Hatırlanacağı gibi 20 Ekim 2018 tarihinde yani bundan 11 ay önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 milyar liralık yatırım tutarıyla hayata geçirilmesi planlanan ve Kocaeli Metrosu'nun ilk ayağını oluşturan Gebze OSB-Darıca Sahil Hattı'nın temeli törenle atılmış, Gebze Kent Meydanı'nda düzenlenen temel atma törenine, dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Fikri Işık, İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Cemil Yaman, dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Eski Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katılmıştı.
Temelin atıldığı saatlerde bir konuşma yapan dönemin Kocaeli büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’da  “Bu yatırım, hem yatırım tutarı hem özellikleriyle Kocaeli için yeni bir zirvedir. Bütün yatırım maliyeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Metromuz, en yüksek teknoloji ile hizmet verecek. Metro araçlarımız sürücüsüz çalışacak. Yolcu güvenliği sistemleri mevcut bütün metrolardan ileri olacak. Metromuz, yer altı otoparkları, park et devam et merkezleri, bisiklet parkları, Marmaray'a, banliyö hattına, hızlı trene bağlantılarıyla yolcuları toplayan ve dağıtan bir kalp gibi çalışacak. Metromuz tam kapasiteyle çalıştığında, karşılıklı seferlerde saatte 64 bin kişi aynı anda yolculuk yapabilecek. 4 kişilik otomobil üzerinden hesaplarsak, saatte 16 bin araba trafikten çekilecek. Trafik stresinden, zaman israfından, egzoz gazlarından, yakıt giderinden kurtulacağız.” diyerek aslında Metro’nun Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan herkes için hava kadar, su kadar, ekmek kadar önemli olduğunun da altını çizmeye çalışmıştı.
Aradan geçen zaman zarfında Türkiye’yi kasıp kavuran ekonomik kriz bir taraftan 31 Mart ve 23 Haziran tarihinde yapılan yerel seçim üst üste geldi, Hepimiz bu zamana kadar görmediğimiz, yaşamadığımız ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldık, Dev firmalar iflas etti, Projeler ötelendi, İnşaat sektörü de hiç olmadığı kadar küçülmek zorunda kaldı.
31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde İbrahim Karaosmanoğlu’nun yerine AK Partinin Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak gösterilen Tahir Büyükakın’da seçimi kazandığının daha ertesi haftası pek çok sorun ile karşı karşıya kalmasına rağmen yüzlerce problemden daha fazla sıkıntı yaratacağı belli olan “Metro Projesini” kucağında buldu.
Geçtiğimiz yıllarda paradan beş sıfır atıldığından olsa gerek vatandaş çoğunlukla Metro Projesini 5 milyar olarak anlıyor dolayısı ile “Büyükşehir 5 milyarlık projeyi de hayata geçiremeyecekse neyi yapacak.?” diye muhalefet yapıyor ancak çok kısa bir zaman sonra 5 milyar liralın aslında 5 katrilyon olduğunun farkına varınca “ Gerçekten büyük proje imiş, böyle bir projeyi yıllar önce İstanbul yapamadı, Ankara yapamadı, Kocaeli büyükşehir nasıl yapacak” diyerek yanlış düşündüğünün farkına varıyor.
Vatandaş bu şekilde düşünürken başkanlık koltuğuna oturduğu andan itibaren başta Metro olmak üzere  tamamlanamayan projeleri bir şekilde çözüme ulaştırmanın mücadelesini veren Tahir Büyükakın  en azından bizim için belki de siyasi hayatının ilk büyük hamlesin Metro üzerinden yapıp bu hamleyi de başarmış  siyasetçi olarak tarihe geçmiş oldu.
Tahir Büyükakın’ın yaptığı diplomasi sonrası   18 Eylül 2019 tarihinde Kocaeli'de Gebze-Darıca metrosunu Ulaştırma Bakanlığı yapacağı ile ilgili  Karar Resmi gazetede “Buna göre şehir içi raylı sistemler kapsamına alınan ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait Gebze OSB-Darıca Sahil Raylı Sistem Hattı’nın inşası için gerekli iş ve işlemler konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkili olacak.” şeklinde yayınlamış dolayısı ile Kocaeli’de yaşayan vatandaşların sırtından 5 milyarlık bir yükte kalkmıştı.
