünlüğü bölgeye savaştan başka bir şey getirmeyecektir."

Musul ve Kerkük’ün Misak-i Milli sınırları içinde kaldığını belirten Tuğrul, “Orası Türkiye Cumhuriyeti topraklarından ayrı görmediğimiz öz vatanımızdır" dedi. Açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız şekilde dağıldı.

BAŞKENTTE 'KERKÜK' PROTESTOSU
 
ANKARA'da Tanrıdağı Türkçüler Derneği üyesi bir grup, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) pazartesi günü yapılacağını açıkladığı Irak'tan ayrılmayı öngören 'bağımsızlık referandumu'na tepki gösterdi.

Tanrıdağı Türkçüler Derneği üyesi yaklaşık 100 kişi, akşam saatlerinde Güvenpark'ta toplanarak, IKBY tarafından Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referanduma tepki gösterdi. Gruba, Karakalpaklılar Gençlik Hareketi ile Adana Turancılar Derneği de destek verdi. Ellerinde Türk bayrakları ve Irak Türkmen bayrakları taşıyan grup, 'Kerkük Türk'tür Türk kalacaktır' sloganları attı.

Grup adına basın bildirisini okuyan Tanrıdağı Türkçüler Derneği Disiplin Kurulu Başkanı Adem Özkılıç, "Mevcut Irak yönetimi, eğer bu referanduma engel olmazsa Irak'ın bozulan toprak bütünlüğü bölgeye savaştan başka bir şey getirmeyecektir. Musul ve Kerkük, Misak-ı Milli sınırlarımız içinde kalan ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarından ayrı görmediğimiz öz vatanımızdır. Bu toprakların korunması, Türkiye Cumhuriyeti'nin vazifesidir" dedi. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 24.09.2017 20:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37