Biz Kocaeli Metro Projesinin Altyapı ve Ulaştırma bakanlığına devredilmesinin Resmi gazetede yayınlanması sonrasında fikirlerimizi yine bu sütunlardan aktarmaya çalışmış, çalışırken de “Burada mesele Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce metroyu kullanmaya başlamalarıdır, Metro yeter ki en kısa zamanda tamamlansın da kim yaparsa yapsın, hedef vatandaşın mutluluğudur, Gelecek günlerde kangren olacak bir rahatsızlığı giderdiği içinde herkes Tahir Büyükakın’a teşekkür etmelidir” diye sözümüzü bağlamıştık.
O günlerde bizim yazımıza belli belirsiz muhalefet olmuş ancak biraz bizim yoğun tempomuzdan birazda gündemin bambaşka konulardan oluşması sebebi ile bu eleştirilere ayıracak zaman bulamamıştık.
Şu sıralar hafta sonları bilindiği gibi daha çok düğün-sünnet ve aşılışlar ile geçiyor, Bizde 35 yıldır bu bölgede yaşayan yazan-çizen başarısızda olsak siyaset yapan birisi olarak bizi davet edenlerin organizasyonlarına katılmaya çalışıyor o organizasyonlarda yapılan kulislere dahil olup konuşulanları dinliyoruz.
Bu hafta sonu da katıldığımız organizasyonlardan bitap düşmüş bir şekilde son düğün merasimini de aradan çıkarmak için salondan içeriye girmiştik ki bir anda kendimizi bölgede uzun yıllardır siyaset yapan bir  grubun ortasında bulduk, daha da ilginci 5-6 kişilik bir grup “-Yüksel Ercan sen Metro inşaatını tamamlayamayıp Bakanlığa havale eden Tahir Büyükakın’ı savunmak zorundamısın , sana mı kaldı bu işler.?” diyerek başta Metro projesi olmak üzere olup olmayan ne varsa saydırmaya başladılar.
Yukarıda yazdıklarımızdan başlayarak Kocaeli genelindeki trafik ve trafiğe bağlı sorunları anlatmaya anlatırken de Metro projesinin tamamlandığında Kocaeli sınırları içerisinde herkese zor anlar yaşatan trafik sorununun da büyük ölçüde azalacağını bizim imrenerek anlattığımız Avrupa kentlerinde yıllar önce tamamlanan Metro projesi ile olağanüstü bir trafik sorununun olmadığını ayrıca Metro’nun bir medeniyet ölçüsü olduğunu da dilimiz döndükçe özetledik.
Sözlerimizi bitirirken de “Muhalefetin tamamına eyvallah, Ancak sizler Tahir Büyükakın’ı en başarılı olduğu bir Metro projesini eleştirmek gibi çağ dışı bir söylem içerisindesiniz, hepiniz siyasetçisiniz bu kadar bir ekonomik kriz içerisinde iken elinize kalemi kağıdı alın o kağıda 5 katrilyonu yazın, sonrada  Hazreti Google’den Kocaeli nüfusunu bulun, 5 katrilyonu Kocaeli nüfusuna bölün ve Tahir Büyükakın’ın her birinizi ne kadar bir rakamdan kurtardığını ve totalde 5 katrilyonluk bir yükten sizi kurtaran bir başkanın bundan sonra daha rahatlamış bir şekilde hangi projelere kanat açabileceğinin hesabını yapın, toplu halde gidip kendisini tebrik edin ve sizi bu konularda aydınlattığı içinde her gün biriniz Yüksel Ercan’a yemek ısmarlayın” tavsiyelerine bulunduktan ve sohbetin başında bizi parçalayacakmış gibi araya alan grubun tamamı ile kucaklaşarak düğünden çıkıp eve gelebildik.
Metro projesinin geleceği ile ilgili Tahir Büyükakın’a muhalefet olan kim varsa ilk metro seferinin başladığı gün “Hay Allah bu hizmeti yapandan razı olsun” diyeceklerini ismimizin Yüksel Ercan olduğunu bildiğimiz gibi biliyoruz, Ancak yıllar içerisinde kanımıza işleyen kuru muhalefeti de hayatımızdan çıkarmanın kolay olmadığını da hemen hepimiz görüyoruz.
En iyisi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Metro projesini bir an önce tamamlaması.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37